Bu Son Olsun…

Pandemi, bayramı da içine alan tam kapanma ve İsrail'in Mescid-i Aksa'ya gerçekleştirdiği saldırı ve onlarca şehit… Tüm bu olumsuzluklar içinde eriştiğimiz Ramazan Bayramı, bu yıl da buruk ve mahzun geçecek. Vatandaşın dileği vaka sayılarındaki azalma ile aşı sayısındaki artışın olumlu yansıması ile evde geçirdiğimiz son bayramımız olsun ve kurban bayramı 'bayram' havasında geçsin.

Bu Son Olsun…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ olarak üçüncü buruk bayramımızı yaşıyoruz. 24 Ocak 2020 depremi ve ardından tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile geçtiğimiz yıl hem ramazan hem de kurban bayramını evlerde geçirdik.

Aradan bir yıl geçmesine rağmen vaka sayıları azalma yerine ciddi bir yükseliş gösterdi ve hükümet 17 günlük tam kapanma kararı aldı.

Bu kararla birlikte geçtiğimiz yılın iki bayramında olduğu gibi geleneksel bayram ritüellerinden uzak bir bayram daha yaşıyoruz.

BAYRAMI UNUTTUK
24 Ocak 2020 depremiyle başladı Elazığ’ın hüzün yolculuğu. 6.8 şiddetindeki deprem şehirdeki hemen her hemşerimizi olumsuz etkiledi. 39 canımızı yitirdiğimiz o günden sonra binlerce aile evsiz kaldı.

TOKİ’nin kısa süre içerisinde yapıp tamamladığı konutlara bir yıl sonra yerleşen hemşerilerimiz, yeni evlerinde bayram yapamamanın hüznünü yaşadılar.

PANDEMİ İLE GELEN FELAKET
Depremi bir şekilde göğüsleyen şehrimizi ikinci kez covid-19 salgını vurdu. Birçok tanıdığımızı ve yakınımızı kaybettik. Hastalığı çok zor atlatan arkadaşlarımız oldu. Sağlık çalışanlarımızın destan yazdığı ancak kendilerinden de kayıplar verdiği zor bir dönem geçiriyoruz.

Fabrikalar kapandı esnaf dükkânları açılmadı ve ekonomiyi ayakta tutan ve insanların geçim kaynağı ola iş sahaları durdu.

Esnaflarımız alınan kararlar gereği uzun süre kepenk kapattılar. Açık oldukları dönemlerde ise yeterli satışları yapamadıkları için aldıkları kredileri ödeyemediler, çek ve senetlerini ödeyemedikleri için hem banka hem de resmi oda ve kurumlarda sicilleri bozuldu. Bu sebepten dolayı da devletin mağdur olan esnaflara yönelik verdiği desteklerden yararlanamadılar.

BAYRAM BURUK OLSA DA UMUDUMUZ VAR
Bu bayramı da evlerimizde geçirsek de vaka sayılarındaki ciddi düşüşler de gösteriyor ki bayramı, bayram sonrası yapacak hemşerilerimiz.

Zira açıklanan son verilere göre 01-07 Mayıs tarihleri arasında Elazığ'da 100 bin kişide vaka oranı 145,76 oldu. Açıklanan verilerle geçmiş haftalarda 300’lere kadar Elazığ’daki vaka sayısının net bir şekilde yüzde 50 oranında düştüğü görüldü. Bu da gösteriyor ki tam kapanma ile vatandaşların kurallara uyması işe yaradı ve vakalarda önemli düşüşler yaşandı.

HEYECAN YOK
Vaka sayılarının düşmesi ve 17 günlük tam kapanmanın ardından nasıl bir dönemin halkı beklediği de merak konusu oldu.

Tam kapanma sonunda geçilecek normal dönemde halkın çılgınca çarşı-pazara inmesi ve tatillere çıkmasının getireceği olumsuzluklar için de önlemler alınacak.
Hükümette yapılan değerlendirmelere göre; vaka sayısı en fazla 10 bin olduğu takdirde kademeli açılmaya geçilecek. Önce küçük esnaflar açılacak, yüz yüze eğitim başlayacak. Düğün ve taziyeler ise bekleyecek.

HEDEF, 10 BİN VAKANIN ALTI
Ramazan Bayramı'nı da içine alan 17 günlük tam kapanmanın sonunda hedef günlük vaka sayılarını 5 binin altına indirmek. Şu an 18 binin altında seyrediyor ve uzmanlara göre 7 gün içinde de en fazla 10 bin altına düşebilir. 

KADEMELİ NORMALLEŞME
Geçtiğimiz Mayıs-Haziran aylarında tam kapanma sonrası vaka sayılarının 2 binlere düştüğünü ancak hemen sonrasındaki 'tam' açılma ile 2-3 ay gibi kısa bir sürede rakamların yeniden 30 binlere dayandığını hatırlatan uzmanlar, şöyle devam ediyor: "2. pik böyle yaşandı. Yaz sonu mecbur bir kapanmaya daha gittik, yine rakamları 5 binlere çektik. Sonrasındaki bir açılma daha! Bu sefer 60 binlere çıktık. Tarih tekerrür etmesin. Bu 7 gün sonunda, ben rakamların 10 bin civarında seyredeceğini düşünüyorum, ama diyelim 5 bin hatta 2 binlere düştü. Eğer açılmada eski hataları yaparsak, aşılama devam ediyor olsa dahi, vaka sayıları kısa sürede yeniden 20-30 binleri bulur.”

ÖNCE OKULLAR
Hükümetin üzerinde çalıştığı 'kademeli' açılış formülüne göre birinci aşamada okulların açılması ve sınavların yapılması, ikinci aşamada kuaför-berber, AVM'ler ve küçük esnafın açılabileceği ifade ediliyor. Kafe ve restoranlar ise üçüncü aşamada, masa sınırlaması ve dış mekân şartıyla, denkleme girebilecek.

19 MAYIS HAFTASI MASADA
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tam kapanmanın 19 Mayıs'a dek uzayıp uzamayacağı sorusuna "Böyle bir değerlendirmemiz bugün itibarıyla yok" şeklinde yanıt vermişlerdi. Ancak her ikisi de açık kapı bıraktı ve 19 Mayıs'ı da kapsayacak 3 günlük ek uzatma için gelecek verilere işaret etti.

HER ŞEYE RAĞMEN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
Tüm bu olumsuzluklara, çekilen tüm zorluklara ve İslam dünyasının duyarsızlığı ve bir araya gelememesi sonucu İsrail’in Filistinli kardeşlerimizi şehit etmelerine rağmen, bu günler geçecek, sağlıklı bir ortamda ve İslam dünyasının birlikte ayağa kalkarak izzetli bir duruş sergileyip Kudüs’ü esaretten kurtaracağı günlerin geleceği ümidiyle Hakimiyet Gazetesi olarak tüm hemşerilerimizin ve İslam coğrafyalarındaki mazlum ve mağdur kardeşlerimizin bayramını kutluyoruz.