'Deprem' Gündemden Çıkarılamıyor

Özel Haber: 24 Ocak Depreminin üzerinden 2 buçuk yıl geçmesine ve Vali Toraman'ın 'deprem atık gündemimizden çıkmalı' açıklamasına rağmen bir türlü gündemden düşmeyen 'deprem ve sorunları' konusunda Hakimiyet Gazetesi'ne açıklamada bulunan Elazığlı Muhtarlar, dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapma misyonu ve vizyonu bulunan TOKİ'nin amacından saparak kâr amacı güden ve rant odaklı çalışan bir kurum haline geldiğini belirttiler.

'Deprem' Gündemden Çıkarılamıyor

24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen depremin ardından Elazığ’ın ana gündem maddesi haline gelen ve “deprem sorunları” başlığı altında tartışılmaya başlanan sorunlar devam ediyor.  Konut sayısı, konut kurası, yardım ödemesi, işyeri teslimi, konut teslimi, metrekare, 2+1, kentsel dönüşüm, rezerv alan, kira yardımı, orta hasar şeklinde uzayıp giden listenin, depremin üzerinden 2 buçuk yıl geçmesine rağmen ve Vali Toraman’ın “deprem artık gündemimizden çıkmalı” açıklamalarına rağmen kurumların görevlerini yeterince yapmamasından kaynaklı sorunların halen gündemde olması, sorunları her an yaşayan  Elazığlı muhtarlar tarafından “şehirde ortak aklın oluşamaması” nedenine bağlandı.  

'Deprem' Gündemden Çıkarılamıyor

483 HAK SAHİBİ 1 BUÇUK YIL DAHA BEKLEYECEK
Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Sanayi Mahallesi Muhtarı Necati Karataş, Sarayatik Mahallesi Muhtarı Aytaç Şahinoğlu, Yeni Mahalle Muhtarı Aytaç Özcan,  Nailbey Mahallesi Muhtarı İhsan Parlak, geçtiğimiz gün kurası çekilen 1023 konutun ardından Elazığ’da hala konut sahibi olamayan 483 hak sahibinin kaldığını, rezerv alanda bulunan hazır konutların tükendiğini, bu 483 vatandaşın ihale, yer teslimi ve inşa süreçleri nedeniyle 1 buçuk yıl daha bekleyeceğini, toplamda 4 yıl gibi bir süre vatandaşların evlerine kavuşamayacağını belirterek yetkilileri sorunun çözümü için göreve çağırdı.

'Deprem' Gündemden Çıkarılamıyor

SİYASETİN PLANLAMA HATASI
Elazığ’da 25 bine yakın konut inşa edildiğini ve devletin üzerine düşeni yerine getirdiğini ifade eden Sanayi Mahallesi Muhtarı Necati Karataş, siyasetin plan ve program hatası nedeniyle vatandaşların mağdur olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Öncelikle evlerine kavuşan vatandaşlarımıza hayırlı olsun diyorum. 24 Ocak 2020’de Elazığ, büyük bir deprem felaketi yaşadı. Bu felaket ile birlikte sağ olsun yetkililer ilk müdahaleyi olması gerektiği gibi yaptı. Ancak plan ve programda ne kadar eksik kalındığını, istişare kültürünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bugün gördük. Bundan dolayı yıkılan, enkaz altında kalan bu şehri 25 bin konut yaparak yeniden inşa eden bir devlet var, bunun için teşekkür ederim ama Elazığ’da siyasetin plan ve program yapamayışından dolayı vatandaşlarımız mağdur oldu ve bu mağduriyetler devam ediyor. Tüm bunların temel nedeni bu şehirde siyasetin ortak aklı oluşturamamasıdır.”

'Deprem' Gündemden Çıkarılamıyor

“483 HAK SAHİBİ MAĞDUR EDİLDİ”
Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen bin 23 konut kurasının ardından 483 hak sahibinin bu kuraya dâhil edilmediğini belirterek açıklamasını sürdüren Muhtar Necati Karataş; “Geçtiğimiz gün çekilen kuralarda 483 kişi mağduriyet yaşadı. 650 konutun stokta olduğunu ve kentsel dönüşüm alanları ile birlikte bu mağduriyetlerin yani 1300-1500 hak sahibinin evine kavuşacağını düşünüyorduk ama gelinen noktada 483 kişi açıkta kaldı” şeklinde konuştu. 

“HAZIR 500 KONUT, 1 BUÇUK YIL BEKLETİLDİ”
Rezerv alanlarda bulunan 500’e yakın konutun hazır bir şekilde kapıları kilitli halde bir buçuk yıldır bekletildiğini iddia eden Muhtar Karataş, açıklamasının devamında: “Daha öncelerinde sormamıza rağmen konutlar yok denildi, 500’e yakın konut bir buçuk yıldır kilitli halde vatandaştan saklanmış. Ben bugün de yine saklanan konutların olduğunu iddia ediyorum. Bir buçuk yıldır yok denilen konutlar, bugün 2+1 olarak vatandaşlara verildi” ifadelerini kullandı. 

“KURALARA 2+1 KONUTLAR DAHİL EDİLDİ”
Muhtar Necati Karataş, 24 Ocak depreminin ardından 27 Aralık tarihinde meydana gelen 5.3 şiddetindeki depremin ardından 16.12.2021 tarihinde kurası çekilen bin 894 konutun tamamının 3+1 konutlardan oluştuğunu, 2+1 konutların bu kuraya dahil edilmediğini ancak 24.05.2022 tarihinde çekilen kuralara 2+1 konutların da dahil edildiğini ve bu durumun mağduriyet yaşattığını belirterek şunları söyledi: “16.12.2021 tarihinde kurası çekilen bin 894 konutun tamamı 3+1 şeklindeydi ve hepsi çok güzel yerlerde bulunuyordu. Bugün geldiğimiz noktada 24.05.2022 tarihinde yapılan kuraya dahil edilen konutların bir çoğunun 2+1 olması bir mağduriyete sebep olmuştur. Vatandaşlar bu konuda sürekli bizi arıyor. Acilen bu mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir. TOKİ’nin ticari mantıkla olaya bakmayıp halkın çıkarlarını kendi çıkarlarından öncelikli görmesi gerekiyor.

'Deprem' Gündemden Çıkarılamıyor

“KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARINDAKİ EVLER HAK SAHİPLERİNE VERİLSİN”
Kentsel dönüşüm alanlarında da birçok ev bulunduğunu belirten Muhtar Necati Karataş, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: “Kentsel dönüşüm alanında olan konutlar olduğunu biliyoruz. Bu konutların, bir an önce kurasının çekilip vatandaşlara teslim edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde yapılacak ihaleyle bir buçuk yıl daha bekleme süresi eklenecek ve vatandaşların mağduriyeti katlanmış olacak.”

'Deprem' Gündemden Çıkarılamıyor

“600 İŞYERİ TESLİM EDİLMEYİ BEKLİYOR”
Depremin ardından bir mağduriyetin de işyerleri konusunda yaşandığını belirten Sarayatik Mahallesi Muhtarı Aytaç Şahinoğlu ise şunları söyledi: “İşyeri sahiplerine 3 ay, 5 ay, 6 ay sonra işyerleriniz teslim edilecek denildi ama henüz teslim edilmedi ve halen daha belirsizlik sürüyor. Yaklaşık 600 tane dükkân henüz teslim edilmemiş, 600 dükkan demek 600 aile demek bir de bu dükkanlarda çalışan insanlar vardı. Bunların mağduriyetleri de söz konusu ve bu konu hakkında hiçbir şey belli değil ayrıca belirsizlikleri de sürüyor. 2 buçuk yıl oldu ve bu mağduriyetlerin giderilmesi lazım.” 

“TESLİM SÜRESİ 4 YILI BULACAK”
Kuraya dahil edilmeyen 483 hak sahibi ile ilgili de konuşan Muthar Şahinoğlu, hak sahiplerinin evlerine kavuşması için beklemesi gereken sürenin 4 yılı bulacağını vurgulayarak, “Abdullahpaşa ve Sürsürü’de kentsel dönüşüm alanlarında fazla evlerin olduğunu biliyoruz. Buralarda depremzede olup hak sahibi olanlara bir talep oluşturulsa hak sahiplerinin yüzde 70, yüzde 80’i kabul eder. 483 kişinin ihalesi nerede yapılacak, konutlar ne zaman, nasıl teslim edilecek belli değil. Depremin üzerinden 2 buçuk yıl geçti, ihale ve inşa aşamalarıyla bu insanlar 1 buçuk yıl daha bekleyecek ve toplam süre 4 yılı bulacak. Bu mağduriyetin acilen giderilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“TOKİ TİCARET MANTIĞI GÜTMESİN”
Açıklamasının sonunda siyasete seslenen Muhtar Şahinoğlu, şunları söyledi: “Herkes elini taşın altına koysun, sesimizi duyuralım, taleplerimizi iletelim. Cumhurbaşkanımızın da burada olup bitenlerden haberinin olduğunu düşünmüyorum. TOKİ’nin bildiğimiz kadarıyla amacı mağdurların mağduriyetlerini gidermekti ama geldiğimiz noktada evleri satarak para kazanma, ticaret yapma amacı güdüyorlar sanki. Bu konunun yerelde çözülmesini istiyoruz, yerelde çözülmezse de depremzedeler ile birlikte sesimizi bir şekilde Cumhurbaşkanımıza duyuracağız.” 

'Deprem' Gündemden Çıkarılamıyor

ÖZCAN: “BU BİR İKİLEMDİR”
Bir önceki kurada tamamen 3+1 konutların yer aldığını, bir kentsel dönüşüm alanı olan Karşıyaka Mahallesi’ndeki konutların da kuralara dahil edildiğini ancak son kurada birçok 2+1 konutun yer alması ve kentsel dönüşüm konutlarının bu kuraya dahil edilmemesini ikilem olarak tanımlayan Yeni Mahalle Muhtarı Aytaç Özcan ise şunları söyledi: “Eğer kentsel konutları kuralara dahil edilmiyorsa Karşıyaka’yı neden koydunuz? Önceki kurada tamamen 3+1 konutlar yer alırken bu kurada neden 2+1 konutlar da yer aldı? Bu ikilemdir. Bir önceki  kurada hep 3+1’lere gitti vatandaş. Kimsede 2+1 yoktu. Vatandaş dedi ki; “Ben de 3+1’e gitmek istiyorum.” 2+1’ler verilecekse köylerdeki revize alanları bırakıp neden köydeki vatandaşı merkeze getirdiler? 2+1’leri elden çıkartmak amacı böyle bir sistem geliştirdiler. Bu kez de elde kalan, niye kaldığını bilmediğimiz 2+1 zeminler, bodrumlar kurada vatandaşa dayatıldı. 24 Ocak depreminden hak sahibi olup evini alamayan vatandaşlar var. Bu mağduriyetlerin acilen giderilmesini istiyoruz.”

'Deprem' Gündemden Çıkarılamıyor

PARLAK: “ORTA HASARA ÇÖZÜM BULUNSUN”
24 Ocak depreminin ardından bir mağduriyetin de orta hasarlı binalar konusunda yaşandığını, belirten Nailbey Mahallesi Muhtarı İhsan Parlak ise şunları söyledi: “Orta hasar diye bir konu var. Orta hasar konusu bu şehrin gündeminden çıkarılmalı. Bu konutları ya hasarsız yapın ya da ağır hasarlı yapın. Maalesef mahallemizde orta hasarlı binalar fazlasıyla var. Orta hasarlı binalarda vatandaş tedirgin bir halde bekliyor. Yıkılacak mı, yıkılmayacak mı? Maliyet artışlarından dolayı vatandaşlar evlerini yaptıramıyor. Eğer yeniden konut ihalesi yapılacaksa orta hasardan mağdur olan vatandaşların bu mağduriyetlerinin giderilmesi adına yeniden değerlendirilmeye alınması gerekiyor. Devletimiz güçlü, ihale yapılacaksa 2 bin adet daha konut yapılsın. Bina sahipleri binaları bırakıp çıkmış, binaların içleri madde bağımlıları ile dolu.”

“EVRAKLARIM İLGİLİ KURUMDA İKİ KEZ KAYBOLDU” 
Kendi işyerini ve taşınma yardımını alamadığını dile getiren Muhtar İhsan Parlak, muhtarların bile mağduriyet yaşadığını şu cümlelerle aktardı: “Bir diğer sorun  işyerleri... Benim de işyerim yıkıldı. İlgili müdürlükte bir arkadaş iki kez benim dosyamı kaybetti. Bana iki evrak verdiler ikisini de doldurdum, dilekçemi verdim içeriye ancak evraklarım kayboldu. Ben 2 bin 500 TL’yi bulsam sevinmem, kaybetsem üzülmem ama devletimiz bize böyle bir hak vermiş bürokrasi ise bu hakkı sahibine ne yazık ki teslim edemiyor. Taşınma yardımımı alamadım üstüne işyerimi de henüz alamadım. Halen daha ne zaman teslim edilecek hiçbir bilgi verilmiyor.”