Belirsizlik Giderildi

Deprem sonrası yapılan çalışmaları yerinde incelemek ve yeni çalışmaların koordinasyonunu yapmak üzere Elazığ'a gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, uzun süredir gündemi meşgul eden ve bu kapsamda hak sahibi olan hemşerilerimizin merakla beklediği konuları açıklığa kavuşturdu ve müjdeler verdi.

Belirsizlik Giderildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yapılan çalışmaları yerinde görmek ve yeni çalışmaların koordinasyonunu sağlamak amacıyla geçtiğimiz Salı günü Elazığ’a geldi. Valilikte İl Değerlendirme toplantısına katılan Bakan Soylu ve Kurum ardından kentsel dönüşüm alanları olan Sürsürü, Mustafapaşa, Rüstempaşa ve Abdullahpaşa Mahallesi'nde incelemelerde bulundu.

Bu incelemelerin ardından İçişleri Bakanı Soylu Elazığ’dan ayrılırken, Bakan Murat Kurum Abdullahpaşa Mahallesi’nde Elazığlı vatandaşlarla iftarını açtıktan sonra hak sahibi vatandaşların evlerine ziyarette bulundu.

Belirsizlik Giderildi

“YENİ ELAZIĞ’I HEP BİRLİKTE İMAR ETTİK”
Deprem sonrası Elazığ’da yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Murat Kurum: “Depremin ardından hiçbir kardeşimizi aç da, açık da bırakmadık. Cumhuriyet tarihimizin en hızlı ve en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışmasını, Elazığ ve Malatya’mızda başlattık. Gittik yerinde vatandaşlarımız görüşerek, onları dinleyerek mahallesine değer katacak konutlar olsun istedik. Yöresel mimariye uygun az katlı binalar yaptık. Olası depremlerde vatandaşlarımız huzurlu bir şekilde bu binalarda yaşasın istedik. Yeşil alanlarıyla, spor salonlarıyla, parklarıyla, geniş otoparklarıyla, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla, yeni yaşam alanlarıyla Yeni Elazığ’ı hep birlikte imar, inşa ve ihya ettik” şeklinde konuştu.

“40 MİLYARLIK YATIRIM”
Yapılan çalışmalarda sona gelindiğini aktaran ve yatırımların 40 milyar lirayı bulduğunu belirten Bakan Kurum: “Elazığ ve Malatya’da Cumhuriyet tarihinin en büyük dönüşümü gerçekleştirdik. Toplamda 36 bin yeni yuva ve iş yerini inşaat çalışmaları başlattık. Şuanda son aşamaya geldik. Bugün bu yatırımın bedeli yaklaşık 40 milyar liradır. 40 milyar liralık işi devletimiz cumhurbaşkanımızın liderliğinde vatandaşımıza  söz verdiğimiz gibi 1 yıl içerisinde teslim etmeye başladı. İlk etapta 7 ay gibi kısa bir sürede tamamladığımız 8 bin yuvamızı, Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, depremzede kardeşlerimize, sizlere teslim ettik. Kalan konutlarımızı da etaplar halinde teslim ediyoruz. 24 bin konutumuz var, 18 bininin kurası çekildi teslimi yapıldı. Kalan konutlarımız, köylerimiz ilçelerimizde buna 2. depremi de katıyorum. En kısa sürede bu konutlarımızı da teslim edeceğiz” dedi. 

Belirsizlik Giderildi

2 YÖNTEMLE KONUT YAPILDI
Depremin ardından 2 farklı yöntemle Elazığ'da konut yapımına başlanmıştı. Bunlardan ilki rezerv alan olarak belirlenen Çatalçeşme, Bizmişen, Yemişlik vb. alanlarda yapılan konutlardan oluşmaktaydı.

Bu ilk yöntemle rezerv alanlarda inşa edilen konutlarına kavuşan vatandaşların evlerini 2 yıl ödemesiz toplam 20 yıl vadeyle faizsiz bir şekilde ödeyeceği de bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Ancak kentsel dönüşüm konutlarıyla ilgili belirsizlik bugüne kadar sürmüştü. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konutların fiyatını en düşük 510 TL en yüksek 935 TL olarak açıklamış ve şunları söylemişti: "2+1 konutlar şerefiye bedellerine göre 510 ile 725 lira arasında aylık ödeme ile vatandaşlarımıza teslim edilecektir. 3+1 konut için 730 ile 935 lira arasında bir bedel belirlenmiştir. Köy evlerinde ahırsız olanlarda 790 lira ahırlı olanlarda 905 lira aylık ödemeler yapılacaktır. Ödemeler 20 yıl vade ve faizsiz olarak gerçekleştirilecektir.”

KONUTLARIN YARISI KENTSEL DÖNÜŞÜM
Elazığ'da inşa edilen konutların neredeyse diğer yarısı ise Abdullahpaşa, Rüstempaşa, Sürsürü (Dilek ve Petek Sitelerinin yerine yapılan konutlar dahil), Mustafapaşa gibi riskli alan ilan edilen mahallelerde yapıldı ve bu mahallelerde TOKİ eliyle yerinde kentsel dönüşüm uygulandı.

Belirsizlik Giderildi

BELİRSİZLİK GİDERİLDİ
Kentsel dönüşüm kapsamında konutları yapılan vatandaşlar uzun süredir;

-Evlerin fiyatının ne kadar olacağı

-Faizsiz sistemden faydalanma durumu

- Vade yılı ve sayısı

Gibi konuları merak etmekteydi ve kamuoyunda bu tartışmalar ilk konut tesliminden bugüne kadar sürmekteydi. Bakan Murat Kurum, ziyareti kapsamında yaptığı açıklamayla bu belirsizliğin ortadan kalkmasını sağladı. 

18 YIL FAİZSİZ, EŞİT TAKSİTLERLE ÖDENECEK
Bakan Kurum, kentsel dönüşüm konutlarının rezerv alanlarda inşa edilen ve fiyatları bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan konutlarla yakın olacağını belirterek şu bilgileri verdi: “Vatandaşlarımızın kentsel dönüşüm konutlarının ödemelerini nasıl yapacaklarıyla ilgili beklentiler vardı. Konut bedelleri hak sahibi vatandaşlarımızın almış olduğu konut fiyatlarına yakın olacak. Ödemeleri Eylül 2022 itibariyle başlayacak. Faizsiz bir şekilde 18 yıl eşit bir şekilde ödemelerine başlamış olacaklar.”

Bakan Kurum’un bu açıklaması kamuoyunun merak ettiği 3 sorunun da giderilmesini sağladı:

-Evlerin fiyatları, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan rezerv alandaki konutlara yakın olacak

-Faiz ve sabit taksitlerle ödenecek

-18 Yıl vadeyle ödenecek

Belirsizlik Giderildi

FİYATLAR TOKİ TARAFINDAN AÇIKLANACAK
Eylül ayında ödemeleri başlayacak olan kentsel dönüşüm konutlarının fiyatları önümüzdeki günlerde TOKİ’nin internet sayfası, duyurular kısmında açıklanacak. Uzmanlar fiyatların Karşıyaka Mahallesi’ndekine benzer bir şekilde duyurulacağını, arsa bedelleri düşüldükten sonra 500-600 TL gibi bir aylık ödeme tutarının oluşacağını belirtirken, 2+1 konutlarda bu tutarların 300-400 TL’ye kadar düşebileceğini söylüyor.