Elaziğ TSO'nun Sorunlara Çözüm Girişimleri

Elazığ TSO Meslek Komiteleri Çalışma Komisyonu ve Meslek Komite Üyelerince sektörel sorunların tespiti ve çözümüne yönelik Elazığ TSO'ya bildirilen talepler doğrultusunda, ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimler devam ediyor.

Elaziğ TSO'nun Sorunlara Çözüm Girişimleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Arslan 2021 yılı Ocak ve Şubat döneminde yapılan girişimleri madde madde paylaşarak bilgilendirme yaptı…

Her bir üyemizin sorunun çözüme kavuşturulmasına özen gösteriyoruz…
Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, Üye ziyaretleri ve saha çalışmalarında bulunan Elazığ TSO Meslek Komiteleri Çalışma Komisyonu Üyeleri ile Meslek Komite Üyelerinin Odaya bildirdikleri her bir hususun çok değerli olduğunu ve bu sorunların çözümü için tüm girişimlerin devam ettiğini söyledi.

Başkan Arslan değerlendirmesinde, “Meclis Başkan Vekilimiz Veli Aksu Başkanlığında, Yönetim Kurulu Üyemiz Zülfü Altıntaş, Basın Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürümüz Etem Yalın ve Meslek Komiteleri Sekreteri Serkan Özdemir’den oluşan Meslek Komiteleri Çalışma Komisyonumuz gerçekten çok özverili bir şekilde gayret göstermektedirler. Komitemiz hem Meslek Komite Toplantılarımızın organize edilmesi hem de Meslek Komite Üyelerince saha çalışmalarında elde edilen her bir sorunun çözüme kavuşturulmasına yönelik hazırlıklar yapmakta ve gerekli tüm kurumlarla iletişim sağlamaktadırlar.

Ocak ve Şubat ayları içerisinde; Meslek Komite Üyelerimizin hem üye hem de sektörel sorunların tespiti noktasında çok güzel çalışmaları ve girişimleri olmuştur. Ben her bir Meslek Komite Üyemize bu gayret ve girişimleri için teşekkür ediyorum. Neticede tek amacımız üyelerimizin sorunlarının çözüme kavuşturulması ve sekötrel sıkıntıların çözümüdür. 


Valiliğimiz, Belediyemiz, TOBB ve ilgili tüm kurumlar nezdinde bu süre içerisinde yaptığımız bazı girişimleri hatırlatmak ve kamuoyunu bilgilendirmek isterim. 

İş-Kur İl Müdürlüğü’nden İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunda görüşülmek üzere Elazığ ilinin Rekabet üstünlüğü olan ve öncelikli sektörleri raporu hazırlanmış ve 2021 yılı mesleki eğitiminde bu tabloların değerlendirilmesi talep edilmiştir.

Elazığ TSO tarafından TOBB’ye gönderilen yazı ile 2020 yılında Adalet Bakanlığı tarafından Odamızın talebi üzerine Elazığ’da 5. Noterliğin açılmasına karar verilmiş ancak aradan geçen süre içerisinde konunun hala beklemede olduğu, 5. Noterliğin ilin doğu bölgesinde, 6. Noterlik talebimizin ise Ataşehir Mahallesinde ivedilikle açılması talebinde bulunulmuştur.

Elazığ TSO, FKA, İl Tarım Müdürlüğü, Ağın İlçe Tarım Müdürlüğü ve STK’ların müşterekliğinde daha önceki yıllarda Coğrafi Ürünlerin Tescili için yapılan çalışmalar neticesinde Elazığ’a kazandırılan Coğrafi İşaretli Ürünlerin başvuru sahibinin Elazığ TSO olarak feragatname verilmesi ilgili kurumlardan talep edilmiştir. Bu çalışmayla amaçlanan Coğrafi Tescilli Ürünlerimizin özel etiketle piyasadaki diğer ürünlerle ayrıştırılmasını sağlamak ve üreticisine daha yüksek katma değer sağlamaktır. 

Fırat Üniversitesi Rektörlüğünden Üniversite bünyesinde Eczacılık Fakültesinin açılması hususunda girişimlerde bulunulması talep edilmiştir.

Elazığ TSO, Elazığ Ticaret Borsası, Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimiz tarafından Sayın Cumhurbaşkanımızın ilimizi ziyareti vesilesiyle Meslek Komitelerimizden alınan geri bildirimler neticesinde, iş dünyasının müşterek talepleri ve sorunları rapor haline getirilmiş ve Sayı Cumhurbaşkanımıza takdim edilmiştir.

Elazığ TSO Coğrafi Ürünler Çalışma Komisyonumuz marifetiyle hazırlanan Elazığ’ın yöresel değerlerinden olan Elazığ Harput Çedene Kahvesi ve Keban Biberi dosyaları hazırlanmış ve resmi müracaatı Türk Patent Enstitüsüne yapılmıştır.

Yine ilimizin çok önemli değerlerinden olan, Köhnü Üzüm, Tahannebi Üzüm, Yerli Badem, Menceki Buğdayı, Kesirik Lahanası, Badem Şekeri, Elazığ İçli Köfte, Harput Köfte, Elazığ Şavak Tulum Peyniri ve şehrimizin Gastronomi Turizmine çok önemli değer katacak olan Ata Oğuz Yemekleri ile ilgili çok değerli Coğrafi Ürünler Çalışma Komisyonu üyelerimizin girişimleri devam etmektedir. 

14. Meslek Komitemizin talebi üzerine pandemi nedeniyle kapalı olan özel öğretim kurumları olan özel öğretim kursları, Anaokulu ve Kreşler, muhtelif kurslar, Özel okullara da kapanma nedeniyle destek verilmesi, 2021 yılında da sektöre yönelik olarak KDV’nin %1 olarak devam etmesi, Velilerin ödeme yükünün hafifletilmesi için öğrencilere teşvik verilmesi TOBB üzerinden Milli Eğitim Bakanlığından talep edilmiştir. 

7. Meslek Komitemizin talebi üzerine Galericiler Sitesinde bulunan işyerlerinin hak sahiplerine Belediyemiz tarafından satışının yapılmasının ivedi olarak sağlanması istenmiştir.

5. Meslek Komitemizin talebi üzerine Ticaret Bakanlığınca hazırlanan yeni kanun taslağına göre 1500 metrekare altında hizmet veren zincir marketlerde satışı yasaklanacak olan sigara, cep telefonu, beyaz eşya gibi taslak üzerin Kırtasiye malzemelerinin de eklenmesi talebinde bulunulmuştur.

Odamızın 4. Meslek Grubunda bulunan Mobilya, Beyaz Eşya ve Dayanıklı Tüketim Mallarının Satışını yapan Sektör temsilcileri TOKİ konutlarına taşınacak olan aileler içinde yer alan memurların hafta içi mesai saati dışında kalan zamanda taşınacakları evin ihtiyaçlarını araştıracak ve sipariş verecek zaman bulamadıklarını bu nedenle Cumartesi günleri 12.00-18.00 arasında sokağa çıkma kısıtından muaf tutulmaları talepleri TOBB ve Valiliğimize iletilmiştir.

7. Meslek Komitemizin talebi üzerine, Otomotiv Sektörünün Servis hizmeti ve araç satışı için hafta sonları randevu oluşturulan vatandaşlara hizmet vermesine izin verilmesi talebi TOBB ve Valiliğimize iletilmiştir.

Merkez Küçük Sanayi Sitemizde bulunan Odamız Üyelerinin ilgili alanda rast gele atılmış olan ve görüntü kirliliğine neden olan hurdaların kaldırılması ve ayrıca sanayi sitesinin hizmet mantığı dışında kalan hurdacıların da merkez dışında başka bir alana taşınması talepleri Belediye Başkanlığımıza iletilmiştir.

Yine Odamız 7. Meslek Komitemizin saha çalışmalarında gelen talep üzerine Traktör Satıcıları için Elazığ Belediyemizce kurulum çalışmaları başlatılan Traktör Satıcıları Sitesinde yer alacak esnaflar için arsa payı bedelinde imkanlar ölçüsünde indirim yapılması talep edilmiştir.

Odamızın 8. Meslek Komite Üyelerinin MDF ve Sunta hammadde ihtiyacının 4 ana üretici firması tarafından karşılanmadığı ve sektörü zor durumda bıraktığı tespit edilmiş sorunun çözümü için 4 ana üretici firması ile TOBB nezdinde girişimler başlatılmıştır. Yine sektör içinde yer alan Ahşap üreticilerinin mobilyada olduğu gibi ahşap üretiminde de KDV oranının %1 olması talebi TOBB üzerinden Maliye Bakanlığına iletilmiştir.

Tüm sektörlerden gelen KOSGEB Acil Destek Kredi geri ödeme süresinin 2022 yılına ertelenmesi hususundaki girişimlerimiz ve taleplerimiz yine TOBB üzerinden ilgili makamlara iletilmiştir.
Meslek Komitelerimizden ve Çalışma Komisyonlarımızdan gelen her talep ve öneri mutlak suretle profesyonellerimizce değerlendirilmekte ve sorunların çözümü için Yönetim Kurulumuz da Lobi faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Hem deprem hem de pandemi sürecinde zor bir dönem geçiren esnaf ve sanatkarlarımızla tüm üyelerimizin bu süreçte çözüme kavuşturulabilecek her sorunuyla birebir ilgilenilmektedir. Talep makamı olan Elazığ TSO bu sorumluluğunu sonuna kadar yerine getirmekte ve her bir çalışmayı kayıt altına almaktadır” değerlendirmelerinde bulundu