Ekonomik Savaş mı Yönetememek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın artan döviz, altın ve her ürüne gelen zamları 'ekonomik kurtuluş savaşı' olarak değerlendirmesi ve vatandaşlardan fedakârlık beklentisini dile getirmesinin ardından döviz ve altın uçuşa geçti ve yeni rekorlar kırdı.

Ekonomik Savaş mı Yönetememek mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizin içinde bulunduğu durum için "Ekonomik kurtuluş savaşı" ifadesini kullanmasının ardından döviz ve altının uçuşa geçmesi piyasaları tıkanma noktasına getirdi.

ÜÇ YILDIR SAVAŞTAYIZ VE HEP KAYBEDİYORUZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Ekonomik kurtuluş savaşı' ifadesini ilk kez 16 Ekim 2018'de ifade ettiğinde dolar 5,78 TL idi. İkinci kez söylediği tarih olan 31 Ekim 2020'de  ise 8,30 TL idi. Son ekonomik kurtuluş savaşı ifadesinde ise dolar  daha yüksek seviyelere yükseldi.  Bu yazının yayınlanacağı saat itibari ile doların hangi seviyelere  ulaşacağı ise artık öngörülmüyor.

3 YILDA YÜZDE 120 ARTTI
Erdoğan’ın ilk ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ ifadesini kullanmasından bugüne kadar, dolar/TL kurundaki artış oranı yüzde 117’ye ulaştı.

Bir başka ifadeyle; Türk lirası dolar karşısında bu dönemde değerinin yüzde 54’ünü kaybetti.

BABACAN: “KURTULUŞ SAVAŞI FALAN YOK”
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Erdoğan'ın Kurtuluş savaşı sözlerine cevaben, "Şu anda ülkemizde bir ekonomik kurtuluş savaşı falan yok. Kötü yönetimin elinde değersizleşmiş bir Türk Lirası, itibarını yitirmiş bir Türkiye var" dedi.

Babacan, Twitter hesabından paylaştığı videoda şunları söyledi:“Ülkemizi, 2002 yılındaki krizden çıkaran, 2009 yılındaki krizden çıkaran takımın başında olan arkadaşınız olarak çok net söylüyorum. Ülkemizi bu krizden de yine biz çıkaracağız. Türkiye’yi iddialı ve itibarlı bir ülke yapacağız. Mutlak yoksulluğu bu ülkeden silmiştik, yine sileceğiz. Yalanlara aldanmayın. İktidarın kurguladığı, hakikatten kopmuş propaganda söylemlerine kanmayın. Biz kimseye boyun eğmeyeceğiz, vatandaşımızın da boyun eğmesine müsaade etmeyeceğiz.

Şu anda ülkemizde bir ekonomik kurtuluş savaşı falan yok. Kötü yönetimin elinde değersizleşmiş bir Türk Lirası, itibarını yitirmiş bir Türkiye var. Hani her fırsatta ‘yerli ve millî’ diyorlar ya, işte bugün kendi kendilerine çıkardıkları gayet ‘yerli ve millî’ bir kriz var. Kurdaki bu artışı adeta bir kurtuluş savaşı kimliğine büründürmeye çalışıyor."

DAVUTOĞLU: “CEHALET LOBİSİ VAR”
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Erdoğan’ın açıklamalarını yorumladı.  Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erdoğan-Bahçeli iktidarının ülkeyi batırarak verdikleri iktidarda kalma savaşının ismi “Ekonomik kurtuluş savaşı” değildir!" şeklinde yorum yaptı.

Davutoğlu devamında, "Her açıklamaları ekonomiye atılan bir füze etkisi yapan bu cehalet lobisi artık milli güvenlik sorunudur. Kimler adına çalıştıkları araştırılmalıdır." dedi.

KARAMOLLAOĞLU: “EKONOMİ DEĞİL ALGI YÖNETİMİ”
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da sosyal medya hesabı üzerinden Erdoğan'ın yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

Karamollaoğlu  paylaştığı mesajında "-Zam değil; ‘güncelleme’, -Yüksek döviz kuru değil; ‘rekabetçi kur’, -Ekonomik kriz değil; ‘Ekonomik Kurtuluş Savaşı’ diyerek yaşadığımız sorunlar ortadan kalkmıyor, aksine problemlerimiz derinleşiyor. Bunun adı ekonomi yönetimi değil; olsa olsa “algı yönetimidir." dedi.

PİYASA KAPALI
Her ürüne gelen zamlar sebebiyle piyasada hiç bir esnaf mal satmak ve bağlantı kurmak istemiyor. Sattıkları ürüne fiyat veremeyen, verdiği fiyattan yeni ürün alamayan esnaflar, var olan ürünlerini de satmıyorlar.

KAHVE BİLE
Market raflarında geçici süre şeker bulunamaması ile başlayan kriz, önce yağa şimdi de kahveye sıçradı.Bazı marketlerde şeker ve yağa getirilen sınırlı satıştan sonra şimdi de kahve satışları bir ya da iki adet ile sınırlandırıldı.

İNŞAAT SEKTÖRÜ KAPALI
Krizden en çok etkilenen sektör ise inşaat alanı oldu. Demir satışı yapan firmalar ile çimento, fayans ve diğer ürünler için fiyat veremeyen tedarikçi firmalar, durumdan endişeli.