'Getir'le Gelen…

Pandemi sürecinin insanları evlere mahkûm etmesi, insanların alışverişlerini sokağa çıkarak değil de internet üzerinde yapmaları, yepyeni sektörlerin oluşmasına sebep olurken var olan bazı mesleklerin patlama düzeyinde artmasına sebep oldu.

'Getir'le Gelen…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son günlerde, çok profesyonel ve akılda kalan reklamlardan mıdır, yoksa bu reklamların zihinlere gönderdiği algıda seçicilik mesajlarından mıdır bilinmez ama arkasında “getir” yazan motosikletli kurye görüyoruz her bir dakika. Yeni kurulan 2.600 konutlu bir TOKİ mahallesinin girişini gören bir pencereden görünen manzara şu ki, gece saatleri de olmak üzere her beş dakikada bir,  mavi bir rüzgâr gibi girip-çıkıyor mahalleye.

İnsanların alışveriş alışkanlıklarının değiştiği doğru, en iyi ürünü en iyi fiyatla bu mecralardan temin etme gibi bir furyanın varlığı da doğru ama bu uygulamanın yemek sektöründe en önlerde yer alması birçok açıdan tartışılması gereken bir konu.

Zaman zaman  öğrenci, çalışan, yalnız yaşayan ya da bekâr olunması gibi şartlar insanları dışardan yemek ısmarlamaya itse de, ailelerin de bunu alışkanlık haline getirdiği gözlemleniyor.

Tabi “getir” sistemi bu yönüyle tartışıladursun birçok faydayı da beraberinde getirmiş durumda.  

Bir iş bulma sitesinin paylaştığı verilere göre, 2021'de firmaların en çok aradığı pozisyon motorlu kurye olurken lojistik ve satış pozisyonlarında da önemli oranda ihtiyaç oluşmuş.

Raporda eleman bulmakta sıkıntı çeken sektörler ile istihdam artışı olan iş alanları ve sektörler de açıklandı. 2021'de en çok aranan pozisyonlar satış temsilcisi/danışmanı, kurye, depo elemanı, üretim elemanı, güvenlik görevlisi ve muhasebe elemanı olurken, motorlu kurye ihtiyacında ise patlama yaşanmış.

Sitenin 2021 yılı verilerine göre ilan sayıları önceki yıla oranla yüzde 30 artarken başvuru sayılarında ise yüzde 20 düşüş yaşanmış. 

Getir sitemi belki birilerinin hayatını kolaylaştırıyor ve yine binlerce kişiye yeni iş alanı oluyorsa da gencecik çocukların soğuk havalara rağmen, siparişlerini 30 dakika içinde yetiştirme şartı gereği hayatlarını nasıl riske atarak trafikte seyrettiklerini de üzülerek görüyor ve üzülüyoruz.