'Başkaları Tanımlar'

Son yıllarda üzerinde en çok konuşulan, yorum yapılan, hayata bakışı, hayattan beklentileri, hayalleri ve özellikle siyasi tercihleri ile gündeme gelen Z kuşağı için meğer Sezai Karakoç da konuşmuş ve çok önemli bir tespit yapmış.

'Başkaları Tanımlar'

Şiirleriyle, düşünceleriyle ve hayat hikayesi ile akıllara kazınan, hayatını diriliş neslinin amentüsü'nü öğretmeye adayan Sezai Karakoç'un Z kuşağı hakkında yaptığı yorum, aslında bugün Z kuşağından yakınan,  ama onların yetişmesinde en önemli payı olan aileye, eğitim sitemine ve yöneticilerimize büyük bir sitem niteliğinde.

Bakın ne diyor Z kuşağı hakkında  Sezai Karakoç:  “Birileri gençlere, ‘Siz Z kuşağısınız diyorlar’. Sonra da o tanımın içini dolduruyorlar. İşte Z kuşağı şöyle olur, böyle olur gibi. Çocuklar da kendilerini öyle zannetmeye başlıyor. Bunlar bizim çocuklarımız. Her zamanki neslimiz nasılsa bu nesil de öyle. Biz nasıl yetiştirirsek öyle olurlar. Biz yetiştiremezsek başkaları gelir tanımlar. "

Ne kadar açık, net, yalın ve tam da yaşandığı gibi bir tanımlama değil mi? Bu çocuklar bizim çocuklarımız, bizim neslimiz. Siz yetiştiremez ve siz eğitemezseniz, birileri gelir bir tanım yapar ve genç de o tanıma uyma konusunda kendini zorunlu hisseder.

Bugünlerde çokça yakındığımız Z kuşağı aynen de Karakoç üstadın dediği gibi yetişti ve düştü hayatımızın ortasına.

Gençlerin değil, onları birilerinin önce tarif ettiği sonra da öyle yetişmelerine göz yuman ve bu sorunu öncelikleri arasına almayan aileler, öğretmenler, çevre, eğitim sistemi ve özellikle de yöneticilerin yanlışlarıdır bugün yaşadıklarımız.

Birilerinin tanımladığı ve bizim ihmal ve zafiyetimizden dolayı oluşan ve bugün şikayet edilen Z kuşağının  yerine ikame edilmeye çalışılan teknofest kuşağı ifadesi, ilk etapta bir alternatif gibi gözükse de aslında bu da çok yeterli gelmiyor. Zira içi çok da doldurulmamış, altyapısını oluşturacak bir zihniyet devrimi yapılamamış bir isimlendirme gibi duruyor.

Değerleriyle barışık, büyük hayalleri ve hedefleri olan, kendisini bir alanda yetiştirip ülkesine, ailesine, topluma ve ülkesine katkıda bulunma yanında, iyi bir insan olmayı düşleyen gençler yetiştirmek hepimizin görevi olmalı.