Hasar Tespit Sonuçları Ne zaman Açıklanacak

Ömer Enes YILAR/Elazığ'da 27 Aralık'ta meydana gelen 5.3 şiddetindeki deprem sonrası meydana gelen deprem sonrası başlatılan hasar tespit sonuçlarının açıklanması için gözler AFAD'a çevrildi.

Hasar Tespit Sonuçları Ne zaman Açıklanacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak 2020'de Sivrice'de meydana gelen 6.8'lik depremin üzerinden 1 yıla yakın zaman geçmesinin ardından Elazığ, bir kez daha 27 Aralık'ta 5.3 şiddetindeki depremle sarsıldı. 5,3 şiddetindeki deprem sonrası Elazığ'da bir kez daha hasar tespit çalışması başlatıldı.

SONUÇLARIN AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

Meydana gelen 5,3 şiddetindeki deprem sonrası Elazığ AK Parti Milletvekili Metin Bulut ve Sermin Balık Elazığ'da yeni bir hasar tespit çalışması başlatılacağını duyurmuştu. Açıklamanın ardından hızlıca başlatılan hasar tespit çalışmaları yine aynı hızda tamamlandı ve şehrin dört bir yanındaki hasarlı binalar tespit edildi. Yine Milletvekili Metin Bulut ve Sermin balık yeni yapılacak hasar tespit çalışmalarında esnek davranılacağını belirmişti. İkinci depremin üzerinden neredeyse 4 ay geçmesinin ardından özellikle 'orta hasar' sınıfında konutu bulunan vatandaşlar büyük bir heyecanla AFAD'ın hasar tespit sonuçlarını açıklamasını bekliyor.

HAK SAHİPLİĞİ SÜRECİ YENİDEN BAŞLAYACAK

AFAD İl Müdürü Osman Pıhtılı, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında sonuçların açıklanmasının ardından hak sahipliği sürecinin ve diğer tüm süreçlerin 24 Ocak depremindeki gibi yeniden başlatılacağını duyurmuştu. Sonuçların duyurulmasının ardından hak sahipliği süreci yeniden başlayacak ve ağır hasarlı hak sahipleri konutlardan ve orta hasarlı konut sahipleri de güçlendirme kredisinden faydalamış olacak.

YENİ KONUT İHTİYACI DOĞACAK MI?

24 Ocak tarihinde meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Elazığ'da TOKİ tarafından yaklaşık 20 bin konutun inşasına hemen başlandı. Gerek rezerv alanlarda gerekse de yerinde yapılacak konutların inşasına hız verildi. Yapılan konutlardan binlercesi tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Ancak ikinci deprem sonrası hasar tespiti yapılan ve ağır hasara dönen birçok konutun bulunduğunu bazı mahalle muhtarları açıklamıştı. Ağır hasara dönen konutlar sonucunda Elazığ'da yeniden konut ihtiyacı doğacağı da birçok uzman tarafından dile getiriliyor. 

NET GÖRÜNÜM İÇİN SONUÇLARIN HIZLICA AÇIKLANMASI GEREKİYOR

Yine uzmanlar yeni doğacak konut ihtiyaçlarının hızlıca belirlenmesi ve yetkililerin bu doğrultuda çalışmaları yürütebilmesi için sonuçların açıklanmasının büyük önemli olduğunu belirtiyor. Sonuçların açıklanmasında yaşanacak gecikmeler doğal olarak ihtiyaç tespiti, ihale süreçleri ve inşa süreçlerini de geciktirmiş olacak. Uzmanlar, bu doğrultuda AFAD'ın sonuçların açıklanması için süreci hızlandırması gerektiğine dikkat çekiyor.

ELAZIĞ'IN SOSYAL KONUTA DA İHTİYACI VAR

Elazığ'da yaklaşık 20 bin konut TOKİ tarafından yapılacak ve hak sahiplerine teslim edilecek. 24 Ocak depremi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da talimatıyla ihtiyacın üzerinde konut yapılacağı belirtilmişti. Hak sahiplerinin konutlarının teslim edilmesinin ardından kalan konutlar ise  'sosyal konut' statüsünde kiracı, dar gelirli ve emeklilere ayrılmıştı. Ancak yaşanan ikinci deprem sonrası orta hasardan ağır hasara dönen konutlar neticesinde yapılan konutların eskik kalacağı görüşü dile getiriliyor. Özellikle yüksek kira fiyatlarından yakınan vatandaşlar sosyal konut ihtiyacının karşılanmasını talep ederken uzmanlar da bu durumun kira seviyelerini olağan seviyelere getireğini sıklıkla dile getiriyor. 

DEPREM ÖNCESİ HAK SAHİBİ OLANLAR DA KONUTLARINI BEKLİYOR

24 Ocak Depremi öncesinde Bizmişen, Yemişlik gibi alanlarda yapılacak TOKİ konutlarına başvuran ve buradan hak kazanan bazı vatandaşlar da yaklaşık 1,5 yıldır gelecek haberi bekliyor. Bu konutlardan bir kısmı doğal olarak deprem nedeniyle hak sahibi olan vatandaşlara verildi. Bu alanlardan kuraya katılan vatandaşlar da bir an önce evlerinin teslim edilmesini bekliyor.