Festival Çok, Film Yok

13 yıldır devam eden Çaydaçıra Film Festivali ve bu yıl başlayan 1. Harput Film Festivalinin şehrin tanıtımına ciddi katkı sunamaması, Ege Elazığ Dernekler Federasyonu Ve Ankara Elazığ Kültür Ve Tanıtma Vakfını harekete geçirdi. 'Ahçik' filminin çekilmesi için yapılan girişimler şehrin tanıtımında dönüm noktası olacak.

Festival Çok, Film Yok
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarihi ve turistik zenginlikleri  ile birlikte yöresel ürünler ve tabiat güzellikleri ile bölgesinde önemli bir yerde bulunan Elazığ’ın tanıtımının her platformda yapılma gayretlerine ve ciddi rakamlar  harcanmasına rağmen bir türlü istenilen sonuca ulaşılmaması  tepkilere sebep oluyor.

NE GETİRDİ?
Şehrimizde 12 yıl boyunca gerçekleştirilen, geçen yıl pandemi dolayısıyla yapılmadığı için bu yıl yapılacağı duyurulan Çaydaçıra Film Festivali’nin geçen yıllar içinde ilimizin tanıtım ve kültür-sanat hayatına ne kazandırdığı tartışma konusu oldu.

Yıllardır gerçekleştirilen ancak, ilimizin tanıtımı anlamında istenilen seviyede olmadığı tartışmaları olan ve festivale katılan sanatçıların ulusal medyada bile çok dikkat çekmediği iddiaları nedeniyle Çaydaçıra Film Festivali’nin farklı bir format ile artık düzenlenmesi gerekirken  ve herkesin  çok iyi bildiği ve zaman zaman itiraf ettiği bu gerçeğe rağmen yeniden yapılacak olması, bu alanda yapılacak ciddi projelere de mesafeli bakılmasını getiriyor.

HARPUT FİLM FESTİVALİ İLE GELEN YENİ BİR SOLUK   
Sinema ve görsel sanatların tanıtımdaki etkili gücünü bilen ve bu konuda ciddi hedefler ortaya konarak bu yıl ilk kez hayata geçirilen 1'inci Harput Kısa Film Festivali, bu konuyu bilimsel olarak ve işin uzmanlarıyla ortaya konan bir proje olarak görüldü.

Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere birçok kurumun desteklediği festival, 8-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilmiş,  festival kapsamında 'kısa film', 'belgesel' ve 'deprem ve afet' temalı senaryo dallarında yarışma düzenlenmişti.

BEKLENEN MÜJDE ELAZIĞ DERNEKLERİNDEN GELDİ
Yıllardan beri ilimizde değişik isimlerle yapılsa da tanıtım konusunda herhangi bir başarı elde edemeyen ve ülke gündeminde adından çok söz ettirmeyen film festivallerinin sonuç getirmediğini gören ve şehrimize daha bir geniş ufuk ve vizyoner bir bakış açısıyla bakan Elazığ dernekleri harekete geçti. 

Ege Elazığ Dernekler Federasyonu ve Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı’nın ortak projesi ile Harputlu Mustafa ile Ermeni Kızı Ahçik arasında geçen aşkı konu alan Ahçik türküsün hikâyesinin beyaz perdeye taşınması kararı alındı.

GÜNEYDOĞU TANITIM ATAĞINI DİZİ VE FİLMLER İLE  GERÇEKLEŞTİRDİ
Ülkemizde başta Güneydoğu illerimiz olmak üzere, Karadeniz, Ege ve İç Anadolu Bölgesi, yıllardan beri yapamadıkları tanıtım ve gelişim hamlesini kendi illerinde çekilen film ve dizilerle başardılar.

Güneydoğu film ve dizileri, bölgeye yurt içi ve yurt dışından milyonlarca turistin gelmesini sağladı. Bu durum doğal olarak şehirlerin ekonomisine ve illerin istihdamına olumlu yansıdı.

Şanlıurfa, Türkiye'nin en tarihi ve turistik bölgelerinin başında geliyor. Göbeklitepe, Balıklıgöl, Harran, Halfeti ve daha birçok güzelliğe sahip olan kentte, özellikle geçmiş yıllarda çok sayıda dizi ve film çekildi.

Kentin birçok noktasında çekilen filmler ve diziler, tanıtıma önemli katkılar sağlarken, şehrin ekonomisini ayağa kaldırdı.

ÖTEKİLEŞTİRME YERİNE BARIŞ İÇİNDE YAŞAMA
İlimizde çekimi planlanan Ahçik filminin konusu, günümüz sorunlarına önemli oranda kapı aralayan ve kamplaşma, ötekileştirme yerine sevgi ve kardeşlik duygularını öne çıkararak barış içinde birlikte yaşama vurgusunu öne çıkarıyor.

 Elazığ’ın eski yerleşim yeri olan Harput’ta 1915’li yıllarda yaşayan Türk genci Mustafa ile Ermeni kızı Ahçik arasında yaşanan gerçek bir aşkı konu eden; savaşa, ayrımcılığa, düşmanlığa karşı aşkın direnişini anlatan Ahçik türküsünün hikâyesi yanında filmin, hikâyenin yaşadığı mekânlarda çekilecek olması da şehrimiz için önemli bir kazanım olacak.

BİR OSMAN SINAV FİLMİ
Ege Elazığ Dernekler Federasyonu ile Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı işbirliğinde hayata geçirilecek proje için, TV dizileri ve uzun metrajlı filmleri başlatan yönetmen olarak bilinen ünlü senarist, yönetmen ve reklamcı Osman Sınav ile senaryo sözleşmesi imzalanması tüm şehri heyecanlandırdı.

Ahçik filminin Osman Sınav gibi  başarılı bir yönetmene emanet edilmesi, filmin çok ilgi göreceği ve şehrin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını şimdiden müjdeler nitelikte.

Yıllardan beri yapıldığı ve ciddi kamu bütçeleri harcandığı halde bugüne kadar şehre hiçbir katkı sunmadığı iddiaları olan  film festivalleri yerine,  Ege Elazığ Dernekler Federasyonu ile Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı tarafından hayata geçirilecek olan Ahçik filminin şehrin tanıtımında dönüm noktası olacağını ifade eden vatandaşlar, ilimiz kurumlarının  böylesi yapımlara ciddi destek olması gerektiğini belirtiyorlar.