Fırıncılar Ekmeğe Yapılan Zammı Sofraya Yansıtmadı !

13 Ocak Cuma günü  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK yaptığı basın toplantısında  Halkın en temel besin kaynağı ekmeğin hiçbir veriye dayanmadan gü

Fırıncılar Ekmeğe Yapılan  Zammı Sofraya Yansıtmadı !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

13 Ocak Cuma günü  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK yaptığı basın toplantısında;  Halkın en temel besin kaynağı ekmeğin hiçbir veriye dayanmadan gündeme taşınmaya çalışıldığını belirterek  buğday fiyatlarında bir artışın  yaşanmadığını    dolayısıyla ekmeğe  buğday kaynaklı bir zammın kesinlikle mümkün olmadığını,  Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim BALCI ise bakanlığın yapacağı çalışmanın  sonuçlarını sabırla bekleyeceklerini açıklamıştı. Türkiye’deki en yetkili iki ismin ekmeğe zam yapılmayacağı açıklamasına rağmen girdi fiyatlarının arttığını ileri sürerek  Elazığ Fırıncılar Odası tarafından yapılan 25 kuruşluk zam fırıncılar  tarafından yürürlüğe konmadı. Elazığ’da hizmet veren birçok fırıncı esnafı  en temel besin kaynağı olan ekmeğin zamlı olarak vatandaşın sofrasına yansımasına izin vermeyerek  özelikle son aylarda ekonomik olarak yıpratılmaya çalışılan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yanında yer  alıp  dik bir duruş sergiledi.

 Ekmek Zammı İçin Kim Ne Demişti ?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK yaptığı basın toplantısında Türkiye'de yıllık buğday tüketiminin 19 milyon 500 bin ton civarında olduğunu, üretimin ise 2016'da 20 milyon 600 bin ton olarak gerçekleştiğini dile getirerek  “Geçen yılın kurak geçmesine rağmen üretim  tüketimi rahatlıkla karşılıyor.  Bu yönüyle buğday fiyatlarında  endişe edilecek bir durum yok.  Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) eylül sonunda başlattığı buğday satışlarını sürdürüyor. Buğday satış fiyatlarında geçen yıla göre herhangi bir artışın söz konusu değil.  Geçen yıllara ait stokta bulunan 1,5 milyon ton buğdayın satışında yüzde 12'lere varan indirimlerin söz konusudur.  TMO stoklarında bugün itibarıyla 2,5 milyon ton buğday var ve  dileyen istediği kadar buğday alma imkanına sahip” dedi.
 

 Bakan Çelik, ekmek fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine de "Ekmek fiyatlarıyla ilgili buğday kaynaklı bir artış kesinlikle söz konusu değil, ama başka nedenlerle olabilir mi ? Federasyon ile birlikte değerlendiriyoruz.  Diğer girdilerde değişim ne oranda olur bunu değerlendireceğiz ama un ve buğday kaynaklı hiç bir artış söz konusu değil. Yani kapıda zam yok” diye açıklamıştı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim BALCI ise  “Geçen hafta yaptığımız toplantıda un fiyatlarından dolayı bir sıkıntı yaşadığımızı ifade ettik. Bu konuda Bakanlığımızın tedbir alması gerektiğini söyledik. Ben bugün sayın bakanımızın yaptığı açıklamadan inşdigerah bu yapılan çalışmanın olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum. Fırıncı esnafı olarak Bakanlığımızın yaptığı çalışmayı yakından takip edip sabırla sonuçlarını bekleyeceğiz. Ondan sonra işçilik ve işletme giderlerimiz nezdinde değerlendirme yaparak bunu en makul seviyede olacak şekilde ne ise o gerçekleşecektir" demişti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi PALANDÖKEN, ekmek zammına ilişkin farklı bir boyuttan bakarak ekmekte yapılan israfa dikkat çekmişti.  Günlük israf edilen 5,2 milyon adet ekmek ile 4,5 milyon kişinin 1 günlük ihtiyacının giderilebileceğini anlatan PALANDÖKEN “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2012 yılında başlatılan ve TESK olarak destek verdiğimiz israfı önleme kampanyası ile bu rakamlara ancak ulaşılabildi. Ancak bu tasarruf rakamları yeterli değil. Çünkü toplamda yüzde 18'lik bir israfta iyileşme var. Oysaki daha yüzde 35-40 tasarruf yapabilecek durumdayız. Bunun için yapılması gereken çok basit. Yeteri kadar ekmek almak ve aldığımız ekmeği ısrar etmeden bitirmektir. Bitiremediğimiz ekmeği çeşitli şekilde değerlendirebiliriz. Ekmeği çöpe atmamak için yapılması gerekenler, bayat ekmeği kurutup peksimet, galeta unu, kurutulmuş ekmek gibi çeşitli tatlılar yaparak ekonomiye kazandırabiliriz. Eğer ısrar önlersek hem aile ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz' diye konuştu.

Ekmek ve unlu mamullerden yapılacak tasarruflarla ekmeğe zam yapılmasına gerek kalmayacağının altını çizen Palandöken, 'Ekmekte israf önlenirse zam yapılmasına gerek kalmaz. Çünkü yapılacak tasarruf ile aile bütçesine yüzde 35- 40 oranında bir katkı sağlanacaktır. Bu israfın önlenmesi ile dışardan ülke olarak buğday ithalatının yapılmasının önüne geçilecektir. Bu da dövizin dışarı çıkmaması ve ülke ekonomisi adına ayrı bir sevinç kaynağı olacaktır. Yapılan yüzde 18'lik tasarruf ile ekonomimize 2,8 milyar TL 2013 yılında kazandırılmış. Bu oran yüzde 35-40'a çıktığı zaman milli ekonominin kazanımı 7-8 milyarın üzerinde olacaktır' şeklinde konuştu.

 

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemil ERDEM ise 250 gram ekmeğin rayiç fiyatının 1 lira 20 kuruş olduğunu sadece 5  kuruşluk bir zam yapıldığını ifade etti.

 

Elazığ Fırıncılar Odası Başkan Vekili İlhami KARAKOÇ  ise  son 3 yıldır ekmeğe zam yapılmadığını ileri sürerek fırıncı esnafının mağduriyetinin giderilmesi için böyle bir ekmeğe yaptıklarını söylemişti.

Öte yandan görüşünü aldığımız bazı fırıncılar kesinlikle ekmeğe şimdilik zam yapmayı düşünmediklerini söyleyerek “Fakat bizimde devletimizden beklentilerimiz var. Biz fırıncıları denetlediği gibi yöresel ürün adı altında saç ekmeği, patila yapan işyerlerini de denetlesin. Haksız rekabetin önüne geçilsin. Bizden uygulanmasını istenen kurdigerar, alınması zorunlu kılanan gıda tebliğlerine bu tür işyerlerini de dahil etsinler” diye görüş bildirdiler.