Etikette Başka, Fişte Başka!

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, 5 litrelik ayçiçek yağını 50,75 liradan gösteren ünlü zincir marketine ceza kesti. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu konuyla ilgili vatandaşa önemli uyarılarda bulundu.

Etikette Başka, Fişte Başka!

Marketlerin aldatıcı reklamlarını takibe alan Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, 5 litre ayçiçek yağı fiyatını 50.75 TL'den gösteren zincir marketler başta olmak üzere birçok mağazaya ceza yağdırdı.

Reklam Kurulu, vatandaştan gelen şikâyetler üzerine bazı marketlerin afiş ve sosyal medyadaki kampanyalarını takibe aldı. Kurul, son toplantısında da birçok reklamı durdurdu.

11 BİN 429 LİRA CEZA KESTİ

Zincir marketlerden birine ait 21- 28 Ekim arasındaki afişlerde ikili tencere ve tava setinin indirimle 109,95 liradan satışa sunulduğunun duyurulduğunu, ancak aynı ürünün 22 Ekim’de bir mağazada 169,95 liradan satıldığını tespit eden kurul, market zincirine 11 bin 429 lira ceza kesti ve reklamları durdurdu.

İNDİRİMLİ REKLAMLAR YANILTICI

Reklam Kurulu, bir başka market zincirinin, sosyal medyada 5 litre ayçiçeği yağının 50,75 liraya satın alınabildiğini göstererek mobil uygulamaya yönlendirmesi konusundaki şikâyeti de değerlendirdi.

İncelemeler sonucunda, ürünü satın almaları için tüketicilerin uygulamayı indirmeye yönlendirildiği ancak ürünü satın almak için firmaya ait uygulamaya giren tüketicilerin ürüne erişemediği tespit edildi. Bu durumun tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte olduğu değerlendiren Kurul, reklamları durdurdu.

Aynı market zincirinin, farklı bir markaya ait 4 litre ayçiçeği yağını da 37,50 liradan satıldığını göstererek benzer şekilde vatandaşı aldattığını tespit eden Kurul, bu reklamları da durdurdu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: "Yanıltıcı ilan ve reklamdan ötürü Tüketici kanunun 77. Maddesine göre idari para cezası uygulanır. Tekrarında bu ceza daha da artırılır. Ayrıca yapılan bu yanıltıcı, aldatıcı reklam için Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, reklamların durdurulması kararını da verebilir.

"ŞİKAYETLERİNİ TİCARET BAKANLIĞI’NA İLETEBİLİRLER"

Yanıltıcı ilan ve reklamla ilgili bir haber bu yanıltıcı ilanla ilgili tüketiciyi koruyan bazı hükümler vardır. Bu hükümlere aykırılık durumunda da reklam kurulu gerekli yaptırımları uygulamaktadır.

Tüketicilere tavsiyemiz bu tür yanıltıcı ilanla karşılaştıklarında internet arama motorlarından reklam kurulu şikayet diye arattırarak ulaşacakları link üzerinden şikayetlerini Ticaret Bakanlığı’na iletebilirler."