Elazığlı Esnaflara Sorduk... Fiyatlar Düşecek mi?

Özel Haber: Elazığ Hakimiyet Gazetesi, kurdaki düşüşünün piyasalara yansıyıp yansımayacağını Elazığlı esnaflara sordu…

Elazığlı Esnaflara Sorduk... Fiyatlar Düşecek mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seren Taş – Tuba Turhan/Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 yılının son kabine toplantısının ardından açıkladığı ‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi’ sonrası büyük bir düşüş yaşayan döviz kurlarının ardından gözler etiketlere çevrilmişti. 

Kurdaki düşünün fiyatlara yansıyıp yansımayacağını merak eden vatandaşlar için muhabirlerimiz Tuba Turhan ve Seren Taş Elazığlı esnaflarla görüştü. İşte esnafların fiyatlar hakkındaki görüşleri:

“BEKLENTİ OLUŞTU”
Elazığlı Esnaf Adnan Çamlıbel, kurdaki düşüşün vatandaşları umutlandırdığını ve fiyatların düşmesi yönünde büyük bir beklenti oluştuğunu belirterek şunları kaydetti: “Dövize müdahaleden sonra satışlarda azalma yaşandı. Şu an herkes şaşkın biz de öyleyiz. Dövize müdahaleden sonra fiyatların düşme beklentisi var, vatandaş düşmesinden yana ama fiyatlar belli bir yere oturdu, düşmesini beklemiyoruz. İlerleyen zamanlarda düşme ihtimali var ama esnaf zamlı fiyatla ürününü aldı. Mesela bizim sektörde adam yüksek fiyattan ürününü alınca onu düşük fiyata satamaz zarar eder. Şuanda vatandaş da biz de bekliyoruz, ne olacağı belli değil."

“YAKIN ZAMANDA DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ”
Esnaf Adnan Çamlıbel, esnafların kur yükselişinden dolayı ürünleri yüksek fiyattan aldığını belirterek açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Dövizdeki indirim raf fiyatlarına hemen yansımaz, belli bir sürenin geçmesi lazım. Piyasanın oturması, insanların piyasaya güvenmesi lazım çünkü bugün dolar inse yarın ne olacağını da bilmiyoruz, bu sistem henüz oturmadı. Kolay kolay yansıyacağını da ben zannetmiyorum. Vatandaş malını zararına aldı, tezgâhına da koydu, hiç kimse zararına mal satmaz. Ben o ürünün etiket fiyatını indirdiğim zaman karşıdan onu tanzim edemem ki, benden çıkıyor ben nasıl karşılayayım onu. Müşterin en çok şikâyet ettiği şey diyorlar ki ‘hani dolar dolar diyordunuz, dolar yükselince fiyatlar yükseliyordu. Dolar düştü fiyatları düşürün bari.’ Mevcut şartlarda esnaf bir fiyat indirimi yapamaz. Vatandaşın alım gücü düştü. Müşteri üç beş ürün alma niyetiyle geliyor ama gelip tezgâhtaki fiyatı görünce sadece ihtiyacını o da az miktarda alıyor.”

“FİYATLAR ESKİYE DÖNMEZ”
Fiyatların eskiye dönme ihtimalinin düşük olduğunu belirten Çamlıbel, son olarak şunları söyledi: “Fiyatların eski fiyatına dönme ihtimali çok zor. Biliyorsunuz ki Dolar, Euro’nun yükselmesi çok fahiş bir olaydı. Fakat dolar ilk çıktığı orana inmedi ki. Bundan bir-bir buçuk ay önce dolar 7-8 liraydı, şuan düştüğü halde 10 lira, %50 zam gelmiş tezgâh fiyatlarının eski haline dönmesi mümkün değil.”

“SATIŞLAR ARTMIYOR, DÜŞÜYOR”
Bir başka esnaf İlhan Oğul ise şunları söyledi: “Aynı bir değişiklik yok. Fiyatlar raflara yansımaz düşmez yani. Müşteriler en çok ekonomik hayat şartlarından şikâyetçi. Bence yok hükümet fiyatları belirlemiyor halk esnaf belirliyor. Satışlarda kesinlikle bir artış yok tamamıyla düşüyor ayrıca bu durum tüm esnaflara yansıdı herkes birden fazla iş yapmaya başladı yoksa geçim olmuyor. Terzi kalkıp araba alıp satarsa galericinin işine engel olur bu bir döngü şeklinde devam ediyor çünkü kimse artık bir maaşla geçinemiyor, piyasa böyle gittiği sürece bir şeylere sürekli zam geldiği müddetçe her şey zorlaşıyor.

“MÜŞTERİ ŞİKÂYETÇİ”
Elazığlı Esnaf Serhat Yümlü ise vatandaşlar zamları esnafın yaptığını düşünüyor diyerek şunları söyledi: “Müşterilerin en çok şikâyet ettiği şey her gün her parçaya her kaleme zam gelmesi aynı işi müşteri bir gün sonra bir daha yaptırıyor ama fiyat çıkmış bu durumda oluyor. Bu durumda müşteri ve halk karşı karşıya getiriliyor sonra da sanki bu getirilen zamları esnaf yapmış gibi görülüyor esnaf karalanıyor.  Sistem bir birine bağlı bunun nedeni ise dövizin neden artığının bilinmemesi. Müşterilerin ürün alım miktarında oldukça fazla bir düşüş var.  4.250 TL asgari ücret var ama insanların cebinde para az kimse istediğini alamıyor. Milletin alım gücü düşmüş eskisi gibi alım satım yok. Fiyatların eski durumuna dönme gibi ihtimali yok.”