BASIN MÜZESİ

BASIN MÜZESİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimiz köklü bir basın tarihine sahip. Matbaanın ülkemize gelmesinin ardından Osmanlının son dönemlerinde vilayet gazetelerimiz yayınlanmış.

Cumhuriyet döneminde de Anadolu’da Erzurum’dan sonra ilk gazetenin kurulduğu ildir Elazığ.

Önemli bir mirasa sahip olunmasına; gazete, dergi, radyo, televizyon kuruluşları olarak önemli bir geçmişe sahip olunmasına rağmen tüm bu materyallerin, bilgi, belge ve yayın nüshalarının derli toplu yer aldığı ve araştırmacıların istifadesine sunulduğu bir müzemiz ve kütüphanemiz yoktu.

Bu eksikliği uzun süreden beri, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti’ni kuran ve uzun süre başkanlığını da yapan çok değerli ağabeyimiz Mehmet Topal her fırsatta dile getirdi, hemen her vali ve belediye başkanına teklif götürdü ise de bugüne kadar müspet bir netice alınamadı.

Fırat Havzası gazeteciler Cemiyeti’nin mevcut Başkanı Semih Erdem, yönetim kurulu ile birlikte bu talebi ete kemiğe büründürerek ve somutlaştırarak Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’na sundu. Ve bu talep Başkan Şerifoğulları tarafından kabul edilerek Harput’ta bulunan Sağır Müftü Efendi Konağının Basın Müzesi ve Basın Evi olarak dizayn edilmesi kararlaştırıldı.

Bu karar, hem ilimiz medyası, hem Elazığ Belediyesi hem de gelecekte bu mesleği yapacak olan gazetecilerimiz için büyük bir adım oldu. Yine bu adım, tarihi arka bahçemiz olan ve birçok medeniyetlerden izler taşıyan Harput’umuz için önemli bir kazamım oldu. Ve yine Harput’un sokaklarında tarihi solumak ve yudumlamak  için gelen her bir yerli ve yabancı turist için önemli bir merkez oldu.

FHGC Başkanı Semih Erdem, bu meslekte çokça görülen öne çıkma ve kendinden söz etme gibi bir mizaca sahip değil. Meslekte pişmenin ve çocukluğundan beri her aşamasında bulunup, matbaanın tozunu yutmuş olmanın ağırlığı ve terbiyesi ile hizmet etme gibi güzel hasletlere sahip bir medya duayeni.

Meslekteki ağırlığı ve itibarını FHGC’deki Başkanlığında da çok güzel ortaya koyuyor. Çok konuşmuyor, çok “ben” demiyor, iddialı cümleler kurmuyor, meslekteki her bir emekçiyi kucaklıyor, destek oluyor ve fakat bunun çok da reklamını yapmıyor.

FHGC Başkanı ile Elazığ Belediye Başkanının bu ortak özellikleri bir gönül potasında buluştu ve Basın Müzesi olarak kendini gösterdi.

Bu önemli projede emeği geçen başta Başkan Şerifoğulları ile Semih Başkana, FHGC yönetimine bu sektörün önemli bir kuruluşu olarak teşekkür ediyoruz.