Canan Karatay: 'Işkınlı Yumurta Yiyin'

Nisa Yılmaz/ Elazığ Belediyesi ve Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı işbirliğiyle düzenlenen 'Elazığ'ın Bilim İnsanları, Elazığlılarla Buluşuyor'  etkinliği kapsamında Kalp ve İç Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay ve Kardiyoloji Profesörü Nuran Yazıcıoğlu Elazığ'a geldi.

Canan Karatay: 'Işkınlı Yumurta Yiyin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Düzenlenen etkinlikte Elazığ’ın yetiştirdiği, ulusal ve uluslararası önemli çalışmalara imza atmış olan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’ın ve Prof. Dr. Nuran Yazıcıoğlu’nun isminin verildiği parkların açılışı gerçekleşti.

 

“Rafine Gıdalar, Hormonal Dengeyi Bozuyor”

Prof. Dr. Karatay, Kültür Park Mamurat’ül Aziz Salonu’nda düzenlenen panelde Elazığ Atatürk İlkokulu’nda okuduğunu ve Elazığ’a en son iki yıl önce geldiğini söyledi.

Panelde şeker, un, rafine tuz ve yağların birçok hastalığın nedeni olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karatay; “Rafine tuz ve yağ, şeker ve un kandaki trigliserit ve insülin miktarını artırıyor. Bu gıdaların tüketimi de ileride felç, kanser, obezite ve şeker hastalığına neden oluyor. Bu yiyecekler küçük yaşlarda tüketilmeye başlandığında metobolik bozukluklar başlayarak tiroit, seks, stres hormonları aşağı inerek, tiroit hastası ya da kısırlık gibi hastalıklar ortaya çıkıyor. Aynı zamanda insülin değerleri yükselmeye başladığında tansiyon ve stres de artıyor.” dedi.

 

“Turp Tarlasından Geçen, Turp Yemiş Kadar Olur”

Turp ve havucun sahip olduğu zengin besin değerlerinden bahseden Prof. Dr. Karatay İbn-i Sina’nın ‘turpun yetiştiği tarladan geçen bir insanın bile turpun faydalarından yararlanır’ sözünü vurguladı. Prof. Dr. Karatay,  fındık ve fıstığın mineral, vitamin, karbonhidrat, omega 3 ve omega 6 yağ deposu olduğunu, fındık ve fıstığın da doğal olarak tüketilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Karatay;  “Fındık fıstık çıtır çıtır, hem kan yapar hem ısıtır” dedi.

 

“Işkınlı Yumurta Tarifi, Oxford Kütüphanesinde”

Elazığ’da yetişen ve zengin vitamin içeriğine sahip olan ışkının, yumurtalı olarak tüketilmesinin çok faydalı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karatay, ‘Işkınlı Yumurta’ tarifinin yer aldığı Karatay Mutfağı adlı kitabının Oxford Kütüphanesinde yer aldığını ifade etti.

Panelin ardından Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay ve Prof. Dr. Nuran Yazıcıoğlu’na plaket ve hediyelerini takdim etti. 

Prof. Dr. Karatay, isminin verildiği parkın açılışında duygulandığını ve isminin kendi memleketinde parka verilmesinden dolayı mutlu olduğunu dile getirdi. Elazığ Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay Park’ının açılışında konuşma yapan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, şunları kaydetti: “Bu parka çok değerli hemşerimiz bilim adamı hem ulusal hem de uluslararası alanda isminden söz ettirten ve gerçekten doğal ürünleri kullanın diyor ya kendisi de bir o kadar doğal olan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’ın ismini verdik. Doğal davranmak insanı sağlıklı tutar. Ne olursa olsun doğal ürünlerle birlikte doğal yaşam, rol yapmadan yaşam, içinden geldiği gibi konuşmak ve içinden geldiği gibi hareket etme insanı sağlıklı tutar.”

Parkların açılışına Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Prof. Dr. Canan Karatay, Prof. Dr. Nuran Yazıcıoğlu, Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.