Başkan Yıldırım: 'Büfeci Esnafının 2021 Yılı Kira Bedelleri Alınmamalı'

Ömer Enes YILAR/Elazığ Kantin ve Büfe İşletmecileri Derneği (KABÜDER) Başkanı Leyla Yıldırım büfeci esnafının taleplerini Hakimiyet Gazetesi'ne anlattı.

Başkan Yıldırım: 'Büfeci Esnafının 2021 Yılı Kira Bedelleri Alınmamalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ KABÜDER Başkanı Yıldırım, gazetemize yaptığı açıklamada büfeci esnafının Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’ndan 2021 yılı kira ücretleri konusunda destek istedi. Deprem nedeniyle büyük yıkımların olduğu mahallelerde yaklaşık 1 yıldır iş yapamayan büfeci esnafının çok zor günler yaşadığını belirten Yıldırım, bu nedenle esnafın kira ücretlerinden muaf tutulmasını istedi.

 

“2021 YILI KİRALARI ALINMAMALI”

Büfeci esnafının deprem ve pandemi nedeniyle ağır yara aldığını bu nedenle esnafın kiradan muaf tutulması gerektiğini belirten Başkan Leyla Yıldırım: “Şehrin tamamında yapılan yıkımlar, pandemi dönemindeki kısıtlamalar, büfelerin günlerce kapanması, mahalledeki vatandaşların başka yerlere taşınmasından kaynaklanan müşteri kayıpları, hafriyatların taşınmasından kaynaklanan toz toprakla mücadele büfeci esnafını çok zor bir duruma soktu. KABÜDER olarak büfeci esnafının durumunu Elazığ Belediyesi’ne yazdığımız dilekçelerle bildirdik. Beklentimiz esnafımızın 2021 yılı kira ücretlerinden muaf tutulmasıdır, bu mümkün olmayacaksa en azından bu kiraların ödemelerinin ertelenmesi konusunda destek sağlanmalıdır.”

“KİRALARDAN KDV ALINMASIN”

Kira ücretlerinden alınan katma değer vergisi (KDV) ücretlerinin büfeci esnafını çıkmaza soktuğunu, ayrıca kira artışlarının ÜFE-TÜFE oranlarına göre değil, devletin belirlemiş olduğu kira artış oranına göre yapılmasını istediklerini belirten Yıldırım, sözlerine şu ifadelerle devam etti:

“Kiralarımızdan alınan KDV’lerin alınmaması, 2021 yılında sözleşmelerimizin 1 yıl daha uzatılması ve kira artışlarının ÜFE-TÜFE oranlarıyla değil, devletin belirlemiş olduğu kira artış oranlarına göre yapılması taleplerini belediyemize ilettik. 2020 yılı içerisinde bir sonuç alamadık. Şu anda gelinen noktada pandemi ve depremden en çok etkilenen, mahallesinde ev kalmayan, müşterisi kalmayan, günlerce yıkımlardan dolayı kapanan büfeci esnafı olarak bizler de taleplerimizi Şahin Başkan’a ilettik. 2021 yılına girmek üzereyiz. İşletmelerimizde ÜFE-TÜFE üzerinden kira artırımına gidilecek. ÜFE-TÜFE üzerinden değil de devletimizin belirlemiş olduğu bir kira artış oranı var, bunun üzerinden kiralarımızı artıralım. Geçmiş yıllarda yüzde 40-45 gibi uçuk rakamlardan kira artırımı yaptık. Enflasyon, ekonomi ortadayken ÜFE-TÜFE ile belirlenecek kira artışlarını bizler kaldıramayız.  Eğer bu kira artışları devletimizin belirlediği kira artış oranına göre sabitlenirse bizler de önümüzü görebilir, borçlanmamızı ona göre yapar, büfelerimizin tadilat, bakım ve yenilenmesini yaparız. Ödediğimiz KDV ücretlerinin alınmamasını talep ediyoruz. Belediyemizden Maliye Bakanlığı ile görüşmesini ve KDV ücretlerinin alınmaması konusunda çözüm sağlamasını bekliyoruz. 2021 yılında sözleşmesi yenilenecek olan esnafımızın muhammen bedellerinin yeniden belirlenmesini talep ediyoruz. İlimiz bir deprem ve pandemi süreci yaşadı, özellikle deprem konu edilerek/mücbir sebep gösterilerek depremden etkilenen mahallelerdeki büfelerimizin tespiti yapılıp kiralarının azami oranda geri çekilerek yeniden işletmecisine teslim edilmesi sağlanmalıdır.”

“3 YILLIK SÖZLEŞMEYİ KABUL EDEMEYİZ”

Sözleşme süresi biten büfeci esnafının yeninden yapacağı sözleşmelerde sürenin 5 yıldan, 3 yıla düşeceği konusunda söylentiler olduğunu belirten Yıldırım, son olarak şunları söyledi:

“Büfeci esnafı hem yüksek kirayla, hem yüksek enflasyonla hem de işsizlikle mücadele edemez. Bizler işsizler ordusuna katılmak istemiyoruz, İŞKUR kapılarında beklemek istemiyoruz. Büfeci esnafımız ortalama 40 yaşın üzerinde, bu yaştan sonra hangi işi yapabilirler? Biz devletimize yük olmadan kendi öz sermayemizle tekrar kazanmak, uygulanabilir bir sözleşmeyle vatandaşlarımıza hizmet etmek, kendi geçimimizi yapmak istiyoruz. Önümüze gelen bir sözleşme yok ancak sözleşme sürelerinin 5 yıldan 3 yıla düşürüleceği yönünde bazı söylentiler var. Biz bunu kesinlikle kabul etmek istemiyoruz. 3 yıl bizler için çok kısa bir süre. Deprem ve pandemi nedeniyle büfeci esnafımız ağır yara aldı, bankalara borçlandı. Esnaflarımız büfelere yatırım yapacaklar, tadilat, bakım, onarım yapacaklar ve bir de borçlarını ödeyecekler. Bu şartlarda bunlar nasıl mümkün olacak? Biz Şahin Başkan ile görüşmemizde bu durumu belirteceğiz.  Bu süreyi kabul etmemiz mümkün değil.  Bundan eminim ki Başkanımız büfeci esnafını yalnız bırakmayacaktır. Kendisine randevu talebimizi ilettik ve olumlu karşılık aldık. Taleplerimizin de olumlu karşılanacağını umuyoruz.”