'Bir bir kapanıyoruz'

Elazığ'da paket ev ve iş yerlerine servis kültürünün çok yaygın olmamasından dolayı lokantacı esnafının gelirlerinin ciddi anlamda düştüğünü ifade eden Başkan Tarhan, Bugüne kadar Elazığ'da 100'ün üzerinde esnafın iş yerini kapattığını, bir o kadar da esnafın iş yerini kapatmak üzere olduğunu ifade ederek kısıtlamalarda bir esneklik yapılmazsa en köklü esnaflarımız bile kepenk indirileceğini belirti.

'Bir bir kapanıyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan Bay/Lokantacılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Zülfü Tarhan, Hâkimiyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Odamıza kayıtlı 850 esnafımız bulunmaktadır. Deprem ve pandemiden dolayı esnaflarımız zor günler geçiriyor.”dedi.
Başkan Tarhan,“24 Ocak tarihinde meydana gelen deprem de en fazla etkilenen meslek gruplarının başında esnafımız yer almaktadır. Gerek iş yerleri yıkılan gerekse iş yeri hasar gören esnafımız, insanlarımızın yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle ciddi anlamda iş yapamadı. Bu nedenle de çok sıkıntı çekiyorlar.”dedi.


ESNAFLARIMIZ EN ZOR GÜNLERİNİ YAŞIYOR
Pandemi nedeniyle de Elazığlı esnafın zor günler geçirdiğini ifade eden Başkan Tarhan, “İlimiz de yaşanan depremin sıkıntılarını atlatmadan pandemi meydana geldi. Pandemi den dolayı gerek insanların günlük yaşamlarında kısıtlamaya gitmesi, tedirginlik yaşayıp alışverişlerinde kısıtlı davranmaları ve ayrıca iş yerlerinin pandemi nedeniyle kısıtlanmasından dolayı esnafımız oldukça sıkıntılı bir süreç yaşamıştır. Çünkü bu süreçte müşterilerin içerde oturmaması ve sadece paket servisi ile hizmet etmemiz, işimizi yüzde seksen düşürmüştür.” diye ifade etti. 


ALIŞKANLIK VE LOKANTA ZEVKLERİ ASKIYA ALINDI
Başkan Tarhan, “24 Ocak tarihinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden herkesle birlikte esnaflarımız da olumsuz etkilendi. Bütün esnafın etkilendiği gibi lokantacı ve tatlı esnafı da depremden etkilendi. Depremden esnaflarımız negatif anlamda çok etkilendi. Esnaflarımız gerek işyerlerinin yıkılması ve bu süreçte iş yapamaz duruma gelmekten dolayı ciddi manada esnaflar zarar gördü. Deprem sonrasında ilimizde ticaret hacmi de önemli oranda düştü. Vatandaşlarımız gündelik alışkanlık ve zevklerde kısıtlamaya gitti. Lokantaya gidip yemek yemedi, pastaneye gidip tatlı yemedi. Esnaflarımız deprem sürecinde ciddi anlamda zararlar gördü” dedi.

ESNEKLİK OLMAZSA EN KÖKLÜ ESNAFLARIMIZ BİLE KEPENK İNDİRECEK 
Elazığ’da paket servis kültürünün çok yaygın olmamasından dolayı Lokantacı esnafının gelirlerinin ciddi anlamda düştüğünü ifade eden Başkan Tarhan, “Şu ana kadar Elazığ’da 100’ün üzerinde esnafımız iş yerini kapattı. Bir o kadar da esnafımız iş yerini kapatmak üzeredir. Eğer kısıtlamalarda bir esneklik yapılmazsa en köklü esnaflarımız bile kepenk indirecek.” dedi.

DEVLETİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ AMA SIKINTILARIMIZI GİDERMİYOR
Lokantacılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Zülfü Tarhan, “Bizim beklentimiz gerekli önlemlerin alınarak bir an önce iş yerlerimizin açılmasıdır. Ayrıca devlet desteklerinin devam etmesidir. Devletimiz esnafa gelir kaybı desteği bin lira, kira desteği beş yüz lira olmak üzere bin 500 liralık 3 aylık bir destek paketi açıkladı. Bu desteklerinden dolayı devletimize teşekkür ediyoruz ama bu destekler sıkıntılarımızı gidermiyor. Yine Elazığ Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları’nın esnafımıza sağladığı bin liralık bir desteği oldu. Yapmış olduğu bu destekle yanımızda olduğunu vurgulamıştır. Kendisine şükranlarımı sunuyorum. Lakin tek çare mekânlarımızın açılmasıdır. Yoksa sorunlarımız her geçen gün büyümektedir.”dedi. 

HAFTA İÇİ HİZMET VERMELİYİZ
Çözüme yönelik adımların atılması gerektiğini ifade eden Başkan Tarhan; “Kredilerimiz, kiralarımız, elektrik, su, doğalgaz ve SGK masraflarımız daha birçok faturalarımız var. Bu ciddi sebeplerden ötürü gerekli tüm tedbirler alınarak kademeli olarak da olsa artık yasaklar kaldırılmalıdır. Öncelikle ve ivedilikle hafta içi hizmet vermeliyiz. Bu işletmelerden elde edilen gelirle geçimini sağlayan milyonlarca ailemiz var. Tüm ülkenin kalbi olan esnafın mağduriyetinin bir nihayete erdirilmesi zaruridir.” diye ifade etti. 


İNSAN SAĞLIĞI KADAR HAYATTA KALMAK DA ÖNEMLİ  
İnsan sağlığının her şeyden önce geldiğini ifade eden Başkan Tarhan; “Lokanta, restoran, kafe pastane vb. işyerlerimiz başta olmak üzere yaklaşık 1 yıldır kapalı işletmelerimiz var. Buralarda; masalarda mesafe önlemleri alınarak, oturma saatleri ayarlanarak, HES kodu sorgulaması vesaire tüm tedbirler alınarak, bu işyerlerinin açılması gerekmektedir. Evet sağlık elbette önemli fakat insanlarımızın ihtiyaçları, geçimleri yani hayat mücadelesi de söz konusu. Esnafımız gerçekte çok zor durumda.” dedi.