Baraja Takılan Partiler

Avrasya Araştırma Şirketi'nin yaptığı anket sonuçlarına göre AK Parti, CHP ve İYİ Parti olası bir seçimde barajı geçiyor. Anket sonuçlarında en dikkat çeken nokta ise MHP ve HDP'nin 'luk seçim barajının altında kalması oldu.

Baraja Takılan Partiler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sonuçlarda, hem partilerin %10 olan seçim barajını aşıp aşmadıkları hem de ittifakların olası bir seçimde ne kadar oy alabilecekleri çıkan oranlar üzerinden değerlendirildi.

"Anketlerimizde DEVA ve Gelecek partilerine daha sık olmakla birlikte Memleket Hareketi/TDP gibi partilerin seçmenlerine de rastlamaya başladık" diyen Özkiraz partilerin olası oy oranlarını paylaştı. 

Avrasya Araştırma şirketinin son anketine göre partilerin olası oy oranları şu şekilde: 
AK Parti: 34,8 
CHP: 26,2
İYİ Parti: 13,1 
HDP: 9,1 
MHP: 7 
Gelecek Partisi: 2,7 
DEVA Partisi: 2,5 
TDP: 1,6 
Memleket Hareketi: 1,5 
SP: 0,7 

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı oy oranlarını da açıklayan Kemal Özkiraz, AK Parti+MHP+BBP üçlüsünün olası bir seçimde oy oranın yüzde 42.0, CHP+İYİ PARTİ+SP ittifakının oy oranının ise yüzde 40.0 olduğunu açıkladı. Öte yandan DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin toplam oy oranı ise yüzde 5.2 olarak tespit edilmiş.

Bu anketin en ilginç yönü, MHP ve HDP’nin baraj altında kalma ihtimali ile Gelecek ve Deva’nın yükselişi, Muharrem İnce ile Sarıgül’ün partilerinin ise ilk kez anketlerde rakamsal olarak karşılık bulması.

Ankette bir önemli çarpıcı sonuç ise Ak parti ile CHP arasındaki makasın 8 puana kadar düşmüş olması. Ak Parti seçmeninin bir bölümü yeni kurulan partilere giderken az bir bölümü ise ittifak ortaklığı sebebiyle MHP’ye gidiyor.

Ak Parti’den kaçan oyların önemli bir bölümü ise herhangi bir partiye yönelmemekle beraber kararsız duruyor. Kırgınlık yaşayan ve seçimin kaderini önemli oranda etkileyecek olan bu seçmen kitlesinin kazanılması amacıyla yeni adımlar atılıp yeni politikalar üretme noktasında kafa yoran Ak Parti, bu çalışmalarını hala sahaya yansıtamamanın da sancısını yaşıyor.