Balıkçı Kavgası

Sosyal medyanın en beylik tartışması ve geyiği 'trol' tartışmaları. Ülkede her ne kadar siyaset, kürsülerde, meydanlarda ve nihayet sandıklarda yapılıyor gibi gözükse de bu mecra, evrim geçirerek sosyal medyaya kaymış gibi.

Balıkçı Kavgası

Her fikrin ve her siyasi görüşün fanatikleri, kozlarını sosyal medyadan paylaşmakla kalmıyor, karşı paylaşımları itibarsız kılmak amacıyla anında yalanlayabiliyor. Ve çoğu zaman da bu karşılıklı paylaşım düelloları bilgi kirliliğine sebep oluyor ve gerçeği görmek neredeyse imkânsız hale gelebiliyor.

Ancak son yaşanan “balıkçı kavgası” da gösterdi ki aslında troller çok da iftira siyaseti yapmıyorlarmış. Ve hatta birçok insanın gözünde kaçan detaylardan kamuoyunun ezberlerini bozan paylaşımlar yapmakla kalmıyor, karşı taraf trollerini mahcup ettirecek ve paylaşımlarını sildirecek güzel işler de çıkartıyorlar.

Konuyu biliyorsunuz. İstanbul'un kar yağışına teslim olduğu akşam İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bir balıkçıda görüntüleri ortaya çıkmış, bu görüntünün o akşama ait olmadığını savunan milyonlarca trollere ek olarak ünlü sanatçı Fazıl Say, gazeteci Barış Yarkadaş  ve CHP’li Mehmet Bekaroğlu gibi  isimler de fotoğrafın  o güne ait olmadığına dair paylaşım yapmıştı. Bununla da kalmayıp, fotoğrafı paylaşan isimlere yönelik hakaretler ve eleştiriler havada uçuşmuştu. 

Bu tartışmalar yaşanırken uzun süre sessiz kalan İmamoğlu, günün sonunda biraz mahcup ve biraz da kendi mahalle trollerini boşa düşürüp ters köşe edecek açıklamasını yapmıştı. 

“Ne var yani 19 saat mesaiden sonra bir yemek yemişiz çok mu?” diyerek kendisine o ana kadar fütursuzca savunan fanatik trollerine ters köşeden  iyi bir gol atan İmamoğlu’nun bundan sonra kaybettiği karizması ve var olduğu iddia edilen ışıltısı ile yüzünde rabbi yesir olduğu söylemini  kim sürdürecek bilinmiyor.

Bu olayda gösterdi ki, yazılamayan, çizilemeyen ya da bundan kaçınılan bazı bilgilerin ya da resimlerin trollerce servis edilmesinin çok da zararı yokmuş. Tamam birçok zamanlarda yanlış, taraflı ve karşı tarafı yıpratmaya yönelik bilgi kirliliği oluşturan durumlar ortaya çıksa da bozuk saat günde bir kez doğru zamanı gösterebiliyor.