BİZE YİNE MAĞDURİYET DÜŞTÜ

24 OCAK TARİHİNDE MEYDANA GELEN 6.8'LİK DEPREMDE ELAZIĞ'DA 37, MALATYA'DA 4 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ VE İLİMİZ GENELİNDE 20 BİNDEN FAZLA KONUT AĞIR HASAR GÖRDÜ VE YIKILDI. DEPREMİN TÜM YIKICILIĞI, MAĞDURİYETİNİ VE EN  ÇOK CAN KAYBINI VEREN, HALEN BU DEPREMİN OLUMSUZ ETKİLERİNİ  ÜZERİNDEN ATAMAYAN ELAZIĞ YERİNE, KIZILAY'IN 1000 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK HAFİF ÇELİK VE MODÜLER ÜRETİMİ İLE KONFEKSİYON VE ÇADIR ÜRETİMİ TESİSİNİ MALATYA'DA AÇMASI TARTIŞMALARA SEBEP OLDU

BİZE YİNE MAĞDURİYET DÜŞTÜ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak depreminde adeta yerle bir olan, 37 canımızı kaybettiğimiz, 20 binden fazla konutun ağır hasar görüp yıkıldığı, binlerce insanımızın kış mevsiminin dondurucu soğuğunda çadırlarda, şimdilerde de yazın kavurucu sıcağında konteynerlerde yaşamaya mahkum ettiğimiz hemşerilerimizin yaşadıkları yetmezmiş gibi Kızılay’ın bin kişiye istihdam sağlayacak hafif çelik ve modüler üretimi ile konfeksiyon ve çadır üretimi tesisini Malatya’da açma kararı alması ve tesisin inşasına başlaması tepkilere yol açtı.

BU YIL HİZMETE GİRECEK

Malatya'da bin kişiye istihdam sağlayacak Kızılay tarafından yapılan hafif çelik ve modüler üretimi ile konfeksiyon ve çadır üretimi için inşaatı süren fabrikanın bu yıl sonunda hizmete açılması planlanıyor.

Vagon Onarım Fabrikasının yıllar önce yapımı gerçekleştirilen ama bir türlü faaliyete geçirilemediğini belirten Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, "Vagon Onarım Fabrikasını Malatya Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Vekillerimizin özverileri ile üretime kazandırmaya çalışıyoruz. Kızılay Sistem Yapı olarak burada hafif çelik ve modüler üretime başlayacak. Kızılay Tekstil ve Çadır AŞ'de konfeksiyon ve çadır üretimi için iki fabrika kuruyor. Altyapı ve üstyapı çalışmalarının bu alana getirilmesi noktasında Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımızın içten destekleri oldu. Onların sayesinde bu adımlar atılıyor. Bu sene sonunda hizmete girecek olan tesisimiz ile bin kişilik istihdam üreterek Malatya'ya değer katacak.

MALATYA İÇİN BÜYÜK ŞANS

Kızılay'ın fedakârca hizmet ürettiğini belirten Malatya Valisi Aydın Baruş, Kızılay’ın gerek ülkemiz içerisinde gerekse dünyada ülkemizin adını duyuran hayır teşkilatımız olduğunu belirterek şunları söyledi:

“24 Ocak depreminde de çok değerli çalışmalar yaptılar. Her zaman bizim sahamızda yer alan ve çalışmalarımızda bize fedakârlıkla yardımcı oldular Kızılay'da çalışan arkadaşlarımız. Kızılay'ımızın burada böyle büyük bir yatırımı yapmaya karar vermesi Malatya için büyük bir şans gerek istihdam açısından gerekse Malatya'nın bölgenin lojistik merkezlerinden birisi olması açısından son derece önemli. Sistem AŞ'nin prefabrik yapılar üretmek üzere kurmuş olduğu fabrika, Çadır AŞ'nin afet tekstili ve özellik gerektiren kıyafetlerin burada üretilmesi noktasında kurmuş olduğu bu teşkilat bu yapılanma Malatya'mızı bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de bölgenin sanayi açısından önemli iller arasında yer almasına ciddi katkıda bulunacak.”

MİLLETVEKİLLERİNE TEŞEKKÜR

Malatya Valiliği olarak yapılan bu yatırım çalışmalarında gerekli kolaylığı sağlamak ve lüzum haline geldiğinde de altyapı konusunda gerekli yardımları yapmalarının kendileri için bir vazife olduğunu belirten Vali Aydın Baruş, Malatya'ya böyle bir yatırımın kazandırılmasının başlı başına büyük bir olay olduğunu,“Dolayısıyla Kızılay Genel Başkanımız nezdinde bütün Kızılay çalışanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu tesisin buraya yapılmasında emeği geçen tüm milletvekillerimize, diğer ilgililere çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ELAZIĞ GÜNDEME GELDİ Mİ?

Kızılay’ın olası depremlerde kullanacağı ve halka dağıtacağı çadır, battaniye ve yatak, ranza gibi yardım malzemelerinin üretileceği hafif çelik ve modüler üretim tesissinin 24 Ocak depreminde en çok can veren, büyük maddi ve manevi bedeller ödeyen Elazığ’da kurulmasının gündeme gelip gelmediği merak ediliyor.

ELAZIĞ’DA ATIL TESİS ÇOK

Malatya’da atıl durumda olan vagon fabrikasının alanının Kızılay’a devredilmesiyle yatırımın başladığı ifade ediliyor. İlimizde gerek OSB’de gerekse farklı bölgelerde kamu ve özel girişimcilere ait çok sayıda atıl tesisi bulunduğunu ayrıca  boş arazinin hem OSB’de hem de farklı bölgelerde olduğunu ifade eden vatandaşlar, OSB’de yıllar önce yapılan ancak farklı sebeplerle üretime geçemeyen plastik enjeksiyon fabrikası benzeri çok sayıda atıl tesis olduğunu belirtiyorlar.

ELAZIĞ KIZILAY'IN GİRİŞİMİ OLDU MU?

Malatya’da 1000 kişilik istihdam sağlayacak tesisin ilimizde kurulması için Elazığ Kızılay Şubesinin herhangi bir girişiminin olup olmadığı, bu taleplerini milletvekillerimize iletip iletmedikleri ise merak konusu.

Kızılay’ın azalan kan stokunun artırılması ve kurban bağışı olmak üzere şehrimizden yardım ve katkı toplama konularında başarılı bir performans ortaya koyan Kızılay Elazığ Şubesinin, şehrimizin istihdamına ve sanayisine önemli katkılar sağlayacak böylesine önemli bir yatırımın depremde en büyük mağduriyeti yaşamış Elazığ’da  yapılması konusunda nasıl bir mücadele verdikleri ya da verip vermedikleri de cevap bekleyen sorular arasında.

SİYASETE KURBAN MI GİTTİ?

24 Ocak depremi sonrası şehir insanının mağdur olduğu ve işyerleri yıkılan binlerce insanın işsiz kaldığı ilimizde, Kızılay’ın  1000 kişiye istihdam  sağlayacak böylesine önemli bir yatırımın Malatya yerine Elazığ’da yapılması konusunda çalışma yapması, konuyu şehir gündemi ile milletvekillerimize bildirmesi ve bu konuda destek istemesi gereken Kızılay İl Başkanının, bu önemli meseleyi takip etmek ve sonuç almak yerine, Ak Parti İl Başkanlığı için şahsı adına çalışmalar yaptığı  ve kulis toplantıları düzenlediği iddiası tepkilere   sebep oldu.

HER DUYUM MİLLETVEKİLLERİMİZE AKTARILMALI

Kızılay’ın Malatya’ya  yapacağı tesisin ilimize yapılması konusundaki duyarsızlık örneğinde olduğu gibi hem il bürokratları hem de ilgili STK başkanlarının herhangi bir yatırım konusunda elde ettikleri duyum ve gelişmeleri ilimiz milletvekillerine ve il yöneticilerine aktarmalarının sonucu ilimiz lehine  etkileyebilecek yeni, müjdeli haber ve önemli  yatırımlara sebep olabileceğini  belirtiler.

Geçmişte ilimizin en üst yöneticisinin yabancı iş adamlarına dubleks evler, golf sahası ve özel huzurevi için yüzlerce dönüm araziyi ücretsiz verme girişimine karşılık, Kızılay gibi milli ve sadece hayır kurumu olarak faaliyet gösteren bir kurumun 1000 kişilik istihdam sağlayacak tesisine yetkililerin seve seve arazi tahsis edeceğini  belirten vatandaşlar, bu konuda Kızılay Elazığ Şubesinin gerekli hassasiyeti göstermediğini ifade ediyorlar.

Kızılay’ın Elazığ’dan giden talep ve uygun alan göstermesi halinde Malatya’ya kuracağı tesisi 24 Ocak depreminin en çok mağduru olmuş, deprem kuşağında bulunan; Bingöl, Erzincan, Palu, Sivrice bölgelerine daha yakın olması sebebiyle Elazığ’da kurmanın tercih sebebi olacağını belirten vatandaşlar, bu konularda Kızılay Şubesinin ihmali olduğunu iddia ediyorlar.