Gelecek Mesleki Eğitimde!

Mesleki ve Teknik Eğitimi Yaygınlaştırma Derneği (METE-DER) Genel Başkanı Metin ÖZGEN, LGS sonrası tercihleri hakkında açıklama yaptı.

Gelecek Mesleki Eğitimde!

Mesleki ve Teknik Eğitimi Yaygınlaştırma Derneği (METE-DER) Genel Başkanı Metin ÖZGEN, yaptığı basın açıklamasında, öğrencilerin tercihlerinin gelecekleri açısından büyük bir önem arz ettiğini belirtti. 

Özgen yaptığı açıklamada; “2021-2022 eğitim öğretim yılı sonunda yapılan Lise Geçiş Sınavı (LGS) 30/06/2022 tarihinde açıklandı. Sınavın açıklanmasını müteakip Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından Ortaöğretim Yerleştirme Kılavuzu yayınlanmış ve 04/07/2022 tarihi itibariyle 8.sınıftan mezun olan öğrencilerimizin tercih maratonu başlamıştır. Öğrencilerimizin gelecekte yapacakları meslekleri belirleyecekleri ve hayatlarının dönüm noktası olan bir zaman dilimini yaşamaktayız. Bu süreçte öğrencilerimizin tercihleri gelecekleri açısından büyük bir önem arz etmektedir. 
Tercih yapacak olan öğrencilerimizin proje okullarına yerleşememeleri halinde Mesleki ve Teknik eğitimi tercih etmeleri hem kendileri hem de ülkemizin geleceği için önemlidir. Mesleki ve Teknik eğitimi tercih edecek olan öğrencilerimiz bir yandan akademik eğitim alırken bir yandan da gelecekte para kazanmasına vesile olan bir meslek öğrenecek ve kendini iki yönlü geliştirme şansı yakalayacaktır. Özellikle son dönemde önemli bir devlet politikası haline gelen Mesleki ve Teknik Eğitim okullarımızı tercih edecek olan öğrencilerimiz birebir üretimin içinde yer alarak mesleki olarak kendilerini yetiştirmiş ve piyasada aranılan eleman vasfı kazanmış bireyler olarak mezun olma şansı bulacaklardır. Mezuniyet sonrası kendilerine hem diploma, hem de mezun oldukları alan ile ilgili olarak iş yeri açma belgesi verilecektir. Ayrıca öğrencilerimiz 12.sınıfa geçtiklerinde okumuş oldukları alan ve dallar ile ilgili iş yerlerinde İşletmelerde Beceri Eğitimine gönderilmektedirler. Bu kapsamda da öğrencilerimize 10 ay boyunca yürürlükte olan asgari ücretin yüzde 30’u oranında yani 1650 TL ücret verilmektedir.

Ayrıca öğrencilerimizin Mesleki Eğitim Merkezlerini tercih etmeleri halinde 3 yıllık eğitimin sonunda başarılı olanlar kalfa, dört yılın sonunda başarılı olanlar da usta olarak mesleki eğitim merkezlerinden mezun olacaklardır.  bu öğrencilerimiz, dört yıllık eğitim boyunca her ay asgari ücretin üçte biri kadar ücret alacaklardır bu da şu andaki asgari ücrete göre 1650 TL’ye tekabül etmektedir. 3. sınıfın sonunda kalfa olan öğrenciler ise asgari ücretin yarısı kadar ücret alacaklardır. Yine Mesleki Eğitim Merkezlerinden mezun olan öğrencilerimize de hem diploma hem de iş yeri açma belgesi verilmektedir.

Ayrıca Mesleki ve Teknik eğitimden mezun olan öğrencilerimizin 2 yıllık meslek yüksekokulu tercihlerinde kendilerine ek puan verilmektedir. 4 yıllık programlarda ise Mesleki ve Teknik okul mezunlarına büyük bir avantaj sağlayan M.T.O.K kontenjanı sayesinde öğrencilerimiz çok düşük puanlarla Teknoloji Fakültesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi / Turizm Fakültesi Lisans Programlarına yerleşebilmektedirler. Üniversite yerleştirme kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme öncelikle ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelmektedir. Bu da öğrencilerimiz açısından büyük bir avantaj anlamına gelmektedir. 

Teknoloji Fakülteleri, Sanat ve Tasarım Fakülteleri ve Turizm Fakülteleri Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültelerinin yerine 2009 yılı Kasım ayında kurulan ve uygulamaya dönük mühendis yetiştirmeyi amaçlayan okullardır.  Teknoloji Fakülteleri, Sanat ve Tasarım Fakülteleri ve Turizm Fakülteleri hem piyasanın ihtiyaç duyduğu yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak hem de Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumlarının ihtiyaç duyduğu öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuşlardır.

Mesleki ve Teknik Eğitimi Yaygınlaştırma Derneği (METE-DER) olarak Büyük Türkiye’nin yarınlarını inşa eden mesleki ve teknik eğitime, tüm öğrencilerimizi bekliyoruz” cümlelerine yer verdi.