BAĞKUR Prim Çilesi

Enflasyon ateşinin bir türlü düşmemesinin ardından asgari ücrete yapılan ara zamdan sonra esnafın ödediği BAĞKUR primlerinde de artış yaşandı. Zaten işlerin durgunluğundan, ara ürünlere her geçen gün yenisi eklenen zamlardan ve maliyetlerden dert yanan esnaf ve çiftçiler şimdi de kara kara BAĞKUR primlerini düşünüyor.

BAĞKUR Prim Çilesi

BAĞKUR primleri her yıl asgari ücrete gelen zam kadar artıyor. Bu yıl sene başında asgari ücrete yapılan artış sonrası paralel şekilde ciddi bir yükseliş yaşanan primlerde Temmuz ayında yapılan artış sonrası bir yükseliş daha yaşanınca esnaf ve üreticiler ciddi bir yükle baş başa kaldı.

Ocak ayında asgari ücrete gelen yaklaşık yüzde 50’lik artış sonrası geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu yüzde 30’luk zam kararı sonrası BAĞKUR primlerinde de artış yaşandı. Buna göre 1.726,38 lira olan ödemeler 2.232,50 liraya yükseldi. Yüzde 5’lik prim indiriminden yararlananlar için ise bu rakam 1908,95 lira seviyesinde olacak. Yaşanan bu artış Tüm Türkiye’de olduğu gibi iki büyük deprem ve pandemiyi yeni yeni atlatmış Elazığ’da da tepkiyle karşılandı.

BAĞKUR Prim Çilesi

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz esnaf ve üretici temsilcileri ise primlerde indirim talebinde bulundu. İşte o açıklamalar:

BAĞKUR Prim Çilesi

ESNAF BAĞKUR BORÇLUSU
Elazığ Karma Esnaf Odası Başkanı Hakan Albayrak da esnafların çoğunun BAĞKUR borçlarının bulunduğunu belirterek: “Esnaf BAĞKUR ödemede sıkıntı çekiyor. Esnaflarımızın adına bu BAĞKUR ücretinin düşürülmesini istiyoruz. Çoğunun BAĞKUR borcu kalıyor. Eğer fiyatlar geri çekilmezse esnafımız perişan olacak. Biz Esnaf Odaları Başkanları ve Esnaf Temsilcileri olarak BAĞKUR’a gelen zammın geri çekilerek yılsonuna kadar en azından eski fiyat üzerinden devam etmesini talep ediyoruz. Bu talebimizi üst mecralara bildirerek elimizden gelen bütün fedakârlığı yapmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

BAĞKUR Prim Çilesi

ÜRETİCİ DE SIKINTIDA  
Primlere gelen zam sadece esnafı değil çiftçiyi de etkiledi. Öyle ki zaten yaşanan ekonomik sıkıntılar ve mazot, gübre, enerji gibi ürünlere gelen dev zamlardan sonra büyük bir sıkıntı içerisine giren çiftçiler, bu kez de BAĞKUR primlerinde yaşanan artışla sarsıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, devletin genç çiftçiye destek olması gerektiğini aksi halde birkaç yıl içerisinde etin fiyatının 500 liraya dayanacağını, üreticiye destek olunması halinde fiyatların düşeceğini vurguladı. 

Başkan Hacıoğulları, konuşmasının tamamında: “Devletimizin ve hükümetimizin birinci projesi genç çiftçiyi desteklemek olmalıdır. Genç çiftçiyi destekliyorsan, sigortasını primini karşılamak zorundasın. Sigorta karşılanırsa şayet gençler çiftçilik yapar, üniversite mezunu olsa da mühendis olsa da bunu yapar aksi halde gençleri tutamayız. Genç çiftçi bakıyor kâr yok, sigorta parası fazla sonra kaçıyor. Devletimiz, çok güzel yatırımlar yaptı, birçok ahır yapıldı ama kaç tane ahır dolu, kaç tane ahır boş duruyor gelin gezip görelim. Ahırların çoğu boş çünkü üreticiyi tam anlamıyla destekleyemiyoruz, tutamıyoruz. BAĞKUR ödemeleri bin 800 liraya dayandı. Çiftçi zaten BAĞKUR’U ödeyemiyor. Üreticinin desteklenmesi, çiftçinin korunması lazım. Bunu yapmazsak bugün gördüğümüz gibi et ve süt fiyatları her geçen gün artıyor. Çiftçi desteklenmezse et fiyatları birkaç yıl içinde 500 lirayı bulacak ancak üretici desteklenirse et fiyatları muhakkak düşer” ifadelerini kullandı.

BAĞKUR Prim Çilesi

PRİM KİRADAN YÜKSEK
Gazetemize primdeki artış konusunda değerlendirmelerde bulunan Elektronikçiler, Saatçiler ve Fotoğrafçılar Odası Başkanı Mehmet Havabulut, primlerin kira ücretlerini bile aştığını belirterek şunları söyledi: “Asgari ücrete gelen zam memnun ediyor insanları ama bu memnuniyetin yanı sıra esnafların BAĞKUR primleri arttığı için esnaflar rahatsız olur duruma geldi. Bir esnaf bin 500 ev kirası öderken şimdi ödeyeceği BAĞKUR primi 2 bin TL’ye yaklaştı.” 

“SIKINTI YAŞAYACAĞIZ”
Artan maliyetlerden de esnafların büyük sıkıntı çektiğini bu duruma bir de prim yükünün eklendiğini vurgulayan Havabulut, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Esnaf dükkân kirasını mı ödesin, personel giderini mi ödesin, esnaflar gerçekten alt üst oldu. Esnaf bunu ödeyecek durumda değil. Deprem ve pandemi geçiren Elazığ esnafı bunu ödemekte çok büyük sıkıntı yaşayacak. Bu sıkıntı Türkiye genelinde olan bir sıkıntı olacak. Memurlar maaşlarını zamlı alacak ama bizler bu BAĞKUR primini ödemekte sıkıntı çekeceğiz. Bu zamlar derhal geri alınmalıdır.”

ODA MALİYETLERİNDE ARTIŞ 
Artışın sadece primlerle sınırlı kalmadığını ifade eden Başkan Mehmet Havabulut, oda maliyetlerinin esnafa ayrı bir yük getirdiğini ise şu sözlerle ifade etti: “Esnaflar, gündelik kazançla evini geçindiren insanlardır. Bu insanların gündelik ihtiyaçlarına ve sosyal yaşam hayatlarına da zam geldi. Biz Ankara’da Esnaf Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ile bu zamları konuşurken ben ona bir soru sordum. Asgari ücrete zam geldiği zaman oda kayıt belgelerine, yıllık aidatlara ve yeni kayıtlara zam gelecek mi, diye sordum. Yılda bir sefer zam geleceğini söyledi ve inşallah etkilenmez dedi. Yine etkilenme oldu. Yeni kayda girecek esnaf 947 lira öderken bir gün sonra bin 187 lira ödeyecek. Bu da esnafı etkiledi.”