Elazığlı hemşehrilerimizden kamuoyunu rahatlatacak açıklamalar

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Mehmet Ceyhan yaptıkları açıklamalarla ülke gündemine ait açıklamalarıyla hem rahatlattılar hem de gururlandırdılar.

Elazığlı hemşehrilerimizden kamuoyunu rahatlatacak açıklamalar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ABD'nin yaptırım uyguladığı 3 Türk yetkiliden biri olan Elazığ'lı hemşehrimiz Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Sabah Gazetesi'ne verdiği röportajda milli savaş uçağımızın 2023 yılında semalarda olacağını belirrti. 

İşte Demir'in o açıklaması:

"Milli Muharip Uçak(MMU) rayında ilerliyor. 2023 yılında hangardan çıkarıp bütün dünyaya nasıl bir uçak olacağını göstereceğiz. Ardından bir dizi test ve sonrasında uçuş olacak. Uçağın tasarımı konusunda British Aerospace'ten mühendislik desteği almak üzere anlaştık. Rolls Royce Türkiye'de kurduğu ortak iş platformu kanalıyla motor tasarlayıp üretmeyi teklif etti. Ancak bu teklifte fonlama, fikri mülkiyet ve üretim haklarının detaylarında bazı anlaşmazlıklar oldu. Biz, yerli şirket olarak kurduğumuz TR Motor üzerinden de tasarım çalışmalarını başlattık. Uçağın test prototipleri dünyada mevcut iki motor üzerinden yapılacak. Bunlar planlanan milli tasarım yerli motora temel bazı özellikler açısından yakın motorlar olduğu için seçildi."

 

MUTASYON İÇİN RAHATLATAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Elazığlı Hemşehrimiz Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise twitter hesabından tüm ülkenin içini rahatlatacak bir açıklama yaptı. Mutasyona uğrayan koronavirüsle ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Bu mutasyon eğer gerçekten orijinal virüsten daha hızlı yayılıyor ise, salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir" dedi.İşte o açıklama:

"

Birkaç gündür herkes İngiltere'de ortaya çıkan yeni mutant corona virüsle (B.1.1.7) ilgili telaş içerisinde. Henüz karamsarlık için bir neden yok. Çünkü;

1. Bulaşıcılığın % 70 arttığı bulgusu şimdilik sadece bir modelleme sonucu. Henüz gerçekten daha bulaştırıcı olduğu bile laboratuvar ve klinik verilerle doğrulanmış değil.

2. Ülkelerin önlem alması doğal, çünkü virüsün özellikleri tam anlaşılıncaya kadar, yani daha bulaştırıcı ve ağır hastalığa neden olmadığı belli oluncaya kadar yayılması önlenmelidir.

3. Bu mutasyon eğer gerçekten orijinal virüsten daha hızlı yayılıyor ise, salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir. Çünkü o mutasyonda virüsün daha bulaşıcı, ancak zararsız hale gelmesini bekliyoruz. Yani ilk değişiklik gerçekleşmiş olabilir.

4. Ancak istemediğimiz yönde bir mutasyon olursa, zorunlu olarak virüsün yayılmamasına gayret edeceğiz. Sonuç olarak henüz telaşlanacak bir noktada değiliz. Her zamanki gibi dikkatli olmalıyız."