Elazığ'ı bekleyen tehlike...

Özel Haber: Elazığ CHP Milletvekili Gürsel Erol Hakimiyet TV canlı yayınında Afet İşleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Bakanlıklarının kurulması konusunda Türkiye'nin adım atması gerektiği konusuna dikkat çekti.

Elazığ'ı bekleyen tehlike...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ömer Enes YILAR/ CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Hakimiyet TV canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Milletvekili Erol, afetler konusunda Türkiye’nin önleyici tedbirler alması gerektiğini belirterek, Elazığ’ın afet bölgesi ilan edilerek yaşanan sorun ve mağduriyetlerin giderilebileceğine dikkat çekti. Erol ayrıca yaklaşık 25 bin konut yapıldığını, bu konutların ödemeleri başlayınca Elazığ’dan büyük bir maddi kaynağın çıkacağını açıklayarak bu çıkış yerine yeni bir girdiği sağlanması gerektiğini söyledi. 

“AFET İŞLERİ VE GÖÇ İDARESİ BAKANLIKLARI KURULMALI”
Türkiye’deki afetler ve göç sorunlarına dikkat çeken Milletvekili Erol, iki yeni bakanlığın kurulması gerektiğini belirterek şunları kaydetti: 
“Dikkat edin bir yerde afet olduğu zaman her yerde İçişleri ve Çevre Şehircilik Bakanları var. İçişleri Bakanının görev ve yetki alanına baktığınız zaman kabinenin yarısının yetkisi İçişleri Bakanlığında. Terörle mücadele, emniyet, jandarma, sahil güvenlik, nüfus idaresi, göç idaresi, afet işleri, valiler, kaymakamlar bunların hepsi İçişleri Bakanlığı’nın sorumluluğunda. Türkiye’nin bütün güvenlik meseleleri gibi önemli konular da doğal olarak İçişleri Bakanlığına bağlı. Ancak bir bakıyorsunuz ki bir bölgede sel olduğu zaman İçişleri Bakanı bir ay boyunca o bölgede kalıyor. Ülkemiz konumu itibariyle stratejik bir konumda. İçişleri Bakanı’nın sel baskınında, yangın durumunda ne işi olabilir? Afet İşleri Bakanlığı’nın kurulması lazım. Bu bakanlığın amacı önleyici tedbirler almak olacak. Bizdeki en büyük sorun önleyici tedbirlerin olmaması. 

Yine aynı zamanda Göç İdaresi ile ilgili de bir bakanlığın kurulması lazım. Şu anda Türkiye’deki en büyük sorunlardan bir tanesi de budur. Afganistan’dan yüklü bir göç geliyor. Bunların ne eğitimi, ne kültürü, ne yaşam tarzları bizimle uyuşmuyor. Elini kolunu sallayan Türkiye’ye geliyor. Burası bir göç ve mülteci ülkesi olamaz. Zaten bizim birçok problemimiz var. İnsanlık adına herkese sahip çıkalım ama şu anda yurttaşlarımızın güvenliği ile ilgili tedbirler alalım. Şu anda Türkiye’nin her tarafında Suriyeli ve Afgan mültecilerle ilgili sorunlar çıkmaya başladı.“

“ELAZIĞLILAR GİTSİN GÜNEYSU’YU GÖRSÜN”
Yaşanan sel felaketi sonrası afet bölgesi ilan edilen Rize’nin Güneysu ilçesinde yapılanlarla Elazığ’da yapılan çalışmaları kıyaslayan Milletvekili Gürsel Erol, şunları söyledi: “Türkiye’de bir yönetim krizi var. Bu yönetim krizinden kaynaklı da her gün yeni bir sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Karadeniz’deki afetlerden sonra Güneysu ilçesini ziyaret ettim. Sayın Cumhurbaşkanımızın ilçesi… Elazığ’ı Afet Bölgesi ilan etmeyenler, ‘Afete Maruz Bölge’ diye bir tanımlamanın kanunda olmadığını söyleyenler, bunu gündeme getirdiğimizde bizi hainlikle suçlayanlar, hainin kim olduğunu anladı. Sayın Cumhurbaşkanımız bir açıklama yaptı ve Milletvekilleri ile bakanlarımızın talebi üzerine Güneysu’yu afet bölgesi ilan edilecek” dedi. Ben de demek ki afet bölgesi ilan edilebiliyormuş diye Güneysu’yu ziyarete gittim. Gittim orada neler yapıldığını gördüm. Keşke imkan olsa da Elazığlıları oraya götürebilsek çünkü oraları görmek lazım. Elazığ’da afete bakış açısı ve yaklaşım ile oradaki bakış açısını keşke bir görebilseler. Kamu hizmetlerinin nasıl geldiğini, kamu hizmetlerindeki farklılığı, insanların mağduriyetlerinin nasıl giderildiğini görebilseler. Doğrusu orada yapıldı. Vatandaşı sahiplenme, devletin imkanlarını seferber etme anlayışının doğrusu orada yapılandır.” 

“O VİYADÜKLERLE 50 ADET PERTEK KÖPRÜSÜ YAPILIR”
Artvin İline Bağlı Yusufeli ilçesinde 150 km’lik yolun tamamının viyadük ve köprülerle geçildiğini aktaran Milletvekili Erol: “Aynı zamanda Yusufeli’ne gittim. Orada Avrupa’nın en büyük barajı yapılıyor. Yusufeli ilçesi bir yerden başka bir yere okuluyla, camisiyle, parkıyla her şeyiyle taşınıyor. 150 km’lik yolun tamamı viyadüklerle, tünellerle geçiliyor. O tünellerin parasıyla iddia ediyorum 50 adet Pertek Köprüsü, 50 kez Elazığ’ın sulama sorununu çözersin, Elazığ’a yapılan TOKİ konutlarının 50 kat daha büyüğünü vatandaştan para almadan yaparsın. Gidin de bir görün, devletin imkanları istenildiği zaman bir şehrin gelişmesini nasıl sağlıyor görün. Biz oralara yapılmasın demiyoruz, bana da yap kardeşim diyoruz. Biz de devletçiyiz biz de ülkemiz için canımızı ortaya koymuşumuz ve biz de afetzedeyiz, mağduruz” dedi. 

“ELAZIĞ BU SÜRECİ FIRSATA ÇEVİRMEYİ BECEREMEDİ” 
Elazığ’ın afet bölgesi ilan edilmemesinin sonuçlarına ilişkin konuşan Milletvekili Gürsel Erol, şu ifadeleri kullandı: “Tüm yangın ve sel felaketlerinin olduğu alanlar afet bölgesi ilan edildi. Bizi de ilan edin. Erzincan depremi oldu 1992’de oranın afet bölgesi olduğunu belgeleriyle günlerce anlattım. Bakanlar kurulu kararını gösterdim ama buna rağmen kanunda böyle bir şey yok dediler. Afet bölgesi ilan edilmesinin kanunda artılar var. Ek geçici kanunlarla toplumun bu beklentilerini, mağduriyetlerini çözebiliriz. Gittiler dağlara evleri yaptılar. Devletin kaynaklarına yazık. Devlet buraya para göndermeseydi tamam ama gönderilen paralar inanılmaz kötü harcandı. Ne içinde oturan mutlu, ne yapan mutlu ne de kaynağı harcayan mutlu. Şehir planlanmadı. Şehre bir vizyon katılmadı. Buralar yalnızca barınma alanı olarak görüldü ama insanların burada yaşayacağı bir hayat kuracağı düşünülmedi. Salona koltuk takımını koyuyorsun, yemek masası sığmıyor, yatak odasına elbise dolabını koyuyorsun yatak sığmıyor. Mutfakta masayı duvara yaslamazsan sandalyeler sığmıyor. Bunu neden böyle yaptınız diye sordum, dediler ki bu evlerin metrekareleri Avrupa Standartlarında… Yaşam standartlarımızı da Avrupa standartlarına getirin biz razıyız dedim. Ayrıca evlerde inanılmaz eksiklikler, imalat hataları var. Elazığ bu süreci bir fırsata çevirebilirdi ama beceremedi.“

“ELAZIĞ’I BEKLEYEN BİR TEHLİKE DAHA VAR”
Elazığ’da yaklaşık 25 bin konut yapılacağını ve bu konutların ödemeleri başlayınca Elazığ’da ciddi bir ekonomik kayıp oluşacağını vurgulayan Elazığ Milletvekili Erol, son olarak şunları söyledi:
“Elazığ’ı bekleyen bir tehlike daha var. Şehrimizde yaklaşık 25 bin konut yapılacak ve her evin ödemesi 700-1000 ₺ arasında. Senede 200-250 milyon TL her yıl Elazığ’a gelmeden insanların maaşlarından kesilecek. Bu para Ealzığ’ın esnafının yararlandığı bir para ve şehrimizde kalıyordu. Şimdi bu paralar şehrimize gelmeden kesilecek. Bunun yerine yeni bir sektör yaratmak zorundasın, ticarette kural budur. Bir taraftan kesiyorsan bir taraftan yeni bir girdi sağlamak zorundasın. Bu süreçte evlerin yapılma yeri yanlış, bu evlerin metrekareleri, planlamaları doğru değil, insanlar buraya taşındıkça sorunlar yaşayacak dedik bunların hepsi ortaya çıktı. Keşke yanılsaydık ama yanılmadık. Şimdi ödemeler başlayınca da ayrı bir sorunla karşılaşacağız.”