Çedene Tescilleniyor

Erkan BAY/Harput ve civarında yetişen ve Elazığ'ın gözde kahvesi olan Çedene kahvesinin tescilini Gaziantep aldı.

Çedene Tescilleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yıllardır Elazığ’ın Harput Mahallesi yöresinde sonbaharda bin bir zahmetle ağaçlardan toplanan ardından kurutulup kavrularak öğütülen ve Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen Çedene kahvesinin adı artık Gaziantep ile anılacak.

Osmanlı sultanlarından 4`üncü Murat’ın bir sefer dönüşü uğradığı Gaziantep`te dinlenirken içtiği Çedene kahvesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca Gaziantep adına tescillendi.

GAZİANTEP ERKEN DAVRANDI
Gastronomi alanında UNESCO`nun Yaratıcı Şehirler Ağı`nda yer alan, 37 coğrafi işaret ve 1 geleneksel ürün ile Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip il olan Gaziantep’in başvurusu üzerine tescillendi.

ELAZIĞLILARIN İHMAL ETMEDİĞİ KAHVE 
Kafein içermeyen tek kahve olan yöresel ürünümüz şifa deposu olarak da biliniyordu. Elazığlıların evlerinden eksik etmediği ve  tüketmekten zevk aldığı Çedene Kahvesi şehrin dağlık kesiminde yabani olarak yetişen ürünün toplanıp öğütülmesiyle macun haline getiriliyor.

Süt ile pişirilen menengiç kahvesi, başta astım olmak üzere birçok göğüs hastalığına ve mide rahatsızlıklarına  iyi geldiği biliniyor.

ELAZIĞ’IN 4 ÜRÜNÜ TESCİLLİ 
Türk Patent ve Marka Kurumunda yer alan il bazında coğrafi işaretler bölümünde Elazığ’ın 4 ürününün tescilli olduğu görülüyor.Tescilli ürünler olarak Ağın Leblebisi,Boğazkere üzümü,Orcik ve Öküzgözü üzümü yer alıyor. Elazığ’a has bir çok ürün olmasına rağmen sadece 4 yöresel ürünün tescilli olması dikkatlerden kaçmadı. 

KOMİSYON OLUŞTURDUK 
Yaşanan tescil olayı ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan ETSO Başkanı Asilhan Arslan,“Bu konu sadece bir kurumun önceliği ile değil bütün kurumların desteği ile olur.Örnek verirsek Gaziantep Belediyesi ayda 30-40 tescil başvurusunda bulunabiliyor.Şehrin sahiplenmesi ile alakalı bir konudur. Biz kendi adımıza  2021 yılı içerisinde bu tür çalışmaları görev olarak görüyoruz. Komisyon oluşturduk.Bu komisyon marifeti ile de çalışmaları başlattık.”dedi.

GAZİANTEP MENENGİÇ OLARAK TESCİL ALDI, ÇEDENE KAHVESİNDEN FARKLI 
Arslan,“Bu komisyonun çalışmaları içerisinde Çedene Kahvesi de var. Gaziantep menengiç olarak tescilini almış. Biz de çedene olarak başvuru da bulunmuşuz.Bu bir süreçtir. Biz ETSO olarak bu yıl içerisin de Harput Çedene kahvesi,Menceki Buğdayı,Elazığ içli köfte,Harput Köfte,Elazığ Ternebi üzümü ve Keban Biberi ile alakalı dosyaları hazırladık.Başvuru sürecimiz başladı. Ne zaman sonuçlanacak. Türk Patent Enstitüsü’nün bu başvurularımızı ilana çıkması yani tabela da yayınlaması ile birlikte süreç başlamış olacak. Bu süreci bekliyoruz.”diye ifade etti. 

EN KISA SÜREDE ÇEDENE KAHVESİNİN TESCİLİNİ ALACAĞIZ 
Arslan,“İnşallah en kısa süre de çedene kahvesinin tescilini alacağız.Tüm hazırlıklarımız devam ediyoruz. Profesyonel bir ekibimiz var. Üniversiteden hocalarımız var. Bu işin uzmanları var. Süreç düzgün bir şekilde ilerliyor. Ön hazırlıklar tamam. Sonuçlanınca zaten kamuoyu ile paylaşacağız.”dedi.