Bakan Kurum: 'Elazığ'da Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Kentsel Dönüşümünü Yapıyoruz'

Bakan Kurum: 'Şu anda Elazığ'da, Cumhuriyet tarihinin en büyük, en kapsamlı, en hızlı deprem dönüşümünü gerçekleştiriyoruz'

Bakan Kurum: 'Elazığ'da Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Kentsel Dönüşümünü Yapıyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ depreminin insan ve ekipman anlamında Türkiye’nin en büyük kurtarma, lojistik ve inşa operasyonu olduğunu ifade eden Kurum, “İlk andan itibaren, tüm Bakanlıklar olarak, yaraları sarmak için yoğun bir çaba içerisinde olduk. Devletimizin her türlü maddi imkânını seferber ettik. Bakanlığımızın acil durum koordinasyon merkezi üzerinden 81 ile talimatlarımızı verdik. Bölgeye ilk intikaller yakın illerden hemen başladı. Bin 500 kişilik uzman ekibimizle, bölgede hasar tespit çalışmalarımızı 7/24 esasına göre sürdürdük ve bir ay gibi bir sürede hasar tespit çalışmalarımızı bitirdik. Bu süreçte, yüksek teknolojinin tüm imkânlarını seferber ettik. Mobil laboratuvarımızla; binaların, zemin, beton, demir gibi özelliklerini olay yerinde anında test ettik. Binanın fotoğrafını tüm detaylarıyla çıkarabilen lazer tarayıcı cihazımızla alanda yaptığımız tüm ölçümleri karşılaştırdık” ifadelerini kullandı.

“Şu anda Elazığ’da, Cumhuriyet tarihinin en büyük, en kapsamlı, en hızlı deprem dönüşümünü gerçekleştiriyoruz”
Bakan Kurum şöyle konuştu:
“Hasar tespit çalışmalarımızı İHA, drone ve Göktürk Uydusuyla takip ettik. Bölgenin fotoğraflarını ve ortofoto görüntülerini aldık. Oluşturduğumuz Elazığ’ın dijital ikiziyle; baca, çatı ve duvarlardaki en ince ayrıntılara kadar meydana gelen hasarları hızla taradık. Hem saha hem de tüm bu dijital verilerimizi Elazığ riskli yapı haritasına aktardık. Ve Elazığ kentsel dönüşüm strateji belgemizi hazırlamış olduk. En büyük hasarların nerelerde olabileceğini, dönüşüme stratejik olarak nereden başlamamız gerektiğini, rezerv alanların nerelerde olabileceğini, bunların hepsini çalıştık ve harita üzerine işledik. Ve bu harita sayesinde; tespit çalışmalarımızı hızlıca tamamladık. Şu anda Elazığ’da, Cumhuriyet tarihinin en büyük, en kapsamlı, en hızlı deprem dönüşümünü gerçekleştiriyoruz. Elazığ’da 20 bin, Malatya’da 6 bin konut olmak üzere sosyal donatılarıyla beraber toplam 26 bin konut üretiyoruz. Yine Elazığ ve Malatya’da köy evleri ve ahırlar yapıyoruz. İşe ilk olarak; Elazığ’da depremden en çok zarar gören, Sürsürü, Bizmişen; Yazıkonak, Akçakiraz, Aksaray, Karşıyaka, Abdullahpaşa ve Gümüşkavak mahallelerimizden başladık. 6 ay gibi kısa bir sürede, 2 bin 517 konutumuzu, geçtiğimiz Ocak ayında Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, 5 bin 500 konutumuzu daha teslim ettik. Toplam 8 bin konutumuzu vatandaşlarımıza teslim etmiş olduk. İlaveten Elazığ’da 400 konut daha bitirdik. Şu anda biten konut sayısında 13 bin rakamına ulaştık. Bu konutlarımızın da teslim süreci devam ediyor.”