'Darülmuallimin' Elazığ'da 2 Ay Devam Edebilmiş

Başak MERAL GÜNDÜZ/Elazığ Kız İlk Öğretmen Lisesi 1977-1978 mezunlarından Asuman Kubat Şenocak o yıllarda aldıkları eğitimden bahsetti.

'Darülmuallimin' Elazığ'da 2 Ay Devam Edebilmiş
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“DARÜLMUALLİMİN”ADIYLA BAŞLAYAN ELAZIĞ KIZ İLK ÖĞRETMEN OKULU EĞİTİM HAYATINA İKİ AY DEVAM EDEBİLMİŞ

Asuman Kubat Şenocak,”1909 yılında eğitim hayatına "Darülmuallimin" adıyla başlayan Elazığ Kız İlk Öğretmen Okulu, Birinci Dünya Savaşı yıllarında okul binasının çeşitli amaçlarla kullanılmasından dolayı, Fransız Lisesi Binasında eğitim hayatına ancak iki ay devam edebilmiş.Kısıtlı imkanlarla, bağımsızlık mücadelesi veren Kahraman Türk Ordusu’nun bina ihtiyacını karşılamak için, diğer okullar gibi Darülmuallimin binası da kapatılmak zorunda kalmış.Tüm bu zorlu süreçte, Darülmuallimin 1917 yılında Atatürk İlköğretim Okulu’nun yerindeki binada eğitim hayatına yeniden başlamış.O yıllarda okulun taşınma süreci uzun sürmüş.Önce Eski Vali Konağı’na ardından kereste fabrikasının binasına taşınan okul, 1922 yılında ikinci kez kapatıldı. Cumhuriyetin kuruluşu sırasında askeri kışla olan Aslanpınarı’nda "Elazığ Öğretmen Okulu" eğitim hayatına bir kez daha başlamış oldu.
Gittikçe düzeni oturan okulda, öğrenci sayısı da artmaya başlayınca bu kez de okul ihtiyaçlara cevap veremeyecek duruma geldi. 1931 yılında tarihinde üçüncü kez kapanan okulun öğrencileri diğer öğretmen okullarına dağıtıldı”dedi.

ELAZIĞ ÖĞRETMEN OKULU YİRMİ BİR YIL KAPALI KALDIKTAN SONRA ELAZIĞ ÖĞRETMENEVİ OLAN ESKİ HALK EVİ BİNASINDA “ELAZIĞ KIZ İLKÖĞRETMEN OKULU”ADIYLA AÇILDI
Asuman Şenocak,Bundan sonra Elazığ Öğretmen Okulu tam tamına yirmi bir yıl kapalı kaldıktan sonra Elazığ Öğretmenevi olan Eski Halkevi Binası’nda "Elazığ Kız İlköğretmen Okulu" adıyla yeniden açıldı. 1962–1963 öğretim yılında Halkevi Binası’na ek olarak derslik amacıyla yeni bir bina eklendi.Dersler, artık bu yeni binada işlendi.1974 yılında okulun bünyesinde iki yıllık "Elazığ Eğitim Enstitüsü" de öğretime başladı. Elazığ Kız İlköğretmen Okulu, 1978–1979 öğretim yılı sonunda kapatıldı. Eski Halkevi Binası Ana Bina, Elazığ Öğretmenevi, derslerin işlendiği yeni bina da Mehmet Akif Ersoy Lisesi olarak açılıp yeni yaşamlarına başladığını söyledi.

1977-1978 MEZUNLARINDANIM
Şenocak,”16 Mart tarihi öğretmen okullarının kuruluşu olduğu için geceleri şimdiki Öğretmenevi Konferans Salonunda  çok kapsamlı şekilde kutlardık. Okul müdürümüz Cemil Yavuz idi.Akşam ve sabah etütlerimiz vardı.Tüm belirli gün ve haftalarda derslerimizi işlerdik.Eğitim psikolojisi ve güzel yazı ve özellikle müzik derslerimiz de her birimiz bir enstrüman çalardık.Piyanodan akordiyona kadar çalmayı  öğrenmiştik.Türkiye’de ilk Kafkas ekibini biz kurmuştuk.Gaziantep,Elazığ ve Van ekipleri bulunmaktaydı oldukça çok sıkı çalışıyorduk. Formalarımızın hepsi aynıydı ve gerçekten disiplin vardı.Her geçen günü özler olduk”dedi.
 

'Darülmuallimin' Elazığ'da 2 Ay Devam Edebilmiş
'Darülmuallimin' Elazığ'da 2 Ay Devam Edebilmiş
'Darülmuallimin' Elazığ'da 2 Ay Devam Edebilmiş
'Darülmuallimin' Elazığ'da 2 Ay Devam Edebilmiş