Fadıl Ülgen'den Palu'daki Siyasi ve Yöneticilere Eleştiri

Fadıl Ülgen, Palu'da bu dönem istişare kültürü olmadığını ve siyasilerle yöneticilerin sorunlara kulak tıkadığını söyledi.

Fadıl Ülgen'den Palu'daki Siyasi ve Yöneticilere Eleştiri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Palu Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen basınla buluşma programında konuşan Dernek Başkanı Fadıl Ülgen, önemli açıklamalarda bulundu. 

İSTİŞARE KÜLTÜRÜ YOK
Programda konuşan Dernek Başkanı Ülgen, bu dönem sorunlara kulak tıkandığını belirterek şunları söyledi: "Özellikle ilçe yöneticilerinin, sivil toplum kuruluşlarıyla beraber ortak hareket etmesi, ilçe halkının sorunlarına kulak vermesi noktasında bu dönemde büyük eksikliğini gördüğümüz istişareye önem verilmesini, diyalog kültürünün geliştirilmesini hassaten bekliyoruz."

PALU MYO KURULUYOR
Palu'da kurulacak meslek yüksekokulunun da müjdesini veren Fadıl Ülgen, şun bilgileri verdi: "Fırat Üniversitesi bünyesinde Fırat Üniversitesi Palu Meslek Yüksekokulu kurulmasına Fırat Üniversitesi Senatosu oy birliği ile 16.06.2021 tarihinde karar vermiş ve senato kararı ile kurulum dosyası 01.07.2021 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilmiştir. Böylece 27 yıllık hayalimize kavuşma noktasında en büyük adımı atmış olduk."

Başkan Fadıl Ülgen'in açıklamasının tamamı ise şöyle:

"Geçmişten gelen birikimleriyle her zaman tarihi ve kültürel zenginliği ve turizm açısından önemli bir potansiyeli bünyesinde barındıran bölgemizi Palu Kültür ve Dayanışma Derneği olarak temsil etme gayreti içinde olduk.

Günümüzde de kültür, tarih, eğitim, ekonomi ve siyasi alanlarda şehrimize dinamizm kazandıran Bölgemiz ve Palu’muz için derneğimiz tarafından birçok projeler hayata geçirilmiştir. Bu projelerin uygulanması noktasında elimizden gelen gayreti gösterdik ve göstermeye de devam edeceğiz.

Bu bağlamda Palu Kültür ve Dayanışma Derneği olarak, kendi dönemimiz içinde yapmış olduğumuz çalışmalardan kısaca bahsederek, önümüzdeki dönemlerde de ilçemiz için eksik kalan çalışmalardan beklentilerimizi açıklamak istiyorum.

•    Derneğimizi ve faaliyetlerini sosyal medya hesaplarımızda daha etkin hale getirdik. 
•    Tüm Palu merkez ve köy muhtarları ile birlikte sivil toplum kuruluşları ile zaman zaman bir araya gelip Palu’nun sorunlarını istişare ederek çözüm yollarını aradık.
•    Çeşitli sağlık kuruluşları (özel hastahaneler) ile protokol imzalanarak üyelerimize indirimli sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını sağladık.
•    Palu’nun kültür, turizm ve her alandaki sorunlarını hem siyasilerimizle hem de ilgili kurum müdürleri ile görüşerek gündeme getirdik.
•    Palu ile ilgili çeşitli kültürel etkinlikler ve paneller düzenledik.
•    Palu’nun çeşitli sorunları ve bu sorunların çözümleri ile ilgili Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve dönemin başbakanı Sayın Binali Yıldırım’a brifing dosyaları sunduk. 
•    Palu’nun tarihi ve manevi mekânlarına ulaşımın rahat sağlanması için yol, altyapı ve yönlendirme levhalarının yapılması ile ilgili resmi kuruluşlarla görüşüldü. Bu görüşmeler sonucunda sorunların büyük bir kısmı geçen dönem Elazığ Belediye Başkanı Sayın Mücahit Yanılmaz ve şimdiki belediye başkanımız Sayın Şahin Şerifoğulları’nın katkıları ile çözüldü. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. 
•    Palu Harput Kültür Yolu Projesi kapsamında tarihi eserlerimizin restorasyon ve onarılmalarına hep katkı sunduk. Bürokraside yardımcı olmaya çalıştık. Aydınlatma ve alt yapı çalışmaları için ilgili kurum yetkilileri ile çeşitli görüşmelerde bulunduk.  
•    İl içi ve il dışından gelen misafirlerimize ve çeşitli gruplara kültür ve doğa gezileri düzenleyerek Palu’muzu her platformda tanıtmaya çalıştık.
•    İlimiz sınırları içinde bulunan Palu ve bölgesinin fethinde önemli bir rol üstlenen Sahabilerden Hz. Sultan Kubeys’in makamına Kovancılar Belediye Başkanı Sayın Hacı Akpınar ve dönemin İl Özel İdare Genel Sekreteri Sayın Mehmet Sabuncu’nun katkıları ile gezi düzenledik.  
•    Geleneksel hale getirdiğimiz bayramlaşma programlarını derneğimizde ve Palu’da devam ettirdik. 
•    Hayırsever hemşehrimiz Sayın Mehmet Vehbi Bilgin tarafından ilçemize yaptırılan 18 derslik ilkokulun yapılması ve hatıra ormanının teşkil edilmesini hassasiyetle takip ederek katkılar sağladık. Bunların açılış organizasyonlarında da derneğimiz aktif rol aldı.    
•    Yine Sayın Mehmet Vehbi Bilgin tarafından üniversite öğrencilerine karşılıksız burs sağlanması noktasında derneğimiz çalışmalarda bulundu.
•    Ramazan aylarında ve diğer günlerde hayırsever iş adamları ve özellikle de M. Vehbi Bilgin tarafından hazırlanan ayni ve nakdi yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşımını dernek olarak üstlendik ve iftar yemekleri verdik. 
•    İlçemizin yetiştirdiği değerli devlet ve siyaset adamı rahmetli Ali Rıza Septioğlu, kültür sanat adamları Enver ve Paşa Demirbağ kardeşler gibi şahsiyetleri ölüm yıldönümlerinde mezarları başında anma programları düzenledik.
•    Geçmişte milletvekilliği ve belediye başkanlığı yapmış diğer şahsiyetlerle ilgili anma programlarına dernek olarak katılım sağladık. 
•    Pandemi dönemine kadar derneğimizde Cumartesi Sohbetleri adı altında musiki, tarih, kültür ve dini konularda çeşitli etkinlikler düzenledik. İlçemizde de Aile İçi İletişim ve Aile Eğitimi konulu panel düzenledik.
•    İlimizde bulunan STK’larla çeşitli toplantılar yaparak ilimizin sorunları ve çözüm önerilerini müzakere ettik. 
•    Çeşitli kurum ve kuruluşlarla birlikte Fırat Üniversitesinin öncülüğünde yapılan Uluslararası Palu Sempozyumu’nun yapılmasında ve düzenlenmesinde aktif rol aldık. 
•    Elazığ Valiliği, İl Kültür Müdürlüğü, Fırat Üniversitesi, Palu Kaymakamlığı, Palu Belediye Başkanlığı ve derneğimizin organizasyonunda farklı yıllarda yapılan üniversite öğrencilerinin katıldığı Tren Yolculuğu ve Palu Gezisine ev sahipliği yaptığımız gibi bu organizasyonlara çeşitli katkılarda bulunduk. Rafting ve yamaç paraşütü gösterileri sunulmasını sağladık.    
•    9 Ekim 2021 tarihinde Palu’nun tanıtımı amacıyla Derneğimizin organize ettiği ve Elazığ Sportif Havacılık Kulübü’nün katkıları ile birlikte Elazığ, Malatya, Adıyaman, Antalya, Bingöl ve Adana’dan katılan pilotlarla Yamaç Paraşüt etkinliğini ilk defa Palu’da gerçekleştirdik.
•    Palu Kültür ve Dayanışma Derneğimizin organizasyonu ile Motor 23 Spor Kulübü’nün yaklaşık 60 motosikletli üyeleri ile birlikte Elazığ’dan hareket ederek Palu’nun tarih, kültür, turizm ve doğa güzelliklerinin tanıtımını sağladık. 
•    Depremde yıkılan Palu Anadolu Lisesi ve Palu Atatürk Orta Okulu binalarının yeniden yapılması için milletvekilimiz Sayın Zülfü Demirbağ ve ilgili kurumlarla görüşülerek ilahe aşamasına gelmesini sağladık. 
•    Derneğimizin talebi doğrultusunda yönetim kurulu üyemiz ve iş adamı Sayın Rıza Aslaner tarafından Palu Kalekent Mahallesinde TOKİ Camii altına bay bayan taziye evi ve dört derslikli çocuk Kur’an Kursu yaptırılmıştır. Yine Palu Meydan Mesire ve Çırçır Piknik alanına iki adet bay bayan mescit, WC ve lavaboları yapımı ise bitme aşamasına gelmiş olup 4 adet çeşme yapımı da devam etmektedir. 
•    Ankara’da oluşturulan Ankara Elazığ Dernekler Federasyonu’na Derneğimiz üye olup 7 delege ile genel kurul toplantısına katıldık ve yönetim kurulunda yer aldık. 

Bu faaliyetlerimizin yanında en önemli faaliyetimiz ise 1995 yılından beri devam eden 27 yıllık bir hayalin gerçekleşmesi ile ilgili çalışmamızdır. 

Palu’da bir Meslek Yüksek Okulu’nun açılması için ilçemizin kamu, yerel ve sivil inisiyatiflerin 1995 yılından beri birçok girişimleri olmuş ancak bir sonuç elde edilememiştir. Bu süreç 2004 yılında kurulan derneğimiz tarafından yeniden gündeme getirilerek devam ettirilmiştir.   

Siz basın mensuplarının da malumu olduğu üzere o yıllarda Fırat Üniversitesine bağlı Keban, Erzincan Kemaliye, Bingöl, Tunceli ve Muş Malazgirt’te Meslek Yüksekokulları mevcuttu. Daha sonraki yıllarda ise Maden, Sivrice ve Baskil ilçelerimizde Meslek Yüksekokulları açıldı.

Elazığ’ın en büyük ilçeleri olan Palu, Kovancılar ve Karakoçan ilçeleri tercih edilmemiş ve tüm girişimlere rağmen göz ardı edilmiştir.

Özellikle 2009 yılından itibaren derneğimiz tarafından ciddi çalışmalar yapılmış, dönemin Fırat Üniversitesi Rektörleriyle yapılan görüşmelerden de netice alınamayınca yeni kurulan Tunceli ve Bingöl Üniversitesi rektörleriyle görüşmeler yapılmıştır.

Bu görüşmeler neticesinde üç ilçeye (Palu, Kovancılar, Karakoçan) hitap edecek Palu Kovancılar arasında Tunceli Üniversitesine bağlı bir fakülte ve Bingöl Üniversitesine bağlı Meslek Yüksekokulları açılması konusunda görüş birliğine varılmış, gerekli hazırlıklar ve çalışmaların başlatılması kararlaştırılmıştır. 
Bu çerçevede derneğimiz 2009 yılında Elazığ PTT meydanında Palu Kovancılar Ziraat Fakültesi için 50 bin imza kampanyası başlatmış ve bu imza kampanyası 100 bine ulaşmıştır.

Bu çalışmalar sonucunda Tunceli ve Bingöl Üniversitelerine bağlı Fakülte ve Meslek Yüksekokulları açılması karar ve çalışmaları netleşmeye başlayınca Fırat Üniversitesi tarafından Kovancılar ve Karakoçan ilçelerimize Meslek Yüksekokulları açılarak Palu’da açılması düşünülen fakülte ve yüksekokulların açılması engellenmiş ve Palu bir kez daha göz ardı edilerek mağdur edilmiştir.
Keza 2014 ve 2019 yıllarında da Derneğimiz Palu’da bir Meslek Yüksekokulu açılması konusu gündeme getirilmiş ama maalesef bir sonuç alınamamıştır.
Bu özlem ve mağduriyetin giderilmesi için derneğimiz tarafından Fırat Üniversitesine yeni atanan Rektör Sayın Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ile görüşmelerde bulunduk.  Olumlu geçen bu görüşmeler sonucunda 18.05.2021 tarihinde Palu’da Meslek Yüksekokullarının açılması için resmi başvurumuzu yaptık.
Palu Meslek Yüksekokulunun kurulmasına ilişkin başvuru belgeleri hazırlanarak Üniversite Senatosunda görüşülmek üzere Rektörlüğe sunuldu. 
Fırat Üniversitesi bünyesinde Fırat Üniversitesi Palu Meslek Yüksekokulu kurulmasına Fırat Üniversitesi Senatosu oy birliği ile 16.06.2021 tarihinde karar vermiş ve senato kararı ile kurulum dosyası 01.07.2021 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilmiştir. Böylece 27 yıllık hayalimize kavuşma noktasında en büyük adımı atmış olduk.

Bu aşamada özellikle Fırat Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Fahrettin Göktaş başta olmak üzere Üniversite Senatosuna ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Bu kararla birlikte Dernek olarak, YÖK Genel Kurulunda görüşülmesi ve olumlu anlamda karara bağlanması için gerek Ankara’da YÖK nezdinde gerekse ilgili kurum, kuruluş ve siyasilerle lobi çalışmaları yaptık.

Ancak gelinen noktada ilçemize kurulması planlanan Fırat Üniversitesi Palu Meslek Yüksekokulu’nun açılması kararının bir an önce YÖK Genel Kurulu toplantısına gelmesi ve bu kararın olumlu çıkması yönünde başta Elazığ Milletvekillerimiz olmak üzere tüm ilgili kurum, kuruluş, bürokrat, akademisyenler ve tüm hemşehrilerimizin desteklerini bekliyoruz.

Özellikle ve ivedilikle milletvekillerimizin bu haklı talebimizi bir an önce gündemlerine alarak YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Erol Özvar ile görüşüp ilk Genel Kurul toplantısında gündeme alınmasını ve bu kararın olumlu çıkması için gayret ve girişimlerini bekliyoruz. 

Siz basın mensuplarından da destek bekliyoruz. YÖK Genel Kurulu’nun toplanacağı bu günlerde bu konuyu gündem de tutmanızı istirham ediyoruz.  
Umarımız ki bu haklı talebimiz olumlu bir şekilde sonuçlanır ilimize ve ilçemize kazandırılır. 

Kadim bir geçmişe sahip olan ilçemizde eksik gördüğümüz, yarım kalan projelere değinmek ve bunları kamuoyuyla paylaşmak derneğimizin asli görevlerindendir. Bizlerde bu amaçla ilçemizde hizmetlerin tamamlanması ve biran önce hayata geçmesi için ilgili kurumlara bilgilendirmeler yaparak kamuoyuna taşımak zorundayız. 

Özellikle ilçemizde eksikliğini gördüğümüz hizmetleri şöyle sıralamak istiyorum;

•    Palu, Çarşıbaşı ve Yukarı Palu (Zeve) arasındaki yaklaşık 1 km’lik yolun turizm bölgesine uygun bir şekilde bazalt küp parke taşlarıyla döşenmesi ve aydınlatma çalışmaları yapılarak biran önce ilçemizin hizmetine sunulması,

•    Kovancılar Belediyesinin tüm çalışmalarını bitirdiği, belediye meclis üyelerinin de onayladığı Palu, Kovancılar Ortak Arıtma Tesisi’nin hem ihaleye çıkılabilmesi hem de hayata geçmesi noktasında Palu Belediyesi tarafında eksik kalan belediye meclisi kararının biran önce onaylanması veya çıkarılması, 

•    Tıpkı Karakoçan ilçemizde yapılan çöp transfer merkezinin Palu ve Kovancılar bölgemize ortak bir şekilde yapılarak, bölgede ki çöp toplama sisteminin modern bir hale getirilmesi,

•    Palu, Kovancılar ortak Devlet Hastanesi, Adliye Sarayı ile Fen Lisesi binalarının ihalesi yapılarak biran önce hizmete sunulması,

•    Palu Öğretmenevi binasının yapılmasıyla ilgili karar çıkmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ödeneğin biran önce gönderilerek inşasına başlanılması,

•    Özellikle yaz aylarında Hamza Bey barajındaki eksik kalan su doluluk oranının tamamlanması için ihale edilen Tarhana Çayı tünel ve isale hattının tamamlanması, 
•    Palu, Kovancılar ovasının sulanması için Köklüce Barajı’nın yapım ihalesinin gerçekleşmesi,

•    Özellikle tarih anlamında köklü bir geçmişe sahip olan ilçemizde bulunan tarihi eserler, kültür yapıtları ve tarihi çeşmelerin restorasyonu ile birlikte Palu Kalesi ve etrafındaki kültürel mirasların olduğu alanlarda arkeolojik kazıların başlatılarak Palu Kalesi’nin turizme kazandırılması,

•    Fırat Kalkınma Ajansının sponsorluğu ile Palu Kaymakamlığı uhdesinde başlatılan Fırat’ın Saklı Kenti; Palu projesinin amacına uygun bir şekilde yapılarak biran önce bitirilmesinin sağlanması,

•    Tarih, kültür ve onlarca medeniyeti bir arada barındırmış, kadim bir şehir konumunda olan Palu ilçemizin, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman’ın öncülük ederek, Palu Belediyesi ve Palu Kaymakamlığının üzerine düşen çalışmaları yaparak bu önemli sürecin başlatılması için destek bekliyoruz.  

Tabi tüm bu sorunları gündeme getirirken, bizler içinde en önemli konu olan istişare ve uzlaşma kültürüne de değinmek istiyorum. Çünkü bir ilçenin hak ettiği konuma gelmesi ve yörede bulunan sıkıntıların çözülmesinde en önemli görev birliktelik ruhu sağlayarak, istişare yapılmasıdır. 

Özellikle ilçe yöneticilerinin, sivil toplum kuruluşlarıyla beraber ortak hareket etmesi, ilçe halkının sorunlarına kulak vermesi noktasında bu dönemde büyük eksikliğini gördüğümüz istişareye önem verilmesini, diyalog kültürünün geliştirilmesini hassaten bekliyoruz. 

Palu ile ilgili olarak derneğimizle beraber, Palu Kaymakamlığı, Palu Belediyesi ve ilçenin tüm bileşenleriyle beraber belirli periyotlarla bir araya gelmelerini davet ediyor, ilçenin gelişimi için bu konunun çok önemli olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. 

Palu Hepimizin Ortak Sevdasıdır düsturuyla çıktığımız bu yolda dünden bugüne kadar ilçemize hizmetler noktasında destek sağlayan, milletvekillerimize, valilerimize,  kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza, il genel meclis üyelerimize, kamu kurum müdürlerimize, muhtarlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, tüm siyasi aktörlere ve özellikle de sesimizi her platformda kamuoyuna duyuran siz basın mensuplarına sonsuz teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyorum.
 

Fadıl Ülgen'den Palu'daki Siyasi ve Yöneticilere Eleştiri