Beyaz Bereket

Uzun süreden beri kuraklık yaşayan ilimizde yoğun kar yağışı, başta çiftçilerimiz olmak üzere vatandaşlarımızı memnun etti. Şehir içi ve köy yollarında karla mücadele çalışmaları etkin bir şekilde devam ederken, aralıksız devam eden yağış, özellikle yüksek eğimli yollarda trafik kazalarına sebep oldu.

Beyaz Bereket
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yurdumuzun birçok bölgesinde etkisini sürdüren yoğun kar yağışı, Elazığ’da da etkisini gösterdi. 

Salı günü öğlen saatlerinde başlayıp Çarşamba gün boyu devam eden yağışlarda karın kalınlığı 40 santimetreye kadar ulaşırken vatandaşlar, trafikte birtakım sorunlar yaşamış olsalar da uzun süreden beri bekledikleri yağışlardan memnuniyetlerini dile getirdiler. 

Gece boyu devam eden yoğun kar yağışı sonrası park halindeki araçlar kar altında kayboldu. Sabah işe gitmek için sokağa inen vatandaşlar, araçlarını tanımakta ve bulmakta güçlük çekti. 

Haber

ARAÇLAR KAYBOLDU
Kar kalınlığının yer yer yaklaşık 40 santimetreye ulaştığı kent merkezinde park halindeki araçlar kar altında kayboldu. Bazı vatandaşlar kar altında kalan araçlarını temizlemeye çalışırken, birçok vatandaş, olası trafik kazalarına yol açmamak adına işlerine özel araç yerine toplu ulaşım araçları ile gitmeyi tercih ettiler.  

Haber

ELAZIĞ BELEDİYESİ’NİN YOĞUN KAR MESAİSİ
Salı günü öğlen saatlerinden itibaren başlayıp Çarşamba gün boyu devam eden kar yağışı sebebiyle Elazığ Belediyesi, ilk saatten itibaren acil eylem planı çerçevesinde çalışmalarına başladı.

Başkan Şerifoğulları’nın bizzat takip ettiği karla mücadele kapsamında çok sayıda iş makinası, kar küreme ve tuzlama aracı yanında özellikle yaya kaldırımlarını temizlemek amacıyla çok sayıda personel görev alıyor.

Ana cadde ve bulvarlar, otobüs ve minibüs güzergâhları, hastane ve kamu kurumlarına giden yollar ile özellikle eğimli yollara sahip Cumhuriyet, Abdullahpaşa, Çaydaçıra, Hilalkent, Yemişlik, Çatalçeşme Toki mahallelerinin  yollarına öncelik verilen çalışmalar etkin bir şekilde devam ederken, aralıksız devam eden yoğun yağış sebebiyle daha önce ulaşıma açılan yolların tekrar kapandığı görüldü.

Haber

VALİ TORAMAN, ÇALIŞMALARI TAKİP ETTİ
İlimizde devam eden yoğun kar yağışı, başta şehirlerarası ve köy yolları olmak üzere birçok alanda olumsuzlukların yaşanmasına da sebep oldu.

Başta Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü olmak üzere İl Özel İdaresi, AFAD ve diğer kurumların çalışmaları devam ederken Elazığ Valisi Ömer Toraman,  çalışmaları yerinde takip ve koordine ediyor.

Elazığ Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Valimiz Sayın Dr. Ömer Toraman, ilgili kurum müdürlerinin katılımıyla, Kış Tedbirleri kapsamında Karla Mücadele için AFAD AADYM'de yürütülen çalışmaları takip etti” ifadeleri kullanıldı.

Haber

VATANDAŞ MEMNUN
Uzun yıllardan beri yeterli yağış alamayan, son birkaç yıldan beri kar yağışı yaşanmayan ilimizde, zaman zaman kalınlığı 40 santimetreye ulaşan yağışlar, vatandaşlarda büyük bir memnuniyet oluşturdu.

Yeraltı sularının çekildiği, sulama projelerinin eksikliği sebebiyle susuz tarım yapıldığı bunun da hem rekolteye hem de ürün kalitesini olumsuz etkilediğine dikkat çeken vatandaşlar, kar yağışının yer altı sularının çoğalmasına çok önemli etki edeceğini dile getirdiler.

BOLLUK VE BEREKET GETİRDİ
Uzun zamandan beri beklenen ancak bugüne kadar yeteri oranda yağmayan kar yağışının, tarımsal üretimle birlikte içme ve tarımsal sulamada etkisini bolluk ve bereket olarak göstereceğine dikkat çeken vatandaşlar, bu yağışlarla birlikte toprağın beklediği suya doyduğunu dile getirdiler.

HAMZABEY BARAJI DOLUYOR
Son kar yağışları ile birlikte Hamzabey Barajının, havzayı besleyen alana yağan yoğun kar yağışı ile dolacağını ve 2022 yılında susuzluk çekilmeyeceğini ifade eden uzmanlar, böylelikle 2021 yılı yaz ayında yaşanan su kesintilerinin bu yıl yaşanmayacağına dikkat çekiyorlar.

Haber

KEBAN BARAJI İÇİN ÇOK ÖNEMLİYDİ
Doğu Anadolu ile birlikte ilimizde yoğun olarak yağan kar yağışlarının, su seviyesi oldukça düşen ve tehlike sinyali veren Keban Baraj gölü için de büyük önem taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, Erzurum, Ağrı, Bingöl, Erzincan, Muş illerine yağan karların eriyen sularının Keban Baraj Gölü’nün büyük oranda dolacağını dile getiriyorlar.

HAZARBABA KAYAK MERKEZİ AÇILIYOR
Geçtiğimiz haftalarda az miktarda yağması sebebiyle profesyonel kayakçılar için açılması sakıncalı görülen Hazarbaba Kayak Merkezi’nin tüm üniteleri ile hizmete açılması için yeterli kar yağdı.

Yağan karın özel araç ve ekipmanlarla bastırılması ile pist hazır hale getirilerek hafta sonu itibarıyla kayak severlerin hizmetinde olacak.

ÇOCUKLARIN KAR SEVİNCİ
Kar yağışı ile okulların bir gün tatil olmasını fırsat bilen çocuklar kendilerini sokak ve parklara attılar. Kardan adam yapan çocuklar, değişik malzemeler kullanarak kayak yaparak da karın keyfini çıkardılar.

VALİ AMCA’DAN MÜJDELİ HABER
Kar yağışının devam etmesi ve Perşembe günü aşırı soğuktan dolayı yolların buzlu ve kaygan olması sebebiyle Perşembe gününün de tatil olması gerektiğini dile getiren çocuklar, vali amcalarından müjde bekliyorlar. Çocuklar, bu taleplerini vali amcalarına ilettikten hemen sonra müjdeli haber geldi ve okullar Perşembe günü de tatil oldu.

Haber

TRAFİKTE YAŞANAN SORUNLAR
Yoğun kar yağışı, şehir içinde olmasa da özellikle dik yokuşlar barındıran bazı kesimlerde sorun yaşanmasına sebep oldu. Yeterli önlemi almayıp, kar lastiği ya da zincir takmadan trafiğe çıkan bazı sürücüler, kendi araçları yanında park eden araçlara da çarparak zarar verdiler.

Ekipler sürekli çalışıp küreme ve tuzlama çalışması yapsa da devam eden yağışların kaygan hale getirdiği yollarda zaman zaman maddi hasarlı kazalar yaşandı.

ÖZEL ARAÇLAR KULLANILMAMALI
İki gün yoğun kar yağışından sonra Perşembe ve Cuma günleri -19’lara varan dondurucu soğukların buzlanma ve don olaylarına sebebiyet vereceğini dile getiren uzmanlar, hafta başına kadar özel araçlar yerine toplu ulaşım araçlarının kullanılmasının daha doğru olacağını dile getiriyorlar.

DEVAM EDECEK Mİ?
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü’nden alınan verilerine göre kar yağışının Elazığ’da hafta sonu da etkili olması bekleniyor. Salı günü başlayan ve Çarşamba günü de devam eden yoğun kar yağışının, Perşembe ve Cuma günleri etkisini yitirmesi bekleniyor.

 Perşembe günü en düşük hava sıcaklığı -8 olurken,  cuma günü ise -15 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte Elazığ’da, don ve buzlanma ihtimalinin yüksek olacağı tahmin ediliyor. Meteoroloji verilerine göre en düşük sıcaklığın -14 derece olacağı Cumartesi günü başlayacak olan kar yağışı, Pazar günü de Elazığ ve çevresinde etkisini gösterecek.