ELAZIĞ'DAN ABD VE SUUDİ ARABİSTAN'A NANOTEKNOLOJİ İHRACI
Elazığ'da Fırat Teknokent bünyesinde Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu'nun üretimini yaptığı elektrospin cihazı, ABD ve ve Suudi Arabistan'a ihraç edildi.
Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Fakültesi Katıhal Fiziği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu yaptığı açıklamada, elektronik, tıp ve savunma sanayi gibi birçok endüstriyel alanda çığır açan nanoteknolojinin başta ABD, Çin, Japonya, Almanya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerdeki bilimsel araştırmalarda öncelikli alan olduğunu belirtti.
Bu ülkelerin nanoteknolojiye yıllık 1 milyar doların üzerinde kaynak ayırdıklarını aktaran Yakuphanoğlu, Türkiye'deki üniversiteler ile Ar-Ge merkezlerinin nanoteknolojiyle ilgili bilimsel çalışmalarda elektrospin cihazına ihtiyaç duyduğunu söyledi.
BİR YIL ARAŞTIRMA YAPTI
Söz konusu cihazın yurt dışından yüksek maliyetlerle satın alındığını, alınan cihazların da ihtiyacı tam karşılayamadığını dile getiren Yakuphanoğlu, şöyle konuştu:
"İthalatın önüne geçebilmek için nanoteknoloji uygulamalarında kullanılabilecek yerli cihazları üretmeye karar verdim. Bir yıl süren araştırmanın ve altyapı hazırlığının ardından ithal cihazlara oranla daha üstün özellikteki yerli elektrospin cihazını geçen yıl itibarıyla ürettik. Türk bilim insanlarının istedikten sonra üretemeyeceği bir teknoloji yoktur, yeter ki bunun için azim gösterelim."
PİTTSBURG EYALET ÜNİVERSİTESİ'NDE KULLANILIYOR
Yakuphanoğlu, üretimini yaptığı ilk cihazları Türkiye'deki üniversiteler ile Ar-Ge merkezlerinin kullanıma sunduklarını aktararak, şunları kaydetti:
"Bir modelini Suudi Arabistan Kral Abdülaziz Üniversitesine gönderdik. Diğer bir cihazımızı ise geçen ay ABD'ye ihraç ettik. ABD'ye ihraç ettiğimiz elektrospin cihazımız, Pittsburg Eyalet Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından nanoteknoloji araştırmalarında kullanılıyor. ABD'deki farklı üniversitelerden ve Ar-Ge merkezlerinden siparişler alıyoruz. Teknoloji devi ABD'ye nanoteknoloji ihracatı yapmak bizim için büyük bir başarı."
Yakuphanoğlu, elektrospin cihazının yanı sıra farklı cihazlarda ürettiklerini, bunları da başta AB ülkeleri ile Güney Kore olmak üzere ihraç ettiklerini kaydetti.
"HER ALANDA KULLANILABİLECEK BİR CİHAZ"
Tüm gayretinin ülkeyi bilimsel araştırmalarda ve yüksek teknoloji ürünlerin üretiminde dışa bağımlılıktan kurtaracak cihazlar üretmek olduğunu vurgulayan Yakuphanoğlu, bu düşünceyle teknoloji ihracatı yaptıklarını vurguladı.
Türkiye'nin nanoteknolojinin gerisinde kalmaması için gerekli yatırımlarla bu alana daha çok yönelmesi gerektiğini ifade eden Yakuphanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:"Yüksek elektrik alanı altında çalışan bu cihazımız ile nano yapılı kaplama, ince film, nanopartükiller, nano boyutta fiber üretebilirsiniz. Bu cihazımızı savunma sanayinde radar absorplayıcı ince film kaplamalarda kullanabilirsiniz. Böyle bir malzemeyle bir uçağı, helikopteri ya da tankı kaplayarak radardan saklayabilirsiniz. Tıpta yapay doku teknolojisinde, nano ilaç taşınım sistemlerinin geliştirilmesinde, diş implantların yapımında, biyoteknolojik ürünlerde yine bu cihazı kullanabilirsiniz. Her alanda kullanabilecek bir cihaz."