Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı'ndan Harput'un UNESCO süreci hakkında açıklama

Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı tarafından yapılan açıklamada, Harput'un 2023 yılına kadar kalıcı listeye girememesi halinde sürecin zora gireceği uyarısı yapılarak tüm Elazığ'ın bu konuda kenetlenmesi gerektiği belirtildi.

Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı'ndan Harput'un UNESCO süreci hakkında açıklama
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Açıklamada: "2014 yılında “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi” ne giren Malatya Aslantepe Höyüğü UNESCO Milli Komitesinin 44 ncü toplantısında “UNESCO Dünya Mirası Listesi” ne 19 ncu varlığımız olarak kabul edildi. Öncelikle Malatyalı hemşehrilerimizi kutlarız. Malatya’ ya ve ülkemize hayırlı olsun. Edindiğimiz bilgilere göre, şehrin inanması, çok fazla kişinin yoğun çabası ve siyasilerin özellikle Malatya milletvekili Sayın Öznur Çalık’ ın uğraşları ile bu başarının elde edildiğini öğreniyoruz. 

Vakfımızla Elazığ Belediye Başkanlığının ortak bir projesi ile Mayıs/2018 tarihinde Harput Dünya Mirası Geçici Listesine kabul edilmişti. Bununla ilgili olarak Paris’ te UNESCO merkez binasında Harput Konferansı düzenlenmiş ve 14 ay gibi kısa bir sürede bu sonuca ulaşmıştık. 

Aradan geçen üç yıl içerisinde tüm girişimlerimiz, yazılı ve sözlü uyarılarımıza rağmen UNESCO sürecine sahip çıkılmamış, hiçbir adım atılmamıştır. Oysa, sürecin devamı için yapılması gereken bir sürü iş bulunmaktadır. Yönetim planından, alan yönetimi oluşturulması gibi. Ayrıca, UNESCO Milli Komitesi ve UNESCO nezdinde uluslararası alanda lobi çalışması yapılması gerekmektedir. Bunları birçok kez gündeme getirmemize rağmen bugüne kadar hiçbir sonuç elde edemedik. 

Koyduğumuz hedef 2023 yılında kalıcı listeye girmektedir. Bu hedefi yakalayamadığımız takdirde kalıcı listeye girmemiz bir hayli zorlaşacaktır. 

Harput’ un korunması, tarihi ve kültür varlıklarımızın yaşatılması, gelecek kuşaklara miras olarak bırakılması ve uluslararası teknik bilgi ve deneyimlerden ve mali desteklerden yararlanılması ve en önemlisi turizmde bir fırsat olarak değerlendirilmesinde UNESCO sürecini önemli görüyoruz. 

Sadece siyasilerimiz ve şehir yönetiminin gayreti yeterli olmayacaktır. Olayı tüm şehrin sahiplenmesi ve sürecin devamı için bütün kuruluşların ve özellikle şehir yönetiminin devreye girmesini arzu ediyoruz. Bunun tarihi bir sorumluluk olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu konuda verdiğimiz çabaların boşa gitmemesi adına kaybedilen zamanın telafisi için şehir yönetimine çağrımız UNESCO sürecine sahip çıkılmasıdır" ifadelerine yer verildi.