Dengeler Değişiyor mu?

İYİ Parti İl Başkanlığına Eski MHP İl Başkanı Servet Gürgözeler'in atanması, ilimizin siyasi dengelerini de değiştirdi. Bu atama ile MHP'NİN milletvekili kazanmasının riske girdiği, buna karşın millet İttifakı'nın milletvekili sayısının artacağı, bunun yansıması olarak 2024 yılında yapılacak yerel seçimlerin ise Ak Parti ve İYİ Parti Adayları arasında geçeceği ifade ediliyor…

Dengeler Değişiyor mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mevlüt Or’un görevden alınmasının ardından İYİ Parti İl Başkanlığına atanan Servet Gürgözeler sonrası sadece İYİ Parti’de değil il siyasetinde de dengelerin değişeceği ifade ediliyor.

Geçmişte MHP’de birçok görev yanında uzun süre İl Başkanlığı görevini yürüten, iki dönem MHP’den Belediye meclis üyeliği yapan, 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde MHP adayı Bilal Çoban’ın kontenjan listesinde olan Servet Gürgözeler’in İYİ Parti İl Başkanı olmasının ardından şehrin tüm siyasi dengelerinin değişebileceği ifade ediliyor.

İTTİFAKLARIN GÜCÜ DEĞİŞECEK Mİ?
İYİ Parti İl Başkanlığı’na atanan Servet Gürgözeler’in ortaya koyacağı çalışma ve ittifak içindeki uyumu güçlendirici tavırlarıyla millet ittifakının lehine olarak şehrin siyasi dengelerini değiştireceği ifade ediliyor. 

CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nden oluşan millet ittifakı geçtiğimiz seçimde Elazığ’da bir milletvekili çıkartırken, Ak Parti ve MHP’nin oluşturduğu cumhur ittifakı 4 milletvekili kazanmıştı.

CHP Milletvekili Gürsel Erol’un taban siyaseti yapması, halkla bütünleşen ve şehrin sorunlarını en etkili makamlara ileten bir profil çizmesi ile oyu artan millet ittifakının, Gürgözeler’in İYİ Parti İl Başkanlığına atanması sonucunda oluşacak olumlu havanın etkisiyle ittifakların oy yüzdeleri gibi milletvekili sayısı da değişmiş olacak.

TOPLUMDA KARŞILIĞI OLAN İSİMLERLE YOL YÜRÜNECEK
Millet İttifakını oluşturan bileşenlerden olan İYİ Parti, yeni başkan Gürgözeler’in çalışmaları ile toplumda ağırlığı ve karşılığı olan isimlerle oluşturdukları liste ile rahatlıkla milletvekili çıkartacağını ifade eden siyasi gözlemciler, bu gelişmenin cumhur ittifakına olumsuz yansıyacağını belirtiyorlar.

BELEDİYE SEÇİMLERİNİ NASIL ETKİLEYECEK?
İYİ Parti’nin Elazığ’da önemli bir konuma gelmesi ile birlikte ittifaklarda değişen dengeler, 2023 yılında yapılacak olan genel seçimin sonucuna göre 2024 Mart ayında yapılacak yerel yönetimler seçimlerinin kaderinde de etkili olacak.

Olası bir millet ittifakı iktidarında Elazığ’da denge, iktidar olan millet ittifakının göstereceği belediye başkan adaylarına evrilmiş olacak.

CHP, geçmiş seçimlerde olduğu gibi aday çıkarmayıp İYİ Partinin adayını destekleyecek. İyi Parti, başta Ak Parti, MHP ve diğer parti seçmenlerinden de oy alma özelliğine sahip halkta karşılığı olan bir isim aday gösterdiğinde şansı da artmış olacak.

MHP, ADAY ÇIKARMAYABİLİR
Yerel seçimlerde Cumhur ittifakında bulunan Ak Parti ve MHP’nin ayrı ayrı aday çıkartıp oyların bölünmesiyle İYİ Parti adayının kazanması ihtimalini gören partilerin Genel merkezleri, duruma müdahale ederek seçime tek adayla gitme kararı alabilir. 

Bu durumda oy sayısı daha çok olan Ak Parti adayının Cumhur ittifakının tek aday olarak yarışacağı, MHP’nin bu seçimde aday çıkarmayıp Ak Parti adayını destekleme gibi bir karar alabileceği iddia ediliyor. 

MHP’NİN OYU BÖLÜNEBİLİR
Olası Ak Parti ve İYİ Partinin adaylarının kıyasıya yarıştığı yerel seçimlerde MHP’li seçmenin önemli bir bölümü Ak Parti adayına destek verirken bir bölümü de İYİ Partinin çıkaracağı adaya bakarak bu partiye oy verme eğilimini göstereceği ifade ediliyor. MHP tabanından önemli bir seçmenin ise sandığa gitmeme ve oy vermeme gibi bir eğilim gösterebileceği de dillendirilenler arasında.

Tüm bu gelişmeler de gösteriyor ki Elazığ’ın siyasi dengeleri değişecek. En büyük değişim ise Haziran 2023 tarihinde yapılacak seçimin sonucundan sonra yaşanacak.