Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan binalarda güçlendirme yerine yenileme çağrısı

 İzmir'de deprem konutlarının temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Buradan imkanı olan vatandaşlarıma afet riski altındaki binalarını hızla güçlendirmeleri veya gerekiyorsa yenilemeleri çağrısında bulunuyorum. Üzmeyim, kırmayım ama şahsen ben güçlendirmekten değil, yenilemekten yanayım' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan binalarda güçlendirme yerine yenileme çağrısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

"Üzmeyim, kırmayım ama şahsen ben güçlendirmekten değil, yenilemekten yanayım"
2012 yılında büyük bir kentsel dönüşüm hareketi başlattıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ülkemizin afet gerçeğinde hareketli 2012 yılında büyük bir kentsel dönüşüm seferberliği başlattık. 81 ilimizin ve 922 ilçemizin tamamındaki riskli binalarda kentsel dönüşüm kapsamına aldık. Bugüne kadar 1 buçuk milyon konutun dönüşümümü sağladık. Acil dönüşmesi gereken 1 buçuk milyon konutun her yıl 300 bin inşaatla 5 yıl içerisinde bitirmekte kararlıyız. Türkiye genelinde bugüne kadar TOKİ tarafından 1 milyon adet depreme dayanaklı sosyal konutun üretimini gerçekleştirdik. Böylece 5 milyon kardeşimizin sıcak yuvalarına 10 binlerce kardeşimizin yeni işyerlerine kavuşmasını temin ettik. İnşallah bir milyonuncu konutun anahtarını da hak sahibi vatandaşımıza takdim edeceğiz. Ülkemizin her yerinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarında vatandaşımıza mali konularda kolaylıklar sağlayacak düzenlemeleri de hayata geçirdik. Son olarak konutlarını riskli yapı statüsüne dönüştüren vatandaşlarımız için mevcut yapılarının bir buçuk katına kadar yapacakları inşaat taahhüt işlerinde KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indirdik. Ayrıca yapılarını kentsel dönüşüm kapsamında yenileyen vatandaşlarımızın kullanacağı kredi miktarlarını arttırdık. Mesela binasını dönüştürecek hak sahibi vatandaşlarımızın bankalardan kullanacağı kredi miktarını 125 bin liradan 200 bin liraya bina güçlendirme kredisini de 50 bin liradan 80 bin liraya kadar çıkardık. Konut alımları için toplam kredi tutarını da 625 bin liradan 1 milyon liraya yükselttik. Tüm kurumlarımız ve imkanlarımızla vatandaşlarımızla el ele vererek inşallah bu süreci tamamlayacağız. Elbette afetlerin beklemeye geçmediğini, her an yeni afetlerle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz. Buradan imkanı olan vatandaşlarıma afet riski altındaki binalarını hızla güçlendirmelerini veya gerekiyorsa yenilemeleri çağrısında bulunuyorum. Üzmeyim, kırmayım ama şahsen ben güçlendirmekten değil, yenilemekten yanayım. Gelin güçlendirmeyi değil, yenilemeyi tercih edelim. Hem proje bazında hem de yenilemeyle çok daha farklı ve çok daha güçlü bir imkana sahip olacağız. Bugüne kadar edindiğim tecrübeler bana bunu gösteriyor. Hiçbir hesap, afette karşılaşabileceğimiz yıkımlardan ve acılardan daha değerli, daha üstün olamaz. İnşallah çok geç olmadan her bir vatandaşımızın kurumlarımızla iş birliği içerisinde bu dönüşümü hızla tamamlayacağına inanıyorum. Vatandaşlarımız TOKİ ile bu adımı atmak isterse bu kez de biz TOKİ olarak işe girer, burada adımlar atar 50 bin, 100 bin adet hedefimizle varız. Şu Karabağ’ı biz ne zaman farklı bir hale getireceğiz. Karabağ acaba nasıl bir modern şehir haline getireceğiz bunun özlemi içerisindeyim. Bu güzel İzmir’imize o bölge bu haliyle hiç yakışmıyor. Bu duygularla bir kez daha temelini attığımız deprem konutlarının şehrimize ve hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bu yıl bitmeden tüm deprem konutlarını hak sahiplerini teslim etmeyi planlıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından canlı bağlantı ile Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nın açılışını yaptı ve daha sonra İzmir’deki deprem konutlarının temelini eş zamanlı olarak atılmasının talimatını verdi.