Başkan Arslan: '300 Milyon Lira Toplandı'

​​​​​​​Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Elazığ Girişim Grubunun maden rezervi ihalesine katılmamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Arslan: '300 Milyon Lira Toplandı'

Elazığ'ın Maden ilçesinde bulunan Türkiye'nin en zengin maden rezervinin işletme ihalesi yapıldı.

Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş ve Port Madencilik A.Ş'nin katıldığı ihaleyi 2 Milyar 205 Milyon TL bedelle Port Madencilik A.Ş kazandı. İhaleye katılmak için kurulan Elazığ Girişim Grubu ise yapılan ihaleye katılmadı.

Gözlerin çevrildiği Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, maden rezerv ihalesine neden katılmadıklarıyla ilgili açıklamalarda bulunuyor.

"Madenin bilinmesiyle birlikte belli bir büyüklüğe ulaşınca da hem ilimizin milletvekillerini hem valimizi hem de iktidar partinin il başkanını bilgilendirdik. META şu anda sondaj çalışmalarını sona getirdi. Büyüklüğü de çok büyüktü. Sondaj çalışmaları sonrasında raporlandıracak ve bu raporlandırma sürecinde de ihale başlayacaktı. Lütfen bu konuları birlikte takip edelim dedik."

“ELAZIĞLI İŞ ADAMLARI TARAFINDAN YÜRÜMESİNİ İSTERİZ DEDİM”

Başkan Aslan, "Bu görüşmeler devam ederken iktidar parti il başkanımız, biz Ankara’da belediye başkanımızın olduğu bir toplantıda bu konuyu değerlendireceğiz. Bir değerlendirme sonucunda bize gelen cevap; “Başkan bize senin söylediğin kadar büyük bir maden yok”. İhaleyle alakalı konularda il başkanımızdan şunu rica ettim. Biz Elâzığ iş dünyası olarak Elazığlı iş adamları tarafından yürümesini isteriz dedim. Bunun gereklerini de yerine getirme adına her türlü çalışmaları yapmaya hazırız bu süreçler sıkıntılı süreçler bize her konuda öncülük ediniz tüm görüşmeleri yapabilme adına öncülük talep ediyoruz. Bu bizim en doğal hakkımız biz böyle inanıyoruz" dedi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA İÇİN DAVA AÇTIK”

ETSO Başkanı Asilhan Aslan açıklamalarına şu ifadelerle devam etti: "Biz Elâzığ girişim grubu adına çalışmaları sağladık. Bir yandan da şartnameyi inceliyoruz. Şartnamede neler var madencilik enstitüsü arama ruhsatlı maden sahsının devrini yapılası söz konusu değil biz bunları konuştuk Ankara’dan Elâzığ’a geldik. Saha ihaleye çıktı. Bu gerçeklikle birlikte Madencilik Derneği Başkanı Hayri Günay vasıtasıyla yürütmeyi durdurma için dava açtık. Şartnamede aksaklıklar var. Bunların düzeltilmesini istiyoruz. Milletvekillerimizden süre uzatımı istedik süre uzatımı oldu. 13. idare mahkemesi dosyayı inceledi. Bazı soruların cevabı yok. Bakanlığa yazı yazdı. Saat 14.00’de bakanlık ihaleyi süresiz erteledi. 29 marttaki ara karar neticesinde bakanlığın Maden İşleri Genel Müdürlüğü verdiği cevap tatmin etmediği için bir kaç soru daha soru oluştu. Bu soruların cevapları da geçtiğimiz salı günü idari mahkemeye ulaştı."

“TEKELCİLİĞE MÜSAADE YOK”

Asilhan Aslan: "Bu maden Elazığ ve bölgesini çok iyi bir şekilde besleyebilir, izabe tesislerinin kurulmasına yeterli irili ufaklı tesislere de yarar sağlayacak bunu da şartnameye koyun dedik. Herhangi bir Elazığ Girişim Grubu, dünyada madencilik sektörüne hizmet veren hangi firmanın menfaatine olan bir konu var. Kamunun menfaati var sektörün menfaati var. Mevcut maden sahasında çıkarılacak madenler Türkiye’de olan mevcut tesislerde izlenilecek. Eğer kapasitesi yetmiyorsa yeni işletmeler açılacak. Kamuda ihalede aykırı bir madde bu madde. Rekabeti oluşturacaksınız herkes eşit şekilde girebilecek hele tekelciliğe hiç müsaade yok. Bu mevcut tesisler sadece bir firmada var kuruldukları bölgenin tüm madenlerini çalıştırıyorlar. O sahalardan madenler buralarda işletiliyordu. İkinci bir tesis %70 ve üzeri kapasitede çalışıyorsa ikinci bir tesisin kurulmasına izin verilebilir. Eğer altında kalırsa kapasite kullanım oranları 2.3. tesise ihtiyaç yoktur. İşte bu firma diğer firmalara karşı 7 milyar TL 7 katrilyon liralık bir rekabet üstünlüğü sağladı. Bu firmanın dışında kim alırsa alasın 7 katrilyon üstüne eklemek zorunda" ifadelerini kullandı.
 

"ELAZIĞ GİRİŞİM GRUBU 300 MİLYON TOPLADI”
Aslan yaptığı açıklamada: Elazığ Girişim Grubunun tüzel kişilik kazanması gerçekleşti biliyorsunuz. Elazığ Girişim Grubunun yönetimi İbrahim Taşel bey, Yasemin Açık Hanım, Ayhan Polat bey, Ayhan Şimşek bey, Asilhan Arslan ve Selami Karaca bey. Bu 7 iş insanımız yine bir araya gelerek Elazığ Girişim Grubunun yönetimine talip oldu. Biz bunun çok ortaklı yapıya dönüşmesi için şirket anayasasını oluşturduk bir kenara koyduk. Malumunuz Elazığ Girişim Grubunu daha kurmadan önce anket oluşturduk. 993 kişi yaptığımız ankette bizimle birlikte olma noktasında niyetlerini bildirdi. 993 kişiyle birlikte ulaştığımız büyüklük 300 Milyon TL. İhalenin teminat mektubu 2 Milyon TL. Açık arttırmanın taban fiyatı 2 Milyar TL. Elazığ Girişim Grubuna Elâzığ halkımızın taktir ettiği büyüklük bu. Bize destek olan bu 993 kişiye teşekkür ediyorum birliktelik örneği gösterdiler. Bunlar daha çok orta sermayeli hemşehrilerimzin oluşturduğu katılımdı" cümlelerine yer verdi.

“BİR KİŞİ BİZE BENİ UNUTTUNUZ DİYEMEZ”

Aslan: "İstanbul’da geniş çaplı toplantı yaptım. Televizyon reklamlarından haberlere buna ortak olması için elimden geleni yaptım. Bir kişi çıksın desin birini ayırıp almadık. Ankara’da ikili görüşmeler yaptım özellikle taahhüt sektöründe olan madencilik sektöründe yer olanlarla Kolin İnşaat, Çelikler İnşaat, SEZA İnşaat, bunlardan bazıları. Biz böyle bir ortaklık yapısı oluşturuyoruz lütfen gelip bize destek olun kapı kapı gezdim. Bütün Türkiye’de ve dünyada Elazığlılar olan derneklerinin her birine yazı ve sözlü olarak bildiri yaptım. Bir kişi bize beni unuttunuz diyemez" dedi.

Başkan Arslan: '300 Milyon Lira Toplandı'
Başkan Arslan: '300 Milyon Lira Toplandı'
Başkan Arslan: '300 Milyon Lira Toplandı'