FAİZLER  DÖNÜŞÜME ENGEL

6.8 İLE 24 OCAK'TA, 5.3 İLE 27 ARALIK'TA SARSILAN VE OLDUKÇA YORULAN AYRICA  ADINA ORTA HASARLI YA DA HASARSIZ DENİLEN ESKİ BİNALARIN KENTSEL DÖNÜŞÜMLE YENİLENMESİ ARTIK KAÇINILMAZ OLDU. VATANDAŞLARIN BEKLENTİSİ 125  BİN TL'DEN 200 BİN TL'YE ÇIKARTILAN ANCAK GERİ DÖNÜŞÜ 450 BİN  TL'Yİ BULAN KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİLERİNDEKİ HAZİNE DESTEĞİNİN ARTIRILMASI VE BU İŞLEMLERİN TOKİ YERİNE ELAZIĞ BELEDİYESİ TARAFINDAN YAPILMASI..

FAİZLER  DÖNÜŞÜME ENGEL
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizin eski binaları yaşadıkları depremin ardından yoruldu ve ciddi anlamda mukavemetini kaybetti.
Özellikle 1999’dan önce eski deprem yönetmeliğine göre projelendirilip inşa edilen binaların önemli bir bölümü, yaşadığımız iki depremin ardından ağır hasarlı olarak yıkıldı.
Yaşanılan iki depreme rağmen orta hasarlı ya da hasarsız kaydı düşülen eski binalar ise oldukça yoruldu ve yeni bir depreme dayanacak gücü kalmadı.

ORTA HASAR İBARESİ KALKMALI
24 Ocak depremi sonrasında ilimizde yapılan kontrollerde binaların analizleri ve denetimleri yapıldı. Ağır hasarlı binalara yıkım kararı verildi. Orta hasarlı binalar için ise daire başına 27 bin TL güçlendirme kredisi verileceği açıklandı.
Geçmişte güçlendirme yapılan Elazığ Lisesi’nin depremde yıkılması gerçeğini gören ve güçlendirme yapılsa bile evlerinde güvenle oturamayacaklarını düşünen vatandaşlar, güçlendirme yerine binanın yıkılarak yenilenmesinin daha doğru bir yaklaşım olacağına karar kıldılar.

DÖNÜŞÜM İÇİN DESTEK VERİLMELİ
Güçlendirme yerine orta hasarlı diye tasnif edilen eski binalarını yeniden yapmak amacıyla harekete geçenler, ciddi bir problemle karşı karşıya kaldılar.
Özellikle şehir merkezinde olan bu binaların yeniden inşa edilmesi amacıyla adım atan hak sahipleri, müteahhitlerin inşaat maliyetlerindeki artış sebebiyle haklı para talepleri ile karşı karşıya kalıyorlar.
Çoğunlukla dar gelirli ya da emekli olan hak sahipleri, talep edilen bu parayı ödeyemedikleri için binaların dönüşümünü de ya yapılamıyor ya da ertelendikçe erteleniyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİ FAİZİ ÇOK YÜKSEK
Ülkemizde yıllardan beri uygulanan kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek evler için yasa gereği özel ve resmi bankalar tarafından krediler veriliyor. Yaşadığımız depremler öncesi de yürürlükte olan bu yasada hak sahiplerine kentsel dönüşüm kapsamında verilen kredilerin faizleri, farklı amaçlı kullandırılan kredilerin faizlerinden farksız hatta tüketici kredisinden daha yüksek.

200 BİN TL’YE 450 BİN TL
Şu an 125 bin TL olan ve önümüzdeki günlerde 200 bin TL’ye çıkartılacak olan kentsel dönüşüm kredilerinin faizlerinin çok yüksek olduğunu ifade eden vatandaşlar, 200 bin TL için alınan kredinin 120 ay sonra ilgili bankaya 450 bin TL olarak ödenmesinin hiçbir cazibesi ve avantajı olmadığını belirtiyorlar.

KİMSE KULLANMIYOR
Son 10 yıl içinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarında hem müteahhitlerin hem de hak sahiplerinin sırf faizlerin yüksek olması sebebiyle kredi almadıklarını, bunun yerine yakın çevreden borç ya da farklı bir gayrimenkulünü satmanın daha avantajlı görüldüğünü ifade eden vatandaşlar, aynı faiz oranının devam etmesi halinde durumun değişmeyeceğini belirtiyorlar.

SADECE HARÇ VE VERGİLERDEN MUAF
Evlerini kentsel dönüşüm kapsamında yenileyen vatandaşların, geri ödemekte çok zorlanacaklarını düşündükleri için yüksek faizli kredilerden faydalanmadığını, sadece yasanın getirdiği vergi, harç, ve diğer ödemlerden muaf olma başvurusu yaptıklarını ifade eden uzmanlar, bu bedelin de çok ciddi bir bedel tutmadığı için teşvik edici olmadığını belirtiyorlar.

HAZİNE DESTEĞİ ARTIRILMALI
Ülkemizin önemli bir bölümü ile şehrimizin deprem kuşağında olduğunu ve bugüne kadar yaşadığımız depremlerle birlikte bazı uzmanlara göre benzer büyük depremlerin devam edeceğini belirten vatandaşlar, hem halkımızın hem de devletimizin daha büyük bedeller ödememesi için kentsel dönüşümü hızlandıracak ve cazip hale getirecek adımların atılması gerektiğini ifade ediyorlar.
Bunun ilk adımının kentsel dönüşüm kredisine verilen binde 4 katkının, binde 50’ye çıkartılması olduğuna dikkat çeken uzmanlar, hazinenin vereceği bu destekle hem ülkemizin tüm yapı stoku yenilenmiş hem de olası depremlerin yıkıcı etkisi ve sosyal desteklere ayrılan önemli bir bütçenin de devletimizin kasasında kalacağını ifade ediyorlar.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YEREL YÖNETİMLER TARAFINDAN YAPILMALI
Ülkemizde ve ilimizde TOKİ eliyle yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının birçok açıdan mahsurunun görüldüğünü ve vatandaşların TOKİ yerine yerel yönetimler  ile müteahhitleri tercih ettiklerini belirten uzmanlar, ilimizde yapılacak büyük kentsel dönüşüm projelerinin Elazığ Belediyesi eliyle yapılmasının daha faydalı olacağını belirterek başta Abdullahpaşa olmak üzere Nailbey, Kültür,İzzetpaşa gibi mahallelerin bazı adalarında Elazığ Belediyesi’nin örnek kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmesinin hem şehrimizin kısa sürede inşa edilmesine hem de vatandaşın  kısa sürede yeni evlerine kavuşmalarına sebep olacağını ifade ettiler.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A İLETİLMELİ
Şehrimizde kentsel dönüşümün önündeki reel engellerin somut örnekler ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletilmesi halinde çözüm üretilebileceğini ve başta kentsel dönüşüm kredilerine uygulanan faizlerin indirilmesi olmak üzere daha birçok konuda halkımıza yönelik avantajlar sağlanabileceğini ifade eden uzmanlar, bu konuda milletvekillerimizin konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taşıyacaklarına inandıklarını belirtiyorlar.