Devlet yük olmaz, yük alır

İlimizde TOKİ tarafından yapılan deprem konutları ile İpekyolu Gençlik Merkezi'nin açılışına katılan ve yapılan konutları helikopterle gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin bir yıl içinde 20 bin konut inşa ettiğini ve bunların önemli bir kısmının hak sahiplerine teslim edildiğini ifade etti.

Devlet yük olmaz, yük alır
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Ocak depreminin birinci yıl dönümünde Elazığ’daydı.


24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremin ikinci günü ilimize gelerek Elazığlıları yalnız bırakmayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan depremin yıl dönümünde de Elazığlıları unutmadı.
 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Elazığ havaalanında; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Elazığ Valisi Erkaya Yırık, AK Parti Elazığ Milletvekilleri; Metin Bulut, Sermin Balık, Zülfü Tolga Ağar, Zülfü Demirbağ ve CHP Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve Elazığlı vatandaşlar karşıladı.

 


HELİKOPTERLE İNCELEME
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Havaalanındaki karşılama töreninden sonra 24 Ocak depreminin ardından yaraları sarmak adına Elazığ’da yapımına hızlı bir şekilde başlanılan konutların olduğu alanı helikopter ile gezdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum eşlik etti. 
Helikopter ile konutların bulunduğu alanları inceleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’a gördüğü eksiklikler ile birtakım tavsiyelerde bulundu.


YAZIKONAK’TA HALKA SESLENİŞ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yazıkonak'ta Elazığ depreminin birinci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma ve deprem konutları anahtar teslim törenine katıldı.

 

ELAZIĞ, İMANİ BİR TAVIR ORTAYA KOYDU
Yazıkonak’ta yapılan konutların anahtar teslim töreninde konuşan Erdoğan, depremde Elazığlıların ortaya koyduğu ve duruşun örnek olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Yıkılan binalar yapılır ama giden can geri gelmez. Fakat sizler öyle bir imani tavır ortaya koydunuz ki bizlere o ortaya koyduğunuz tavırla güç verdiniz. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Cumhurbaşkanı Yardımcım olarak görev yapan Fuat Bey, valimiz bu işin takibini yaptılar, koşturdular. 

DEVLET YÜK OLMAZ, YÜK ALIR
24 Ocak depreminden sonra ilimizde önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
Şu anda Gakgoşlara yakışan binalar yapıldı. Bütün mesele okullarıyla, camileriyle, daireleriyle onlara mutlu bir imkân hazırlamak bizim görevimizdir. Devlet yük değildir, devlet yük alır. Devlet, vatandaşının mutluluğu ile mutlu olur. Bizler de Cumhur İttifakı olarak bu anlayışla millete efendi olmaya değil hizmetkâr olmaya geldik.”

 

YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR
Elazığ’da birçok hizmetleri hayata geçirdiklerini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: “Elazığ'a Şehir Hastanesi'ni de yaptık. Eğer bu hastaneler olmasaydı biz o geceyi nasıl atlatırdık. Bütün operasyonlar her şey çok süratli oldu. Bundan sonra yapacağımız daha çok işimiz var. Çevre Bakanım '6 ay içinde geri kalanları da bitireceğiz' diyor, böylece Gakkoşlar 'bizimki bitmedi' demeyecek, hepsi bitmiş olacak. 


BİRBİRİMİZİ ALLAH İÇİN SEVECEĞİZ
Yazıkonak’ta yapılan anahtar teslim töreninde millet olarak birlik ve beraberliğe vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:
“Kardeşlerim benim sizden bir isteğim var; bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Onun için bizim Rabia’mız var. Ne diyoruz; tek millet, tek bayrak, tek varan, tek devlet. Bu yola böyle yürüyeceğiz.”

20 BİN KONUT YAPIM KARARI
Anahtar teslim törenine katılmak üzere TOKİ konutların yerleşkesine gelen çok sayıda Elazığlılara otobüs üzerinden seslenen Erdoğan, daha sonra tören için hazırlanan kapalı alana geçti.
 Konutların hak sahibi vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
“Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Depremlerin ardından Elazığ'da 20 bin, Malatya'da 6 bin konutun inşasına karar verdik. Depremden sonraki 6 ayda 2 bin 517 konutu hak sahiplerine teslim ettik. 5 milyar lirayı aşan bir yatırımla 100 bin insanımız için modern ve yepyeni bir şehir inşa etmiş oluyoruz. Türkiye geçmişte maalesef afetlere karşı güvenli bir altyapı kuramamıştır. Yapı stokunun önemli bir bölümü depreme dayanıksız inşa edilmiştir.


 2517 KONUT, 8 OKUL
Depremden sonraki 6 ayda 2517 konutu hak sahiplerine teslim ettiklerini,  136 derslikli 8 okul inşaatının ise devam ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:
“Özellikle köylerimiz için tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayan çok özel projeleri hayata geçirdik. 5 milyar lirayı aşan bir yatırımla Elazığ'da yaklaşık 100 bin insanımız için modern, güvenli yepyeni bir şehir inşa etmiş oluyoruz. Depremler, seller, heyelanlar, afetlerin önüne geçmek elbette insan iradesini aşan hususlardır. Dünyanın en önemli deprem kuşaklarının üzerinde olan bir ülkede yaşıyoruz. Tarih boyunca olduğu gibi bugün de depremlerle, sellerle karşılaşıyoruz. Belki önüne geçemeyiz ama en az zarara yol açacak tedbirleri alabiliriz.”


PLANSIZ VE GÜVENSİZ YAPILAŞMAYA SON VERDİK 
Türkiye özellikle Cumhuriyet dönemindeki plansızlıkların, ihmallerin neticesi olarak afetlere karşı güvenli bir yapı kurulamadığını, köylerimizde insanların kendi kendilerine yaptıkları evlerin afetlere karşı dayanıklı olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:
“Marmara depreminde bu gerçek tüm çıplaklığıyla kendini göstermiştir. Geçtiğimiz yılın başında Elazığ, Malatya, Ekim'de de İzmir depremini yaşadık. Bilim insanları fay hattındaki depremleri inceleyerek yeni depremlere hazırlıklı olmamız hususunda sık sık sürekli bizleri ikaz ediyor. Milyonlarca yapının dönüşümünün öyle kolay olmadığını sanıyorum. Vicdan ve izan sahibi herkes kabul edecektir. 

DİKEY MİMARİ İNTİHARDIR 
Depreme dayanıklı konutlar yapma ve eski yapı stoklarını yenileme işinin büyüklüğünün kendilerini harekete geçirmekten alıkoymadığını ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Belirlediğimiz öncelikler çerçevesinde var gücümüzle çalışıyoruz. Depreme dayanıklı yapı inşasında çok önemli gelişme kat ettik. Afetlere hazırlık yanında ülkemizin şehirleşme kalitesini de önemsiyoruz. Elazığ ve Malatya'daki deprem konutlarımız bu yaklaşımla inşa edilmiştir. Dikey mimari deprem bölgesinde bizim için intihardır. 


YENİ PROJELER YATAY MİMARİ OLACAK
Afete karşı hazırlıkları hızlandıracaklarını ifade eden Erdoğan şunları söyledi:
“Ülkemizin şehirleşme kalitesini yükseltmeyi önemsiyoruz. Yeni projeleri yatay mimari ile hazırlıyoruz. Son 8-9 yılda 1,5 milyon konutun dönüşümünü tamamlayarak, 6 milyon insanımızın can ve mal güvenliğini teminat altına aldık. 


18 YILDA 16 MİLYARLIK YATIRIM
Elazığ'a son 18 yılda 16 milyar TL tutarında yatırım yaptıklarını,  2 bin 518 derslik ve yurt binaları inşa ettiklerini ifade eden Erdoğan, konuşmasın şöyle sürdürdü: 
“20 bin kişi kapasiteli stadyum inşası sürüyor. Her insanımızın hayat kalitesini yükselttik ve geleceğe ümitle bakmasını sağladık. Elazığ’a son 18 yılda toplam 16 milyar tutarında yatırım yaptık. Bu çerçevede eğitimde 2 bin 518 adet yeni derslik yaptık. Yükseköğrenim öğrencilerimiz için 6 bin 304 kişi kapasiteli yurt binası inşa ettik. Farklı branşlarda toplamda 14 spor tesisi açtık. 20 bin seyirci kapasiteli Elazığspor’umuzun inşası devam ediyor. İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nin açılışını gerçekleştireceğiz. Eski Emniyet Müdürlüğü alanına 26 bin metrekare alanlık bir millet bahçesi inşa ettik. Şehrimize son 18 yılda bin 38 yataklı şehir hastanemiz ile birlikte toplam 37 sağlık tesisi kazandırdık. Deprem konutları dışında 7 bin 500 konutu da sizlerin hizmetine sunduk.”


ULAŞIM PROJELERİNDE BÜYÜK ATILIM
Elazığ’da bölünmüş yol uzunluğunu 33 kilometreden 329 kilometre ilave ile 362 kilometreye çıkardıklarını ifade eden Erdoğan şunları söyledi:
“Bu ay içerisinde hem Elazığ için hem de bölgemiz için ehemmiyet arz eden iki ulaştırma projesinin açılışını gerçekleştirdik. Bunlardan biri Kömürhan Köprüsü Tüneli ve Bağlantı yolları. Diğeri de Diyarbakır Ergani Devegeçidi köprüsü ve bağlantı yolu. Durmak yok yola devam. İnşası devam eden Elazığ - Malatya ayrımı Kuş Sarayı Yolunu, Hazar Yolunu ve Elazığ Sivrice Yolunu bu yıl onları da bitiriyoruz. Yapımı süren Elazığ Harput Yolunu, Elazığ Bingöl Yolunu ve Elazığ Malatya yolundaki muhtelif çeşitli bölümleri de tamamlıyoruz. Demir yollarında Yurt Murat Bağı Hattını, Yolçatı -  Tatvan arasını, Kuşsarayı – Baskil kesimin her şeyini yeniledik. Yolçatı Tatvan Hattı Muratbağı’na 2 adet yol ilave ettik. Palu, Genç, Muş Demir yolunu deplase ederek tamamlayıp hizmetinize sunduk. Malatya – Elazığ, Elazığ – Diyarbakır hızlı tren projelerimiz ile ilgili çalışmalar devam ediyor.  Elazığ’a son 18 yılda 14 baraj inşa ettik. Dile kolay. Elazığ’a 14 baraj inşa ettik. Tamamladığımız tesislerle 40 bin dekar araziyi sulamaya açtık. Elazığ’a, Karakoçan’a, Kovancılar’a, Akçakiraz ve Sarıcan beldelerimize doğalgazı da getirdik. Akçakiraz İçme Suyu Tesisi’ni de bu yıl hizmete veriyoruz.”


GİRDİĞİMİZ HER MÜCADELEDE ELAZIĞ’I YANIMIZDA GÖRDÜK
1400 yıllık medeniyet birikimimizin tescillerinden olan Harput’taki ata yadigârı eserlerimizi restore ederek ihyasını sağladıklarını, önümüzdeki  dönemde Elazığ’ı çok daha büyük hizmetlerle, eserlerle, yatırımlarla buluşturmaya devam edeceklerini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: 
“Bugüne kadar girdiğimiz her mücadelede yanımızda yer alan Elazığ’a tüm Gakgoşlara selamlarımı sunuyorum. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daim eylesin diyorum. Bu duygularla bir kez daha anahtar teslimini yapacağımız konutların ve sosyal tesislerin hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum. Deprem anından bu güne kadar Elazığ’ın yaralarını sarmak için çalışan tüm kurumlarımıza, özellikle de İçişleri Bakanlığımıza ve AFAD’a, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, Hasar Tespitlerini yapmak sureti ile konutların inşasını sağlayan bakanımıza ve TOKİ’ye teşekkür ediyorum.

ELAZİZ’E ÇOK YAKIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendi himayeleriyle Avrupa’da ve Türkiye’de tek örneği şehrimizde yapılan ‘İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nin açılışı gerçekleştirdi.
İpekyolu Projesinin hayata geçirilmesinde büyük emekleri olan Ak parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta’ya  teşekkür ederek şunları söyledi:
“Böyle bir hayırlı hizmeti ortaya koyma noktasında genel başkan yardımcımızın hakikaten İpek Yolu’nun bizim tarihimizdeki yeri farklı. Bu bizim doğuş yolumuzumdur. Doğuş yolumuzun güzergâhının Elaziz’de olması da bizim için önemlidir. Her türlü etkinlik olacak... Böyle bir adımda Leyla kardeşimizin attığı adımla birlikte emeği geçen bütün bakan arkadaşlarımıza özellikle Gençlik ve Spor Bakanımıza, Sanayi ve Teknoloji bakanımıza teşekkür ederim. 

 

HERKSE DESTEK VERMELİ
İpekyolu Gençlik Merkezi’nde yapılan etkinliklerle  farklı ses getireceğini, bunun sesini Ankara’dan değil tüm Türkiye’den duyacaklarını ifade eden Erdoğan şunları söyledi:
“Bütün milletvekili arkadaşlarım ellerinden gelen her türkü desteği vermelidir. Etkinliklerle dünyaya duyurmalıdır. Bu vesile ile emeği geçen tüm kardeşlerimi tebrik ediyorum, kutluyorum. Bu süreç içerisinde gerek şu andaki valimiz, gelecek valilerimiz, belediye başkanımızın desteklerinin olması önem arz ediyor. Bu yolcuğumuz önemli yolculuğa vesile olacaktır.”
İpekyolu Gençlik Merkezinin açılışı kurdele kesimi ile gerçekleştirildi ve ardından merkez gezilerek ilgililerden bilgi alındı.