Bizim İçin Gelmemiş

Türkiye Büyük Millet Meclisi Deprem Araştırma Komisyonu'na seslerini duyurmak ve sorunlarını aktarmak için Valilik önünde bekleyen vatandaşlarla görüşen Ak Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ'ın 'Komisyon sizlerin sorunlarını çözmeye gelmedi' açıklaması tepkilere sebep oldu

Bizim İçin Gelmemiş
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nun Elazığ temasları devam ediyor. Komisyon ilk olarak Elazığ Valiliği toplantı salonunda ilgili kurumların sunumlarını izlemiş ardından da Elazığ Belediyesine geçerek Başkan Şahin Şerifoğulları’nın deprem sürecinde gerçekleştirdiği çalışma ve projelerini dinlemişti.

Deprem Komisyonunun Elazığ Valiliği’ne geleceğini duyan depremzedeler, Valilik önünde toplanarak sorunlarını anlatma fırsatını kovaladılar.

Saatler süren bekleyişe duyarsız kalmayan Elazığ Milletvekilleri Tolga Ağar, Zülfü Demirbağ ve Gürsel Erol ile Deprem Komisyonu Başkanı Recep Uncuoğlu toplantı sonrası valilik önünde toplanan vatandaşları dinledi.

Vatandaşlar, TOKİ tarafından yapılan konutların küçük olduğunu, toplu kura sebebiyle ciddi sorunlar yaşadıklarını ve sorunların çözülmesi taleplerini ilettiler.

İlimiz milletvekili Tolga Ağar ile komisyon Başkanı Recep Uncuoğlu, vatandaşların sorunlarını dinledi. Uncuoğlu, vatandaşlara yaşadıkları sorunlarla ilgili şikâyetleri içeren dilekçeleri valiliğe vermelerini istedi.

DEMİRBAĞ: “KOMİSYON SİZİN SORUNLARINIZI ÇÖZMEK İÇİN GELMEDİ”
Vatandaşların problemlerini dinlemek üzere depremzedelerin yanına gelen Ak Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ ise sorunlara çözüm bulma yerine toplu kura gibi yanlış bir uygulamayı savunmakla kalmadı yaptığı hareketlerle kızgın bir şekilde komisyonun Elazığ’a gelme amacının Elazığ olmadığını, olası bir İstanbul depreminde alınması gereken tedbirler konusunda araştırma yapmak için geldiğini söyledi.

BODRUM KAT TARTIŞMASI
Kurada bodrum kat kurası çeken bir vatandaşın şikâyetini dinleyen Demirbağ, “Ya bir dinle. Bir şey anlatamıyorum.  Şimdi sen bodrumu çektin mi çekmedin mi? Şimdi sen çekmezsen ikinci katı çeken vatandaş bodrum katı çekecekti. İllaki birisi çekecek” diyerek vatandaşa iknaya çalışması gözlerden kaçmadı.

“SİZİN İÇİN GELMEDİ”
Ak Parti Milletvekili Zülfü Demirbağ; Deprem Komisyonu’nun ilimize gelme amacının da şehrimizde yaşanan sorun ve sıkıntıları yerinde görüp çözüm üretmek olmadığını ise şu cümlelerle ortaya koydu:
“Komisyonun Elazığ’a gelmesinin amacı; bir sene önce burada deprem olmuş. Elazığ’da ne gibi sıkıntılar yaşanmış. Bunları önerelim, İstanbul’da veya başka bir ilde deprem meydana geldiği zaman aynı sıkıntıları yaşamamak için tedbir almak. Yoksa Elazığ’daki sizin sorununuzu çözmeye gelmemiş”

BU SORUNLAR DEPREMDEN DOLAYI YAŞANMIYOR MU?
Ak Parti Zülfü Demirbağ’ın açıklamasının bir bölümü ile doğru olduğunu ifade eden uzmanlar, Deprem Komisyonu’nun en önemli görevlerinden birinin depremin hangi eksik ve kusurlu yapılara zarar verdiğini, bunun giderilmesi için hangi yasa ve yönetmeliklerin çıkartılması gerektiği ile olası farklı depremler anında yapılacak eylem planlarının oluşturulmasında tecrübeli il ve yöneticilerden bilgi alınması olduğunu belirttiler. 

VATANDAŞIN ANLATTIKLARI  DEVLETE IŞIK TUTMALI
Depremi en az zayiatla atlatmak kadar devletin deprem sonrası uygulamaya koyduğu çalışmaların halkta nasıl karşılık bulduğu, konutların yapılmasında yöre insanın yaşam kültürü ve alışkanlıklarına ne kadar dikkat edildiği, üretilen konutların ne kadar ihtiyaca cevap verdiği, hak sahipliği konusunda yaşanan mağduriyetler, yerinde dönüşümlerde büyük evler yerine daha küçük evlerin verilmesi gibi sorunların da  komisyona  ulaşması gereken ve ilgililere aktarması gereken önemli bilgiler  olduğunu ifade eden uzmanlar, komisyonun sadece deprem merkezli olaya bakıp vatandaş memnuniyetini göz ardı etmesinin en büyük hata olacağını  belirtiyorlar. 

YAKLAŞIM BU OLMAMALI


Devletimizin deprem öncesi ile  deprem sonrası çalışmalar ile yeniden yapılanma ve bunların vatandaştaki yansımaları, eksik ve yanlış yapılanlar ile doğru yapılanları görmesi ve bu araştırmaya ayna olacak bir şekilde ilimizi ziyaret amacıyla Deprem Komisyonunu göndermesinin, hem Elazığ depremi ve sonrasında yaşanan memnuniyet ve memnuniyetsizlikler hem de olası yeni depremlerde yeniden aynı yanlışlara düşmemek adına önemli ve samimi bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu iyi niyetli yaklaşımların, yanlış cümle, yanlış üslup ve tavırlarla küçümsemenin yanlışlığına dikkat çekiyorlar.

Komisyonun Elazığ depremi uygulamalarından alınan derslerle yeni depremlere hazırlık yapmak ve tedbirler almak gibi bir görevi yanında yaşanan olumsuzlukları dinleyerek bunların yeniden tekrarlanmaması amacıyla halkla görüşmesi, onlarla uzun uzadıya sohbet etmesi, çözülebilecek sorunlara müdahale amacıyla ilgili bakanlıklarla temasa geçmesi gibi bir uygulamayı bir iktidar milletvekilinin farklı yorumlaması ve kendi şehrini yok sayması tepkilere sebep oldu.