Değişime Bir Kala…

İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesi, Merkez Bankası Başkanı Ağbal'ın görevden alınması birçok atama ve asıl değişim Çarşamba günü yapılacak Ak Parti 7. Büyük Kongresinde

Değişime Bir Kala…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hafta sonu resmi Gazete’de yayınlanan İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesi, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasının yankıları sürerken, asıl büyük değişimin Çarşamba günü yapılacak Ak Parti 7. Genel Kurulunda yaşanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul İl başkanlığına Osman Nuri Kabaktepe’nin atanmasının ardından başlatılan 94 ruhuna dönüş hamlelerinin Çarşamba günü yapılacak kongre sonu oluşacak parti üst yönetim ile MKYK’ya da yansıyacağı ifade ediliyor.

NASIL BİR DEĞİŞİM?
Çarşamba günü gerçekleşecek AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi, siyaset kulislerini hareketlendirmiş durumda. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir manifesto açıklayacağı kongre ile birlikte hem parti yönetimini oluşturan MKYK'da hem de kabinede önemli değişikliklerin olabileceği öne sürüldü. Cumhurbaşkanı'nın özellikle parti içinde birden fazla görevi olanların sayısını azaltmak istediği de kulislerde konuşulanlar arasında. Buna göre bir isim hem milletvekili hem MYKY üyesi hem de parti üst yönetiminde başkan ya da başkan yardımcısı olamayacak.

MKYK VE MYK’DA BÜYÜK DEĞİŞİM
Tüm gözlerin çevrildiği kongre öncesinde ise siyaset kulislerinin gündemi, Cumhurbaşkanı'nın parti yönetimi olarak bilinen Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda (MKYK) önemli değişiklikler yapabileceği oldu. MKYK listesinin milletvekili olmayan isimler üzerinden oluşturulacağı öne sürülürken; Erdoğan'ın Kabine ve MKYK'da birden fazla "şapkası" olanların sayısını azaltacağı yönünde bir izlenim ortaya çıktı.

KABİNE DE DEĞİŞİYOR
Kulislerde konuşulanlara göre AK Parti'nin Çarşamba günü yapılacak 7. Büyük Kongresi öncesinde Kabine değişikliğinin de olabileceği ifade ediliyor.

Kongrede de buna endeksli bir değişim söz konusu olabileceği öngörülüyor.

Bu kapsam da Tarım ve Orman Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı, Aile ve Çalışma Bakanlığında değişim öngörülürken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Çalışma Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlıklarının ikiye bölünmesi bekleniyor.

1560 DELEGE OY KULLANACAK 
Salgın nedeniyle kısıtlı sayıda misafir davet edilen kongrede, 1560 delege oy kullanacak. Kongreye özel bir şarkı ve 3 tanıtım filmi de yer alacak. İlimizden de başta İl Başkanı Şerafettin Yıldırım olmak üzere Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Necati Çetinkaya, Gülersem Çopur Uğurcan Güleç, İbrahim Şerbet, Hülya Özen,  Hasan Murat Öz, Ömer Faruk Çelik ve Selami Sarıpolat, Ak Parti Üst Kurul Delegesi olarak kongrede oy kullanacaklar.

2023 MANİFESTOSU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü Vahdettin Köşkü’ndeki Kerem Aydınlar Camisi’nde kıldığı cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırarak kongre ile ilgili şunları söylemişti:"Şu anda sloganlardan yapacağımız konuşmaya kadar hepsi hazırlanıyor. Yapacağım konuşma, adeta 2023'ün bir manifestosu olacaktır. İnsan hakları ve ekonomi paketlerini de kapsayan çok daha geniş anlamda bir konuşmayı planlamış durumdayım" 

TEMA: GÜVEN VE İSTİKRAR
Ak Parti’nin kuruluşundan bugüne yaptığı her kurultayın bir teması oluyor. AK Parti kurultayı için yeni bir başlangıcı çağrıştıracak bir slogan üzerinde duruluyordu. Ama “güven ve istikrar” teması üzerinde karar kılındı. 

Erdoğan’ın 1 saat 45 dakika sürecek konuşmasında 2023 için bir manifesto ve yol haritası açıklaması bekleniyor. Kongre salonundaki müzik de önemli olacak. Kongre için orijinal bir müzik arayışı söz konusu. Seçim kampanyalarının usta ismi Erol Olçok’u rahmetle anarken, yeni müzik yetişse de yetişmese de “Dombıra” ve “Haydi Bi Daha” da kullanılacak.

DEĞİŞMEYEN ŞEY “DEĞİŞİM”
AK Parti her kongrede kadrolarını her seçimde listelerini yenileyerek başarılı oldu. Erdoğan, “Değişmeyen tek şey değişimin kendisi” ilkesinden hareket ederek her kongrede kadrolarını, her seçimde listelerini yeniledi.

ESKİ BAKAN VE BELEDİYE BAŞKANLARINA GÖREV
Kongrelerde AK Parti teşkilatlarının yüzde 65’i değişti. Büyük kurultayda ise değişimin yüzde 50 oranında olması bekleniyor. Erdoğan’ın, yeni yönetimi sahada karşılığı olan eski bakan ve belediye başkanları ile takviye edeceği söyleniyor. MKYK’ya alınacak bakanların ve milletvekillerinin ise genel başkan yardımcılıklarını üstleneceği ifade ediliyor.

MİLLİ GÖRÜŞ AĞIRLIĞI
Son dönemlerde İstanbul İl Başkanı Kabaktepe olmak üzere Milli Görüş’e yakın isimlerin göreve getirilmesi, muhafazakâr ve milliyetçi tercihlerin ön plana çıkması dikkate alınırsa yeni rüzgârın AK Parti kurultayına yansıması bekleniyor.

BÜYÜK KONGREDE ELAZIĞ AĞIRLIĞI
Çarşamba günü yapılacak Ak Parti 7. Büyük Kurultayında ilimiz siyasetçilerine etkin görev verilmesi bekleniyor. Kurulduğu ilk günden bu güne en yüksek oy oranıyla Ak Partiye destek veren ancak bugüne kadar herhangi bir bakanlık verilmeyen Elazığ için partinin üst organlarında önemli görevler verileceği ifade ediliyor.

Bu kapsamda MKYK’da bulunan Ak Parti Milletvekilimiz Metin Bulut’un daha üst bir kurul olan MYK’da görev alması ve partinin üst düzey yöneticisi olması bekleniyor.

Yine ilimiz eski milletvekilleri ve belediye başkanlarının da parti yönetiminde etkin bir göreve getirilmesi bekleniyor.

Olası bir kabine değişikliğinde ilimizden bir ismin bakan olması yönündeki çalışmalar da devam ediyor. Bu kapsamda üç ismin gündemde olduğu ancak herhangi bir netlik kazanmadığı ifade ediliyor.