Dünya'nın Kumaşı Elazığ'dan…

Pandemi dönemini fırsata çevirdiklerini ifade eden Saka Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Saka, ülke ve dünyada yaşanan ekonomik krize yenik düşen çok sayıda firmaya karşın kendilerinin üretimi artırıp çok sayıda işçi alarak 150 milyon dolar ihracat hedeflediklerini belirtti.

Dünya'nın Kumaşı Elazığ'dan…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan Bay/İş adamı Ramazan Saka’nın "Dünyada Türkiye'den, Türkiye’de Elazığ’dan başka yere yatırım yapmam" diyerek başladığı ve tamamlandığında 3 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak Türkiye’nin örnek tam entegre tekstil tesisi,  üretime devam ediyor. 

İPLİK, KUMAŞA DÖNÜŞÜYOR 
Kentte yaşanan deprem ve Covid-19 pandemisine rağmen çalışmaların sürdüğü ve yaklaşık 1 milyar liraya mal olması beklenen tesisin ilk kısmında şimdiden 500 kişi istihdam edilmişti. Yıllık 150 milyon dolar ihracat hedeflenen tesisin ilk üretim ağında iplik kumaşa dönüşerek pazarda yerini aldı. 

ELAZIĞ’DAN DÜNYA’YA KUMAŞ  
Çoğunluğu yerli üretim makine olan ve yüzde 50 yapay zeka ile endüstri 4.0'ı 4.5'e çeviren eklemeler yapılan tam entegre tesiste istihdam sayısının önümüzdeki dönemde 3 bin 500'e ulaşmasının hedeflendiği bildirildi. 

Birinci ve ikinci etabın hizmete girdiği, üçüncü etabın da tam kapasitesiye ulaşması ile  150 bin metrekare üzerine planlanan dev projenin günlük üretim kapasitesinin 120 ton kumaş olduğu, ilerleyen süreçte pamuk olarak gelen ürünün elbise olarak çıkacağı kaydedildi. İlerleyen yıllarda kapasitenin daha fazla artacağı ifade edildi. 

ELAZIĞLI İŞ İNSANLARI MEMLEKETLERİNE YATIRIM YAPSIN
Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan İş adamı Ramazan Saka, Salgına rağmen çalışmaların aralıksız sürdüğü tesislerinin tam kapasite ile çalışmaya başlayacağını Elazığlı iş insanlarının da memleketlerine istihdam alanları kazandırması gerektiğini söyledi.

YATIRIMIMIZDA BİR EKSİKLİK VE SORUN YOK 
Ramazan Saka sözlerine şöyle devam etti:“Pandemiden dolayı tüm dünya kriz ile boğuşuyor. Bizim yatırımımız ile ilgili bir eksiklik ve sorun yok. Normal şartlar da yatırımımızı ilerletiyoruz. Projede bir askı yok. Şuan dünyada şöyle bir kriz var; üretim ile alakalı bir kriz var. Ayrı zaman da ülkeler arası uçuşlar çok kısıtlı ve problemli. Yasaklar var. Bunlarda dolayı koordinasyon kuramıyorlar.” dedi.

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMEYİ TERCİH ETTİK 
SAKA olarak her türlü çalışmaları yaptıklarını ifade eden Ramazan Saka,“ Bu kısıtlamalar nedeniyle müşteriler bir birleriyle görüşemiyorlar. Bundan dolayı piyasa da çok ciddi bir kriz var. Ama biz SAKA olarak bu krizi fırsata çevirmeyi tercih ettik. Bundan dolayı çalışmalara başladık. Şuan İtalya’dayım diğer ülkelere gidiyorum. Müşteri bağlantıları yapıyoruz. Aynı zamanda bunlarla birlikte katma değerimizi ve ihracatımızı yükseltmek için güzel planlamalarımız var. Biz yeni yatırımımız ile birlikte yeni bir tesise başladık. Bir, iki ve üçüncü fazımız devreye  girdi. Dördüncü fazımız da devre giriyor.” diye ifade etti. 

3 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAĞIZ 
Ramazan Saka, “Şuan 600 personel çalışıyor bizimle birlikte. 3-4 ay sonra konfeksiyon tesisimiz devreye girdiğinde 1500 kişiye çıkacak bu rakam. Ondan sonra iplik tesisimiz 2022 yılına kadar bitecek. Bu tesisin de bitmesiyle toplam 3500 çalışanımız olacak. Ülkemize ve memleketimize vermiş olduğumuz sözü yerine getirmiş olacağız.” dedi.

DÜNYA, İŞÇİ ÇIKARTIRKEN BİZ İŞÇİ ALIYORUZ 
İhracatlarını artırdıklarını ifade eden Ramazan Saka, “Şuan 60 milyon dolar. Tüm tesis bittiğinde 150 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Bu hedeflerimize de emin adımlar ile ilerliyoruz. Hatta pandemiyi dünyada fırsata çevirenlerdeniz. Bunu memleketimiz Elazığ’da yaptık. Bir sürü yatırım durdu biliyorsunuz ciddi bir kriz var dünyada. Bir sürü firma kapattı. Bir sürü işçi çıkartıldı. Ama biz dünya kadar işçi alıyoruz” dedi.