Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan Elazığ'da önemli açıklamalar

24 Ocak Elazığ depreminin yıl dönümü nedeniyle Elazığ'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önemli açıklamalarda bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan Elazığ'da önemli açıklamalar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakan Kurum,“En son yaşanan 5.3 şiddetindeki depremden sonra, yine AFAD ve bakanlığımızın ekipleri saha da çalışmalarını yaptılar.Orta hasardan ağır hasara dönen 3 bin 800 bağımsız bölümü içeren konutlarımız var. Yaptığımız istişarelerde tabi ilk sivrice depremindeki afetzede vatandaşlarımızı konutlarına yerleştireceğiz.Daha sonra AFAD ve İçişleri Bakanlığımızın alacağı oluru çerçevesinde de  o süreci eş zamanlı yürütüyoruz. Ağır hasarlı ev sahiplerimize de bu anlayışla konutlarını yapmaya devam edeceğiz.”diye ifade etti. 
Bakan Kurum,“Önceliğimiz depremzede kardeşlerimizdir.Akabinde yaptığımız istişareler sonucunda cumhurbaşkanımız ilave sosyal konut yapımı talimatını verdiler. O çalışmayı da TOKİ Başkanlığımız yürütüyor.Orta hasarlı binalar itiraz neticesinde tekrar değerlendiriliyor.Askı listesinde orta hasarlı olarak ilan edilmişse, bizim için orta hasarlıdır” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Ocak Elazığ depreminin yıl dönümü nedeniyle Elazığ’a geldi. Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak tarihinde meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin üzerinden tam 1 yıl geçti. 41 kişinin hayatını kaybettiği deprem felaketinin yıl dönümünde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığlıları bu acı günde yalnız bırakmamak için Elazığ’a geldi Bakan Murat Kurum’u Elazığ Havalimanı’nda il yöneticileri karşıladı. Bakan Kurum daha sonra önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Murat Kurum, açıklamasında vatandaşlarımızın sağlıklı konutlarına kavuşması için hemen çalışmalarımızı başlattık diyerek: "Elazığ ve Malatya’da 41 canımızı kaybettiğimiz deprem sonrasında hızlı bir şekilde çalışmalarımızı başlattık. Tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Türk Milleti’nin başı sağ olsun. Depremin hemen ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla İç İşleri Bakanlığımız ile birlikte hareket ettik ve depremin olduğu o andan itibaren de hızlı bir şekilde 7.200 arkadaşımızla sahada bir fiil çalışmaları eş zamanlı yürüttük. Hemen akabinde de vatandaşlarımızı sağlıklı konutlarına kavuşturmak için çalışmalarımızı başlattık" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye ve Elazığ Tarihi'nin en büyük kentsel dönüşüm çalışmsı

Şu ana kadar 2 bin 500 konutun teslim edildiğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, açıklamasında: "Toplamda Elazığ ve Malatya’da 26 bin konutluk, Türkiye tarihinin Elazığ tarihinin en büyük kentsel dönüşüm çalışmasını başlattık. 6 ay gibi kısa bir zamanda Sürsürü, Bizmişen, Yazıkonak, Akçakiraz, Aksaray, Karşıyaka, Abdulahpaşa ve Gümüşkavak mahallelerimizde tam 2 bin 500 konutun teslimini yapıp vatandaşlarımızı güvenli konutlarına kavuşturduk. İnşallah yarın da Sayın Cumhurbaşkanımızın gelişiyle yapımı tamamlanan konutlarımızı teslim edeceğiz ve söz verdiğimiz gibi kalan konutları etaplar halinde hak sahiplerine teslim edeceğiz. Hakikaten zor şartlara rağmen burada TOKİ, AFAD, Belediyemiz, Milletvekillerimiz ile elbirliği içerisinde bu süreci Elazığlı kardeşlerimizle, Artık biz de kendimizi Elazığlı olarak görüyoruz. Bu süreci bu şekilde hızlı ve onların rızası çerçevesinde yürütmeye çalıştık. Bu dönüşüm projesi tüm dünyaya ve Türkiye’ye örnek olacak bir dönüşüm projesidir. Daha güvenli daha sağlam konutlarıyla ki vatandaşlarımızla da bu istişareleri yapıyoruz son depremi hissetmemişler. Bu bize gurur veriyor. Allah böyle bir acıyı bir daha yaşatmasın" ifadelerini kullandı.

'Konutları yapmaya devam edeceğiz'

Orta hasarlı konutlarla ilgili bir çalışma olup olmadığına dair soruyu yanıtlayan Bakan Kurum, "Depremden sonra hasar tespit ekiplerimiz sahada çalışmalarını yaptılar. En son yine orta hasardan ağır hasara dönen 3 bin 800 bağımsız bölümü içeren konutlarımız var. Yaptığımız istişarelerde ilk Sivrice depreminde afetzedelerimizi konutlarına yerleştireceğiz. Arıdan AFAD başkanlığımız ve İçişleri Bakanlığımız etkililik olur çerçevesinde de o süreci eş zamanlı yürütüyoruz. Ağır hasarlı ev sahiplerine de yine bu anlayışla konutlarını yapmaya devam edeceğiz" dedi.

 

Hasar tespit sonuçları ne zaman açıklanacak?
Bakan Murat Kurum: "Arkadaşlarımız hasar tespit sonucunu yürütüyorlar. Süreç bittiği zaman detaylı bir şekilde onları sizinle paylaşacağız."

 

'Hak sahipliği süreci yeninden başlayacak'
Hak sahipliği sürecini yeninden işleteceğiz. Elimizde fazla yaptığımız konutlar da var. 24 Ocak Sivrice merkezli depremde hasar gören kardeşlerimiz önceliğimiz. Bu kardeşlerimizi evlerine yerleştireceğiz. Ardından 5.3 şiddetindeki deprem sebebi ile hak sahibi olan vatandaşlarımıza konutlarını hızlı bir şekilde teslim edeceğiz. 

 

'Cumhurbaşkanımız ilave sosyal konut yapılması için talimat verdi'

Konteyner kentlerde kalan vatandaşların üçte birinin hak sahibi olmadığı ve bu vatandaşlarla ilgil çalışma yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine Bakan Murat Kurum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilave sosyal konut yapılması için talimat verdiğini belirterek: "Önceliğimiz depremzede kardeşlerimizdir. Vekillerimizle Belediye başkanımızla yine sayın Cumhurbaşknımız buraya ilave sosyal konut yapılması için talimat verdiler. Bu çalışmayı da TOKİ başkanlığımız yapıyor. Bu çalışmları Elazığ iilimizde yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.