Demirbağ: 'Kurumlar Bilgi Akışını Sağlayamadı'

Geçtiğimiz Çarşamba ilimiz Valisi Erkaya Yırık'ı konuk eden Hakimiyet TV, bu hafta Ak Parti Milletvekili Zülfü Demirbağ'ı ağırladı.

Demirbağ: 'Kurumlar Bilgi Akışını Sağlayamadı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yazarımız Ömer Enes Yılar’ın sorularını cevaplandıran Demirbağ, deprem sonrası yapılan  önemli projelerde TOKİ’nin halkı yeterince bilgilendirmediğini  ifade ederek, süreçte kamu kurumlarının aktif rol alamadığını belirtti.

MUHALEFETE KOZ VERİLDİ
Yapılan çalışmalarda sosyal medyadan ya da farklı merkezlerden yayılan haberler sebebiyle bilgi kirliliği oluştuğunu ifade eden Demirbağ şunları söyledi: “Bilgilendirmeyi TOKİ’nin yapması gerekirdi. TOKİ olsun yapımı üstlenen mühendisler olsun aşama aşama bu bilgilendirmeyi yapmaları gerekirdi. Bunu temel atma merasiminden alınız da aşama aşama bitmesi noktasına kadar hemşerilerimiz ile paylaşması gerekirdi ama bunu yapamadı.”   

“YETERİNCE ANLATAMADIK”
 Bu konularla ilgili kendisinin sık sık basın-yayın organlarında dile getirdiğini, şimdilerde AFAD ve TOKİ’nin bilgilendirme çalışmalarına başladığını belirten Demirbağ, şunları söyledi:“Biz bilgilendirmeleri her ne kadar canlı yayınlarda ya da farklı mecralarda dile getirsek de herkes işini gücünü bırakıp da canlı yayında bizi izleyecek durumda değil. İzleyenlerin de bir kısmı da kısmen meseleyi anlıyor, işi gücü var, çocuklarıyla ilgileniyor ya da farklı bir meşguliyeti var kısmen anlayabiliyor. Dinleyenler her ne kadar anlasa da genel manada anlaşılması kolay değil. Burada bizim de belki hatamız oldu bunu TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte anlatmamız gerekirdi. Bunu yapamadık, bu bakımdan haklılar.”

ELAZIĞ DEPREMİNDE KAMU VE STK’LAR  BAŞARILI OLDU
Kendisinin Marmara depremini yaşadığını ifade eden Demirbağ şunları söyledi: “Ben daha önce Gölcük, Yalova ve İstanbul depremlerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Yol Müdürü olarak görev yapıyordum. Büyükşehir Belediyesi’nin bütün makine parkı da bizdeydi. O depremlerde bir aciziyet yaşandı. Yurtdışından arama kurtarma ekipleri beklenildi. Belediye olarak biz de arama kurtarma çalışmalarına, enkaz kaldırma çalışmalarına katıldık. Dolayısıyla Elazığ ile kıyaslanmayacak ölçüde devletin yardımlarının aktığı hiçbir önemli eksiğin yaşatılmadığı bir deprem oldu. Bunların hemen ardından çadırlar, konteyner kentler kuruldu.”

KONUT YAPIMINA ANINDA BAŞLANDI
 Enkaz kaldırma çalışmalarının  ardından konutların inşasına hemen başlanıldığını ifade eden Demirbağ; “Geldiğimiz noktada 8-10 bin civarında bitmiş konut var. Bunların bir kısmının kurası çekildi, anahtar teslimi yapıldı. Yılsonuna kadar aşağı yukarı 20 binin üzerinde konut teslim edilecek ki bunu 4-5 ile çarptığınız zaman yeni bir Bingöl inşa etmiş kadar konut yapmış oluyorsunuz. Böylelikle şehir merkezindeki yoğunluğu da azalmış olacağız. Bu gerçekten devletimizin ortaya koyduğu büyük bir başarıdır.”

2+1’LERDEN ELEŞTİRİ ALDIK
Birçok konuda olduğu gibi muhalefetin 2+1 konutlarla ilgili eleştirileri olduğunu ifade eden Demirbağ, “Bu ülke genelinde uygulanan bir sistem. Köylerde yapılan evler de aynı şekilde genelde uygulanan bir sistem. Köylerimizde de yapılan bütün konutlara baktığımız zaman, buralarda yaşayan insanlarla konuştuğumuz zaman gerçekten devletimize müteşekkirler. Fiyat olarak da uygun. 2 yıl ödemesiz ve 700 TL taksitle ödemesi olacak aynı zamanda 18 yıl gibi uzun bir sürede ödenmiş olacak.”

HAKSIZLIK YAPILMADI
Vatandaşlarımızın arsaları elinden alınmış ve 3+1 şeklindeki ev yerine, 90 m2 bir ev dayatılmış olsaydı bunun gerçekten bir haksızlık olacağını ifade eden Demirbağ şunları söyledi: “Ama devletimiz bu arsalara dokunmuyor, sadece depremdeki mağduriyetin önlenmesi için yapılan bir hizmet. Aynı zamanda DASK yoluyla da insanlarımız ödemesini alıyor. İlerleyen zamanlarda vatandaşlarımız arsalarını da değerlendirebilecek.” 

PROVOKATİF SÖYLEMLERE RAĞMEN VATANDAŞ DUA EDİYOR
İlk anlarda bazı kesimlerce ciddi provokasyona varan söylemlere karşın hemşerilerimizin evlerine girdikten sonra hepsinin dua ettiklerini belirten Ak Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, şunları ifade etti: “DASK ile ilgili hemşerilerimiz bizlere ulaşırlarsa sorunları çözmeye çalışırız. Dava durumu olanlar da bizlere ulaşırlarsa yine inşallah ben DASK ile görüşüp sorunlarını çözmeye çalışırım.”

CHP, İKİ İL GENEL MECLİSİ ÜYESİ ÇIKARTABİLİR
CHP Milletvekili Gürsel Erol’un partisinden ikinci sıra milletvekili adayı olarak seçimlere gireceği beyanıyla ilgili soruyu da cevaplandıran Demirbağ şunları söyledi: Sayın Gürsel Erol; ‘Ben 2. Sıradan gireceğim ve 2 Milletvekili çıkaracağım’ diyor. Kemal Kılıçdaroğlu’na basın ile birlikte yaptıkları ziyarette Kılıçdaroğlu, ‘Ben inanıyorum Gürsel Bey, 2 Milletvekili çıkaracak’ diyor. Oradan bir taraftan da bize laf yetiştiriyor. Ak Parti Milletvekilleri ‘ben 2. Sıradan aday olurum diyemez’ diyor. Bu lafı doğru ve etik bulmadım. Partiler kendisi karar verir. Biz de Milletvekillerinin bir daha aday olup olmayacağına, kaçıncı sıradan aday olacağına lider karar verir. Milletvekillerinden olsun, aday adaylarından olsun, bunları araştırarak, kamuoyunun nabzını tutarak, teşkilat yoklaması yaparak karar verilir. Başka partinin adayına karışmak, yorum yapmak doğru değil. İlk sıradan mı girer yoksa ikinci sıradan mı girer kendilerinin takdiridir ama ben tamamen bunun propaganda olduğunu düşünüyorum. Bana sorarsanız Kılıçdaroğlu, Gürsel Bey’in sözünü yanlış anladı. 2 milletvekili değil de belki Milletvekili seçiminden sonra 2 İl Genel Meclis Üyesi çıkaracağını kastetmiştir.”