Göstermelik Değil, Sürekli Denetim

8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla kadın muhtarları Külliye'de ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada kadın muhtarlarımıza marketleri denetleme ve ilgili kurumlara ihbar etme görevi vermesinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da il valiliklerine genelge göndererek ay çiçeği yağı satışı yapan işletmelere yönelik denetlemelerin yapılması istendi.

Göstermelik Değil, Sürekli Denetim


Bu kapsamda Elazığ Valisi Ömer Toraman, İl Emniyet Müdürü Celal Sel ile birlikte marketler ve depolarında incelemelerde bulundular. 

 Sabah saatlerinde yapılan incelemede Ayçiçek yağı başta olmak üzere temel gıda ürünlerinin stok yapma durumu ve fiyat artışları kontrol edildi. Vali Toraman fiyatlara tek tek bakarak depoları inceledi. Son olarak alış veriş yapıldı ve etiket fiyatları ile kasa fiyatları karşılaştırıldı. Denetimlerin aralıklara süreceği bildirildi. 

Normalde bu tür denetimler, Sanayi ve Ticaret İl müdürlükleri ile Belediye Zabıta kolluğunun görevi. Yine stokçuluk ve fahiş fiyatla satış yapılması halinde tüketici hakem birimlerine de müracaatta bulunulabiliyor.
Ayçiçek yağının aşırı fiyat artışı ve bazı marketlerde stok yapıldığı ve raf fiyatı ile kasa fiyatı arasında ciddi farklar bulunduğuna dair hafta sonu o kadar çok haber ve sosyal medya paylaşımları yapıldı ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan, olaya müdahale etmek zorunda kaldı.

Önce yeni Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi açıklama yaptı ve yeterli miktarda ayçiçeği stoku bulunduğunu ve panik yapmaya gerek olmadığını bildirdi.

Ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilgili tüm bakanlıklara talimat vererek, piyasada spekülasyon oluşmasına sebep olan tüm marketlere yönelik denetleme yapılması ve stokçuluk yaptığı tespit edilen firmalara ibrete alem olacak yüklü cezalar yazılması talimatını verdi.

Bu talimatın Elazığ’a yansıması, ilimiz valisinin bizzat denetime çıkması şeklinde tezahür etti. Sayın Valimizin yaptığı bu denetiminin ardından, değişik kurumlardan da personel takviyesi ile ilgili kurumların denetimlerini sıklaştırması, bir kez denetime gidilen marketlere tekrar tekrar giderek stokçuluğu tamamen bitirmek konusunda irade ortaya konmalı.

Ticaret ve sanayi il müdürlüğünün mevcut personel sayısı, bir aylık geçici görevlendirmelerle en az 20 kat artırılmalı ve her gün en az 200 işletmeye denetim yapılmalı.

Yapılacak istikrarlı ve düzenli denetimlerle stokçuluktan kaynaklı sorunların da önüne geçilecektir.