ELAZIĞ İL ENGELLİ MECLİSİ 2019'A HAZIR

ELAZIĞ İL ENGELLİ MECLİSİ 2019'A HAZIR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ İl Engelli Meclisi 2019’a hazır Engelliler Konfederasyonu’nun Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle 52 ilde yürütmekte olduğu “Türkiye Engelliler Meclisine Doğru” projesi Elazığ’ın da katılımıyla güçlendi.

Proje kapsamında geçtiğimiz aylarda engelli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kurulan “Elazığ İl Engelli Meclisi” çalışmalarını 2019’da hızlandıracak.

Derneklerin oyuyla; Türkiye Engelliler Meclisi Elazığ İl Temsilciliğini üstlenen Suat Şekerci, aynı zamanda Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Elazığ temsilcisi. Engellilik alanındaki iki konfederasyonun bu örnek işbirliği, engelli haklarının geliştirilmesine ve engelli örgütlerinin kapasitelerinin güçlenmesine de katkıda bulunuyor.

Türkiye Engelliler Meclisi Elazığ İl Temsilcisi Suat Şekerci ; bu meclisin il genelindeki engellilerin doğrudan katılarak, ulusal ve uluslararası düzeyde haklarını savunabilecekleri, birbirlerinin deneyimlerinden yararlanabilecekleri ve işbirliği imkanı bulacakları bir platform olduğunu belirtiyor. "

Bütün bunların yapılabilmesi için il genelindeki engellilere dair kapsamlı, güncel ve ulaşılabilir bir veri tabanı bulunması gerektiğini söyleyen Suat Şekerci bu konudaki eksikliği şöyle ifade etti: “Elazığ Engelliler Meclisi olarak ilk önce bir yürütme kurulu belirledik. İlk toplantımıza Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün engellilerle ilgili biriminden bir sorumlu arkadaşımız da katıldı. Asıl branşı fizyoterapiymiş. Kendisine Elazığ’da toplam kaç engelli ikamet ediyor? Bunların engel grupları nelerdir? Adresleri elinizde mevcut mu? Bunların kaçı kamuda istihdam ediliyor? gibi birçok soru yönelttik. Ne yazık ki aldığımız yanıt iç açıcı değildi. İlimizde engeIIi kimliğine sahip, bakım ve 2022 maaşından faydalananların bilgileri dışında engellilere dair veri yok! 2019’da ilk hedefimiz verilerin toplanmasını ve takip edilmesini sağlamak.”

Suat Şekerci, İl Engelli Meclisini oluşturan sivil toplum kuruluşlarının bilgi birikimlerinden, uzmanlıklarından, alan deneyimlerinden yararlanmanın önemine dikkat çekti ve şöyle dedi: “Meclisimizde birçok engel grubu temsil ediliyor. Aramızda şizofreni, down sendromu, görme engellilik, ortopedik engellilik, kronik ve süreğen hastalıklar gibi çeşitli alanlarda çalışan sivil toplum örgütleri var. Bu çeşitlilik, engelliliği bir bütün olarak gören politikalar ve hizmetler geliştirilmesi için bir baskı gücü oluşturmamızı kolaylaştıracak.” Elazığ İl Engelli Meclisi 2019 yılında bütün bu engel gruplarında yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini raporlayarak gündeme getirecek. Böylece tüm grupların yaşadıkları deneyimler görünür olacak ve yerel yöneticilerle de paylaşılacak. Bu çalışmaları yürütürken engellilik alanında çalışan akademisyenlerden, yerel yönetimlerden ve kamu kurumlarından daha etkin faydalanmak için bir yol haritası hazırlayacaklarını söyleyen Şuat Şekerci, şöyle devam etti: “Ocak ayından başlayarak 15 günde bir olacak şekilde, bir kamu kurumu müdürü ve bir mahalle muhtarını Meclisimize davet edeceğiz.

Yereldeki engelli gündemini birlikte konuşacağız. Onlara yönelteceğimiz soruları hazırladık: Kurumunuzda toplam kamu çalışanı sayısı kaçtır? Bunların kaçı engeIIidir ve hangi engel gruplarındandırlar? Kurumunuzun bina ve hizmetleri engelliler için erişilebilirlik standartlarına uygun mudur? Muhtarlar kendi sorumlulukları altındaki mahallelerde kaç engellinin ikamet ettiğini ve adreslerini biliyor mu?.. Bu sorularımızın yanıtlarını bizi ziyaret ettikleri tarihten bir hafta sonra kendilerinden almak üzere bu kez biz onları ziyaret edeceğiz. Meclis Yürütme Kurulumuz bu konu üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.”

Elazığ halkının duyarlı ve vefalı bir toplum olduğunu söyleyen Suat Şekerci, tüm engelliler için yaşanabilir, erişilebilir bir kent için şunların yapılması gerektiğine dikkat çekti: “Şehrimizin yaşanılabilir engelsiz bir kent olabilmesi için yerel yönetimlerin imar ve kentleşme planlamalarında yasaların uygulanması, uluslararası sözleşmelerin dikkate alınması ve denetim mekanizmasını harekete geçirmesini istiyoruz. Çünkü bizlere engel oluşturacak tüm unsurlar yaşam kalitemizi arttıracak tüm tedbirler yasalar çerçevesinde belirlenmiştir. Tek ihtiyacımız olan bunları hayata geçirecek iradeyi zorlamak ve anayasal yükümlülükleri hatırlatmak.”