Cumhuriyet'e 24 Dönümlük Park

Cumhuriyet Mahallesi'nde 'Sarı Evler' olarak bilinen bölgede, halkın taleplerini dikkate alarak bakanlık tarafından riskli alan ilan edilen alanlarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı ile Elazığ Belediyesi tarafından yapılan yeni imar planında Elazığ Belediyesi'ne devredilen arsalar üzerinden yapılan 'yeşil alan ve parklar satılıyor' haberlerinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet'e 24 Dönümlük Park
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Mahallesi’nde Sarı Evler ya da Beritan Evleri olarak bilinen yerleşim alanlarında, elverişsiz ve güvensiz konutlarda ikamet eden ev sahipleri,  Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın seçimlerde verdiği sözü tutarak yeni imar planı yapılmasıyla 30 yıldan sonra amaçlarına ulaştılar.

30 YILLIK MÜCADELE
Yıllar önce afet konutları olarak inşa edilen ve o dönem arazi ve çevresinin uygun olması sebebiyle ağırlıklı olarak Beritanlı canlı hayvan üreticilerinin yerleştiği bölge, zamanla çevresinde oluşan yeni yerleşim alanları sebebiyle değişik sorunların yaşandığı bir bölge haline geldi. 

Ev sahipleri, bu alanın kentsel dönüşüm alanına alınarak imarda iyileştirme yapılması talepleri ile son 30 yıldan beri değişik zamanlarda müracaatta bulundular.

TOPLANTILAR YAPILDI
Yöre halkı kendi haklarını savunmak amacıyla hem bir avukat tuttular hem de bir araya gelerek dönemin belediye başkanları ile görüşerek imar iyileştirilmesi konusunda taleplerini ilettiler. 

2015 yılında  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli bölge ilan edilmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir mesafe alınamayan bu alandaki konu, Başkan Şerifoğulları’nın gayretleri ile çözümlendi.

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın seçim vaatleri arasında yer alan bu sorunun çözümü amacıyla bölgede oturan hak sahipleri ile değişik tarihlerde toplantılar yapıldı. Onların talepleri doğrultusunda bir imar planı hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu.

BAKANLIK ONAYLADI
09.07.2013 tarihli, 28702 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 2013/4949 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla, riskli alan ilan edilen Elazığ ili Merkez ilçesi Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 18.84 hektarlık alana ilişkin Elazığ Belediyesi tarafından bölge halkı ile kamunun yararı gözetilerek yapılan imar planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da 06.10.2015 tarihinde onandı.

KAMU VE VATANDAŞ YARARI GÖZETİLDİ
2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan planda, konut alanı ve bir kısmı da cami alanında kalacak şekilde düzenlendi.  Herhangi bir afet neticesinde can kaybı yaşanmaması, afet risklerinin azaltılması, fiziksel çevrenin iyileştirilmesi, korunması ve geliştirilmesi; sosyal ve ekonomik gelişmenin sağlanması, yaşam kalitesinin esas alınarak söz konusu alanda yaşayan halkın yaşam alanını sağlıklı ve güvenli yaşam standartları yüksek bir kentsel çevreye dönüştürülmesi esas alınarak gidilen plan değişikliği, 24.11.2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. 

7 BİN METREKARE PARK ALANI 24 BİNE ÇIKARTILDI
Riskli alan ilan edildikten sonra Elazığ Belediyesi tarafından yapılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan plan öncesi bu alanda yeşil alan ve park miktarı sadece 7 bin metrekare idi.
Elazığ Belediyesi tarafından yapılan ve 24.11.2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylan yeni planda ise yeşil alan ve park miktarı 23.378,64 metrekareye çıkartıldı.

ELAZIĞ BELEDİYESİNE ARSA DEVRİ
Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde taşınmazların bulunduğu alanda 06.05.2021 tarih ve 923082 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oluru ile onaylanan şuyulandırma işleminin tescili sonucunda Elazığ Belediyesi’ne 36.922 metrekare tam parsel, 7.059,36 metrekare hisseli parsel olmak üzere toplamda 43.981 metrekare, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından arsa tahsisi yapıldı.

ESKİ PLAN, YENİ DİYE SUNULUYOR
Bazı basın yayın organlarında eski planda yeşil alan olarak görülen ancak yeni planda arsaya dönüşen alanların satışının “yeşil alan satılıyor” diye verilmesinin bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirten yetkililer, yeni planda eski planın üç katından fazla yeşil alan oluşturulduğunu ifade ettiler.

PARK DEĞİL, ARSALAR SATIŞA SUNULDU
Bazı basın yayın organlarında yeşilalan ve park alanlarının satışa sunulması ile ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren yetkililer, Elazığ Belediyesi tarafından satışa sunulan alanların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oluru ile onaylanan şuyulandırma işlemi neticesinde Bakanlık tarafından Belediyeye devredilen alanları kapsadığını ve asla yeşil alan ve park olmadığını belirttiler.

KAMUOYU YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR
Yıllardan beri çözüm bekleyen ve çevresinde yeni yapılaşmalara rağmen yasal engeller sebebiyle inşaat yapılamayan alanda hak sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Elazığ Belediyesi tarafından yapılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da onaylanan yeni İmar planı ve şuyuladırma sonucu Elazığ Belediyesi’ne devredilen arsaların satışını, olayların geçmişi, yasal boyutu ve gerçekleri araştırmadan, yeşil alan ve parklar satılıyor şeklinde yorumlayarak kamuoyunu yanlış bilgilendirmenin doğru olmadığına dikkat çeken yetkililer bu konuda daha duyarlı olunması ve bilgi talep edildikten sonra haberleştirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.