Binalar, Kamu Aklıyla Yapılmalı

Geçmiş yılarda şehrin ortak akıl oluşturmak ve kamu kurumları arasında istişare eksikliği sebebiyle dönüşü olmayan hatalar yapıldı. Emniyet Müdürlüğü binası, Harput Kamu Hünkâr Konağı ve son yıllarda birçok kamu binasının Akgün AVM civarına yapılarak ciddi bir trafik ve otopark sorununun yaşanmasının ardından Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Öğretmenevi ve Orman Bölge Müdürlüğü hizmet binalarının Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde yapılması gibi tartışmalar, yeni hataların yaşanma ihtimalini gündeme getirdi. Bu tür hataların olmaması için tüm kamu kurumları ile ilgili STK'ların da katılacağı 'şehir masası' toplantılarının ayda bir yapılması gerekiyor.

Binalar, Kamu Aklıyla Yapılmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde, birçok kamu kurumu kendisine ait hizmet binasını, kamuoyunda tartışmaya açmadan ve daha da önemlisi il valisinin başkanlığında yapılan il koordinasyon toplantılara getirme ve görüş sorma gereği duymadan, kendi belirledikleri bölgelere ve kendi planlarına göre yaptılar.

Kamuoyunda ve ilgili kurullarda yeterince tartışılmadan yapılan bir çok kamu kurum binası, şehrin gelişimini tıkadığı gibi belirli alanlarda gereğinden fazla araç trafiği ve otopark problemi yaşanmasına sebep olduğu için eleştirilmişti.

Binalar, Kamu Aklıyla Yapılmalı

VALİLİK BİNASI ELEŞTİRİ ALMIŞTI
İlimizde geçtiğimiz yıllarda yapımı tamamlanarak hizmete açılan yeni valilik binası, güneyde yeterli alan olduğu halde Zübeyde Hanım Caddesine çok yakın yapılması, olası bir yol genişletme ya da yeşil kuşak projesinin yapılmasına binanın konumunun engel olacağını dile getiren vatandaşlar, valilik binasının 10 metre daha güneye kaydırılmadan inşa edilmesinin hem mimari, hem mühendislik hem de şehircilik açısından büyük bir hata ve öngörüsüzlük olduğunu ifade ediyorlar.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI ALKIŞLANACAK PROJE(?)
İlimizde yeteri kadar kamuoyunda tartışılmadığı ve ilgili kurullara projesinin ve mevkiinin getirilmediği İl Emniyet Müdürlüğü binası;  konumu, yola yakın inşa edildiği için güvenlik gerekçesi ile bir şerit yolun iptal edilmesi, otopark yapılacak bir alanın olmaması, yola yapılan araç parklarının da yine güvenlik gerekçesi ile yasaklanması, şehir tarihinde en tartışmalı ve bu binanın bu alana yapılmasında fikri katkısı olan teknik ve idari personelin bir eksiği, kusuru ve ayıbı olarak yıllarca anılacak.

Ehliyet, pasaport ve daha birçok konuda yetkileri nüfus müdürlüğüne devredilmesine,  emniyet müdürlüğüne halkın işi çok düşmemesine ve geçmişte yol güzergâhında ve şehir içinde olduğu için terör örgütü tarafından haince bombalanmasına rağmen, hem konum, hem yola yakınlık hem de şehir içi olması gibi aynı zafiyetleri fazlasıyla bünyesinde barındıran yeni bir emniyet müdürlüğü binasına kim onay verdi, kim bu projeyi hiç tartışmadan hayata geçirdi bilinmiyor.

Vatandaşın artık mecbur kalmadıkça gitmediği  emniyet müdürlüğü binasının,  Keban Yolu, Baskil Yolu, Güney Çevre Yolu gibi alanlara yapılmayıp şimdiki alanda yapılması, şehrin kurumlarının koordinasyon eksikliği kadar tepe yöneticilerin bu konulara yeterli duyarlılığı göstermemesinden kaynaklı olduğu ifade ediliyor.

Binalar, Kamu Aklıyla Yapılmalı

HARPUT HÜNKÂR KONAĞI VE VALİNİN YIKMA ARZUSU
İlimizde yeterince tartışılmadan ve kamuoyunun görüşlerine başvurulmadan yapılan bir bina da Harput’ta bulunan Hünkâr Konağı oldu. 

Geçmişte sivil mimariyi temsilen bir bina yaparak burada geleneksel mutfak ile el işi ürünlerinin sergilenip servis edileceği gibi iyi düşüncelerle yapılan bina, görüntüsü, heybeti ve konumu ile Harput Kalesinin ihtişamını bile gölgede bırakınca  hem il yöneticileri hem de vatandaşlarca Harput’un tarihi siluetini bozan bir hilkat garibesi olarak nitelendirilmişti.

Kendisinden önce yapılan Hünkâr Konağı için “yetkim olsa bu binayı yıkardım” diyen dönemin Valisi Muammer Muşmal, binayı müstecire vererek gözünden uzak tutmuştu. O günden bugüne bina beklenilen fonksiyonunu icra edemediği gibi başka amaçlarla da değerlendirilemedi.

Binalar, Kamu Aklıyla Yapılmalı

YENİ KAMU BİNALARI
Geçmişte gerek il yöneticileri gerekse kamuoyunda yeterince tartışılmadığı ve vatandaşın görüş ve önerilerinin alınmadan yapılan birçok kamu kurum binalarında sorun ve sıkıntı olurken, özellikle İl Özel İdaresi, Adalet Sarayı, Sağlık İl Müdürlüğü,  iki Anadolu lisesi,  bir anaokulu, bir ortaöğretim öğrenci yurdunun bulunduğu alana halkımızın yoğun olarak gittiği Defterdarlık binasının da sıkıştırılması, bu bölgede belirli saatlerde ciddi bir trafik yoğunluğu ve otopark sorunu getirdi. Öyle ki Adliye Binası, Defterdarlık ya da İl Özel İdaresi binasına giden bir vatandaş, aracını  700-800 metre öteye park etmek zorunda kalıyor.

Binalar, Kamu Aklıyla Yapılmalı

BULVAR ÜZERİNDE CAMİ YAPILDI
İlimizde kamu binalarının yapılmasında en kötü örneği ve sınavı DSİ 9. Bölge Müdürlüğü verdi. Devletin lojmanları sattığı bir dönemde Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde lojman yapmakla kalmayan DSİ,  Zübeyde Hanım Caddesinin yükünün hafifletmek amacıyla Yahya Kemal Caddesinden başlayıp DSİ idari binası kuzeyinden ilerleyip FÜ Rektörlük binası arkasından geçip Çaydaçıra kavşağına bağlayan ve şehir imar planında işlenmiş olan ana bulvarın başlangıcı olan bölgeye kurum personelinin istifade edeceği bir cami yapılarak, ulaşım mastır planı büyük bir sorumsuzluk ve şahsi konfor adına keyfi olarak yanlışlar yapıldı. 

Mevcut ve geçmiş DSİ 9. Bölge Müdürlüğü görevlerinde bulunan yöneticilerden bağımsız olarak sürdürülen bu çalışmaları takip eden lobinin hemşerimiz olan bürokratlardan oluşması ise ayrı bir tartışma konusu olduğu ifade ediliyor.

Uluova ve Kuzova gibi verimli topraklarımızın suya kavuşturmak için toplantılar yapan DSİ, söz konusu kendi oturacakları lojmanlar ve sosyal tesisler olunca yüklü bütçeler harcayarak bu projeleri kısa sürede hayata geçirdiler.

Binalar, Kamu Aklıyla Yapılmalı

YENİ HATALAR YAPILMASIN
Geçtiğimiz günlerde ilimizi ziyarete edip birçok eğitim yatırımları yanında İl Milli  Eğitim Müdürlüğü hizmet binası ve Öğretmenevi binası müjdesini verip 2022 yılı yatırım programına alındığını ifade eden Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bu binaların yapılacağı yerlerin il yöneticileri tarafından kararlaştırılacağını dile getirmişti.
Bakan Özer’in hem Milli Eğitim Müdürlüğü binası hem de Öğretmenevi binasının yapılacağı yerlerin tespitini yerel yönetimlerimizde bırakmasının ardından üç alternatif alan üzerinde yoğunlaştırdığını da İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yiğit açıklamıştı.

Binalar, Kamu Aklıyla Yapılmalı

TÜM YÖNLERİ İLE TARTIŞILMALI
İlimizde kamu binalarının konumlandırılması noktasında geçmişte yapılan hataların tekrar etmemesi açısından bundan sonra bu binaların yapımı öncesinde konu tartışılmaya açılmalı ve kamuoyundan gelecek eleştiri ya da yeni teklifler de masaya yatırılarak sonra karar verilmesi gerektiğini dile getiren vatandaşlar, bu konuda Elazığ Valiliğinin inisiyatif alması ve kurumların bu konularda kendi  başlarına aldıkları kararları, çok boyutlu olarak incelemesi gerektiğini dile getiriyorlar.