FESTİVAL, ŞEHRE KAZANDIRILACAK 

Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, Hâkimiyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Valiliğe Orcik Festivali hakkında taslağımızı sunduklarını Festivalin, 19-20 Ekim tarihinde yapılmasının planlandığını ifade etti.

 FESTİVAL, ŞEHRE KAZANDIRILACAK 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nisa Yılmaz/ Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, Hâkimiyet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

DEVLET TİYATROLARI ELAZIĞ’DA

Elazığ’da bir ilk olarak tiyatro sezonunun başlamasıyla birlikte yeni sezonda bölge devlet tiyatrolarının Elazığ’da seyirci ile buluşacağını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ,  şöyle devam etti: “2019-2020 tiyatro sezonu Ekim ayında başlıyor, Haziran ayına kadar devam ediyor. Bu yıl da iyi bir sezon geçireceğimize inanıyoruz. Çünkü Elazığ’da çok iyi bir tiyatro seyircisi var. Elazığ’da tiyatro kültürü ön plana çıkmış. Bu anlamda Elazığ’ın şanslı olduğunu düşünüyorum. Hem tiyatroların çeşitliliği, hem de tiyatro seyircisinin fazla oluşu Elazığ için önemli bir değer. Devlet tiyatrolarının bir sahnesi malum Elazığ’da. Elazığ’da da haftalık olarak her çarşamba ve perşembe günü, bazen salı ve çarşamba günü Elazığ’da oyunlar sergileniyor. Farklı bölgelerden olmak üzere; Ankara Devlet Tiyatrosu, Van Devlet Tiyatrosu, İstanbul, İzmir Devlet Tiyatrosunun, Bursa Devlet Tiyatrosunun oyunları bizim ilimizde sergileniyor, sahneleniyor. Mesela bir önceki dönemden baktığımız zaman, aynı oyun iki gün üst üste sergilenmesine rağmen devlet tiyatrosu oyunları iki gün de kapalı gişe oynuyor. Bu da bizi çok sevindiriyor. Gerçekten Elazığ’da tiyatroya ilginin çok fazla olduğunu görüyoruz. Devlet tiyatrolarının yanı sıra özel tiyatrolar da sürekli salonumuzda sahne alıyor. Mesela eylül ayında, daha geçen hafta Ferhan Şensoy “Ferhangi Şeyler” adlı tiyatro oyunu ile buradaydı.”

 

ÇOCUKLAR SANATLA BÜYÜYECEK

Demirdağ, bu sezon çocuk oyunlarına ağırlık verdiklerini ifade ederek; “Okulların başlama dönemi olduğu için öncelikle çocuklarımıza tiyatro sevgisini aşılama mantığı güdüyoruz. O yüzden çocuk tiyatrolarının bu ay da, yani okulun başladığı, eğitimin hareketlendiği bir dönemde çocukların da tiyatroyla tanışması, tiyatroyla içli dışlı olması onların hayatını önemli etkileyecektir diye düşünüyoruz. O yüzden çocuk tiyatrolarının bu okul başlangıç dönemlerinde olması ve çocukların ilgisini çekmesi oldukça önemli. Çocuklar böylelikle sanata ve tiyatroya daha fazla yönelecektir. İşte insanların malumunuz son dönemlerde yaşadığı en büyük sıkıntı, sanattan, kültürel etkinliklerden uzak kalış. Biz çocuklarımızı bu kültürel etkinliklerle, sanatla iç içe, dolu bir şekilde büyütürsek ilerde bu çocuklarımız daha sosyal yönü gelişkin, kültürel yönü ön plana çıkmış, vatanını seven, vatana faydalı olmaya çalışan bireyler olacaktır. Bu anlamda çocuk tiyatrolarının bu dönemlerde fazla oluşu çocuklarımızı inşallah tiyatro ve sanata yöneltecektir diye düşünüyorum. Yani bu, bahsettiğim gibi devlet tiyatrolarının yanı sıra, her ay hemen hemen bizim Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezimizin büyük salonunda, farklı, özel tiyatrolar da yer alıyor. Ve sadece devlet tiyatroları değil, dışardan gelen özel tiyatrolar da biletler pahalı olmasına rağmen yine salonlar dolup taşıyor” dedi.

 

YAŞAMIN SOSYAL BOYUTUNU UNUTULMAMALI

Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin, yeniliklerin insanın sosyal ve ruhani yönünü geliştirdiğini ve beslediğini söyleyen Demirdağ şunları ekledi: “Bunun yanı sıra Elazığ’daki genç tiyatrocularımız var, tiyatro gruplarımız var, yani bu gençlerimizin sergiledikleri oyunlar da yine aynı şekilde karşılık buluyor. Bana göre Elazığ çok önemli bir tiyatro seyircisine sahip ve bu da açıkçası şehrimiz adına sevindirici bir durum. Şehirde bu tip faaliyetlerin olması veya bu tip faaliyetlere bu kadar ilginin olması şehrin hala umutlarla dolu olduğunu, sanatsal anlamda ışık dolu olduğunu bize gösteriyor. Umuyoruz ki işte gençlerimizin, insanımızın sürekli bu tip kültürel faaliyetlerin içerisinde olması, sürekli böyle sanatsal faaliyetlerin içinde olması, çünkü insan ruhuna hitap ediyor. Sadece bilgiyle veya koşturmayla, hayat telaşıyla yaşam bitmiyor. Yaşamın bir de böyle sosyal boyutu var. İnsanın ruhunu tatmin eden, insana güzellikler sunan bir sanat tarafı da var. İşte bu sanat, insanlarımızın bu yönünü ve bu eksikliğini tamamlayacaktır diye düşünüyorum.”

 

TANITIM, UZUN SOLUKLU BİR SÜREÇTİR

Demirdağ, şehirde düzenlenen fuar ve festivallerin tanıtım açısından oldukça önemli olduğunu ve zamanla profesyonel hale geleceğini; “Şehrimizde önemli çalışmalar, festivaller var bununla beraber şehrimizde malumunuz önemli fuarlar gerçekleştiriliyor. Tanıtım ve fuarlar yani festivaller ilk aşamalarında belki biraz sönük geçebilir ama şehir olarak ümitli olmamızda fayda var. Yani bu tip organizasyonlar, özellikle tanıtımlar ve tanıtmaya yönelik olan çalışmalar, uzun bir süreç gerektirir. Bu bir süreçtir. Süreci değerlendirdiğimiz zaman, yani bir prosesin gerçekleşmesinde belli bir zaman dilimi gerekiyor, ama siz burada iyi bir planlama yapmak zorundasınız. Yani girdilerinizi çok iyi hesap edip, zaman dilimine yayıp sonuçları ona göre analiz etmek zorundasınız. Dediğim gibi bu bir zaman dilimi, bir süreçtir. Bu süreç içerisinde bize basit gibi gelen, bize sıradan gibi gelen bu tip tanıtımlar, bu tip festivaller veya fuarlar ileride şehrimize çok önemli katma değerler sağlayacaktır. Bundan herkesin ümitvar olması gerekiyor. Ben o gözle bakıyorum çünkü. Yaptığınız hiçbir iş, eylem karşılıksız kalmayacaktır. Yani bugün ilimizde fuarların düzenlenmesi talep noktasında veya insanların fuara bakışı noktasında bir eksiklik görülebilir, ama ileride bunlar düzelecektir, daha profesyonelleşecektir. Daha profesyonel ortamlarda katılımcıların çok yüksek olduğu, taleplerinde çok yüksek olduğu, talep ve arzın buluştuğu önemli merkezler haline dönüşecektir” şeklinde ifade etti.

 

 “FUAR VE FESTİVALLER ŞEHRİ” İÇİN YATIRIM ŞART!

Tanıtımda kültürel boyutun belli bir noktaya taşınamadığını ifade eden Demirdağ; “Özellikle biliyorsunuz son dönemlerde kalıcı fuar için şehrimizde önemli adımlar atılıyor. Bunlar da gerçekleştirildiği takdirde, şehrimiz artık fuarlar, festivaller şehrine dönecektir. Bizim en büyük eksikliğimiz bu. Biz hala bu tip tanıtım kültürel boyutunu bir noktaya taşıyamamışız şehrimizde. Şehrimiz çok güzel, potansiyelimiz çok önemli, tanıtım noktasında önemli atılımlar yapılıyor ama bunların da özel müteşebbisler tarafından desteklenmesi gerekiyor, önemli yatırımlar yapılması gerekiyor. Bunlar yapıldığı takdirde şehrimiz çok önemli bir noktaya gelecektir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

ELAZIĞ HAK ETTİĞİ YERE ULAŞACAK

Elazığ’ın tanıtım, markalaşma ve bilinçli yatırımlarla hak ettiği yerlere ulaşacağını söyleyen Demirdağ, “Ben açıkçası şehrimiz adına ümitvarım. Güzel bir şehrimiz var ve bu güzel şehrin insanları her yerde şehri çok iyi bir şekilde temsil etme kabiliyetine sahip. Şehir marka olma noktasında insanıyla önemli bir noktada. Bizim yapacağımız önemli etkinlikler veya önemli yatırımlar, akıllı yatırımlar, bilinçli yatırımlar şehrimize çok önemli bir potansiyel kazandıracaktır veya bu potansiyeli yayma noktasında, insanlara ulaştırma noktasında cazibe merkezine dönüşecektir. Bu sadece bölgesel anlamda değil, ulusal veya uluslararası arenada da bu şehir hak ettiği yere ulaşacaktır diye düşünüyorum” dedi.

 

ORCİK FESTİVALİ ŞEHRE KATKI SAĞLAYACAK

“Valiliğe orcik festivali programı hakkında taslağımızı sunduk. Orcik Festivalini, 19-20 Ekim gibi düşünüyoruz. Fakat tarih tam olarak belli değil. Orcik festivaline şehrin, kurumların, siyasilerin ve gençlerin büyük bir heyecanı var. Detaylı bir festival programı hazırladık. Genel hatları ile bahsetmek gerekirse; festivalin ilk günü kalabalık bir çayda çıra ekibi, protokol geçit töreni, çocuklar için ayrıca gösteriler ve üzüm dağıtımı yapılacak. Oldukça ilgi çekici ve görsel bir kortej düzenliyoruz. Üzüm bağlarında fotosafari ve gezi turları düzenlenecek. İlimize gelecek olan sosyal medya fenomenleri, fotoğrafçılar ve yazarlar düzenleyeceğimiz gezi turlarına katılacak. Ve iki gün sürecek olan festivalde hem mahalli sanatçılarımız hem de sevilen ve ses getiren ulusal sanatçılar sahnedeki yerini alacak.”