Baskil'in Kayıp Yılı
Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, yaşanan don olayı sonrası Baskil'in tamamında kayısı bahçelerinin zarar gördüğünü, fındığa verilen dekar bazlı desteğin kayısı üreticisine de verilmesi gerektiğini, yaşanan don olayının ardından fiyatlarda hemen artış olduğunu ve 80 lira olan kayısı fiyatının 110-120 liraya yükseldiğini ifade etti.
Erkan Bay/Elazığ’ın Baskil ilçesinde çiftçinin en önemli gelir kaynağı olan kayısı, hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi nedeniyle yandı. Donun vurması ile büyük bir zarar yaşayan çiftçiler, kendilerine yardım edilmesini ve büyük desteklerin verilmesini istiyor.
1 MİLYON KAYISI AĞACINI DON VURDU
Türkiye'nin önemli kayısı üretim merkezlerinden olan Elazığ'ın Baskil ilçesinde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle birlikte ilçe genelinde 100 bin dekar alanda 1 milyona yakın kayısı ağacının çoğunu don vurdu. Yaşanan bu don olayının ardından 12 aylık emeklerinin 1 saatte yok olmasıyla birlikte mağdur olan çiftçiler, yetkililerden yardım beklediklerini belirtirken, bu sene kayısı fiyatlarının 150 TL'yi bulacağını ifade etti.
HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Yaşanan don olayının ardından Baskil İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, don olayının yaşandığı kayısı bahçelerinde hasar tespiti yaptı. Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat'ın da katıldığı çalışmada hasar tespitleri yapılarak gerekli çalışmalar başladı. Hasar tespit çalışmalarında çiftçilerin sorunları da dinlendi.
MİLLETVEKİLİ DEMİRBAĞ, ZARARI YERİNDE GÖRDÜ
AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, geçtiğimiz gün hava sıcaklığının eksinin altına düşmesi nedeniyle don olayının yaşandığı Baskil’de kayısı bahçelerinde incelemelerde bulundu.
Milletvekili Demirbağ’a Baskil Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç ve şube müdürleri, İl Genel Meclis Başkanı İbrahim Şerbet, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, AK Parti Yönetim kurulu üyeleri, Baskil ilçesi il genel meclis üyeleri ve muhtarlar eşlik etti.
Milletvekili Demirbağ ve beraberindeki heyet çiftçilerle bir araya gelerek talepleri dinledi.
YÜZDE 80 HASAR VAR
Yaşanan don olayından sonra kayısı bahçelerinde büyük hasar meydana geldiğini ifade eden Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, yaptığı açıklamada,“14 Nisan’da 2022 tarihinde Malatya ve Baskil’de bir don olayı yaşandı. Kayısı bahçelerimiz don olayında büyük zarar gördü. Aynı gün hasar tespit çalışmaları başladı. Yapılan hasar tespit çalışmalarında çok büyük kayıplar olduğunu gördük. 60 köy, altı mahallemiz var. Tamamında hasar var. Tabi bazı köylerimizde yüzde 80’lere varan kayıp var. Bazı köylerimizde yüzde 40. Ortalama olarak yüzde 70 bir hasar var.”dedi.
ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA
Geçen yılda yaşanan don olayı nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirten Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, “Baskilin yaklaşık 80 bin ton kayısı rekoltesi vardı. Bunun kurusu da 17 bin ya da 20 bin tona denk geliyor. Tabi yüzde 70 oranında yok. Biz kayısıdan çok zarar gördük. Geçen yılda don olayı yaşanmıştı. Uzun yıllardır ilk defa 2 yıldır üst üste böyle bir şey yaşanıyor. Bu arada bu girdi maliyetlerinin de çok yüksek olması çiftçiyi zor durumda bıraktı.” dedi.
FINDIĞA VERİLEN DESTEK KAYISIYI DA VERİLSİN
Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz,“Gübre, elektrik ve mazot fiyatlarında aşırı bir yükselme oldu. Daha sonra kayısılar da yanınca Baskilli çiftçimiz çok mağdur oldu. Devletimizden destek bekliyoruz. Biz bunu raporlarımızda da belirttik. Destekten daha önemli ve yıllardır da söylüyoruz, alan bazlı bir destek var. Fındığa ödenen. Dekar başına 170 lira. Stratejik bir ürün olduğu için. Biz kayısı üreticilerine de verilmesini istiyoruz.”dedi.
KAYISI FİYATINA 40 LİRAYA YAKIN BİR ZAM GELDİ
Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz,“Kayısı da stratejik bir üründür. Alan bazlı bir destek gerekiyor. Milletvekilimiz Zülfü Demirbağ’a da söyledik ve Malatya Milletvekilleri ile bir çalışma yapacaklarını ifade etti bize. İnşallah da olumlu bir çalışma yapılır. Yaşanan don olayının ardından fiyatlar da hemen artış oldu.80 lira olan fiyatlar 110-120 liraya yükseldi. Kilosu 110-120 liraya alıcı buluyor. Bu süreç daha sıkıntılı geçecek. Çiftçilerimizin zor durumdan kurtarmak için acilen çalışmaların başlaması gerekiyor.” diye ifade etti.