'Elazığ Depreminden Çıkarmamız Gereken Dersler' Paneli Düzenlendi

Ülkü Ocakları Elazığ Başkanlığı tarafından 'Elazığ depreminden çıkarmamız gereken dersler' konulu panel düzenlendi. Panelde doğal afetlere karşı alınabilecek tedbirler ve insan sağlığı üzerindeki etkileri anlatıldı.

'Elazığ Depreminden Çıkarmamız Gereken Dersler' Paneli Düzenlendi

AYGEN: “UZMANLARIMIZ EŞLİĞİNDE BİR SONRAKİ OLASI DEPREMDE NELER YAPACAĞIMIZA DEĞİNECEĞİZ”  
Ülkü Ocakları Elazığ İl Başkanı Reha Talha Aygen, “Elazığ’ımız Doğu Anadolu fay hattı üzerinde yer almaktadır. 24 Ocak 2020’de oluşan acı görüntülerini bir çoğumuzun hatırladığı büyük Elazığ depreminin yıl dönümüne yaklaşırken burada bu önemli etkinlikte bir arada olmanın heyecanı içerisindeyim. Ülkü Ocakları Elazığ İl Başkanlığı olarak toplumsal konularda yapacak olduğumuz çalışmaların ilkini bugün de sizlerin de katılımıyla gerçekleştiriyoruz. Elazığ depreminde yaşadıklarımızı değerlendirip uzmanlarımız eşliğinde bir sonraki olası depremde neler yapacağımıza değineceğiz” ifadelerini kullandı.
 

AKSOY: TARİHSEL ÖNEM DEPREMLERİNDE YANILMA PAYIMIZ ÇOK 
Tarihsel dönem depremlerine dikkat çeken Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Profesör Dr. Ercan Aksoy, “1900’den önceki depremler tarihsel önem depremleri. Tabi ki tarihsel önem depremlerinde yanılma payımız çok. Neden? En son 30 Ekim 2020 İzmir depremini hatırlayalım. Deprem Sisam Adası’nda. En çok zarar gören yer neresi? İzmir’de Bayraklı. Yani tarihsel dönem olmasaydı ne diyecektik? İzmir’de meydana gelen bir deprem diyecektik. Benzer yanılmalar Elazığ çevresi için de var. Gezin’de, yakın zamanda deprem oldu. Sarıkamış, Gezin’den Palu’ya doğru bakarsanız orada meydana geliyor. 1875’de kayıtlara bakıyoruz Sivrice depremi diyor. Ama bakıyoruz ki Sivrice’de değil deprem biraz daha Kuzey’de. Bugün ki şeker fabrikasının olduğu yerde. Günümüze geirsek 2020’de 24 Ocak’ta Çevrimtaş’ta, 27 Aralık’a geldik Uluova fay zonu üzerinde. Yani 1874-75’in benzeri bir durum ortaya çıkıyor. Bu hatalardan panelimizin ismi de öyle zaten. Elazığ depreminden çıkarılması dersler. Çok güzel bir başlık seçilmiş. Çünkü ders çıkarmazsak biz aynı hataları yapacağız, duracağız” şeklinde konuştu.