BAĞ BOZUMU BAŞLADI

Erol KARA/Elazığ ve yöresinde Bağ bozumu başladı. Köylerde yapılan ve kış aylarında çerez olarak tüketilen orcik (cevizli sucuk), yapımları Bağ bozumu ile beraber devam ederken kilosu 35-50 TL arasında değişen Orcik Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor.

BAĞ BOZUMU BAŞLADI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Köylerde bağ bozumuyla birlikte başlayan orcik yapımı, hava koşullarının uygun olması durumunda ekim ayı sonuna kadar devam ederken, köylüler aldıkları siparişleri yetiştirmek için tatlı bir telaş yaşıyor.

Orcik yapımı için öncelikle bağlardan özenle toplanan farklı aromaya sahip üzümlerin havuzlarda ezilerek suyu çıkarılıyor. Elde edilen üzüm suyu, belirli bir süre kaynatıldıktan sonra yöreye has özel bir toprakla mayalandırılarak süzme ve bir günlük dinlendirme işlemine tabi tutuluyor.

 

Ertesi gün yeniden kaynatılan şıra, un eklenerek bulamaç kıvamına gelene kadar ısıtılıyor. Elde edilen bulamaca önceden ipe dizilen Cevizller batırılıp güneşte kurutuluyor. Bu işlemin 3 kez tekrarlanmasıyla tüketilecek hale getirilen orcik, eşsiz bir tat oluşturuyor.

 

BÜYÜKŞEHİRLERDEN SİPARİŞ

Elazığ Merkeze bağlı Harput, Hoş, Mığı, Oymaağaç, Serince, Karataş, Göllübağ ve Kıraç köylerinde yıllık ortalama  500 Ton Orcik yapılıyor.

 

Oymaağaç Köyünde  köyünde orcik üretimi yapan Abdullah Çelik, kentte yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle yapılan orciğin geçmiş yıllarda yöre halkı tarafından daha çok kışlık yiyecek olarak tüketildiğini belirtterek, Yöre halkının vazgeçilmez lezzetlerinden olan orciğin, zaman içerisinde hediyelik ürün olarak farklı illere gönderilmesi ve yapılan tanıtımlar sayesinde Türkiye genelinde tercih edilen bir ürün haline geldiğini söyledi.  Çelik, bu nedenle talebin her geçen gün arttığına dikkat çekerek,

Geleneksel yöntemlerle yapılan orciğin aranan bir ürün haline gelmesi dolayısıyla Türkiye'nin hemen her tarafından sipariş aldıklarını belirtti.

Çelik, "Orciğimize olan talebi karşılamakta güçlük çekiyoruz. Yaptığım orcikleri sipariş üzerine İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'ya gönderiyoruz. Yöremizde orcik hem geleneksel hem de imalathanelerde modern yöntemlerle yapılıyor. Biz geleneksel olarak bağ evimizde yapıyoruz. 20-25 gündür orcik, pestil ve bağ şerbeti dediğimiz pekmezi, 3'ünü de yapıyoruz.”dedi.

Orcik yapımının oldukça zahmetli ve sabır gerektiren bir iş olduğunu aktaran Çelik, bu ürünün daha çok soğuk kış aylarında çayla birlikte çerez olarak tüketildiğini dile getirdi.

ÜZÜM ÜRETİCİSİNİN GEÇİM KAYNAĞI ORCİK OLDU

Oymaağaç köyü’nden  Bedri Karakaya ise, geçmişte sadece kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yaptıkları orciğe son yıllarda artan taleple birlikte Orciğin satışını yaparak köylülerin geçim kaynağı haline geldiğini belirterek, “ Yıllar önce her ev kendi ihtiyacı kadar yapardı. Günümüzde ise aşırı talep olduğu için zahmetli olmasına rağmen doğal yollarla yapılan orcik kilosu 35- ile 50 Tl arasında satılıyor. Üzüm para etmeyince üreticinin geçim kaynağı Orcik oldu.” dedi.

Bir ay  süren orcik sezonunda özellikle kadınların büyük emek vererek yaptıkları orcik, pestil ve pekmezi satarak aile bütçesine katkı sağladıklarını ifade eden Karakaya, "Bölgemizdeki üzümlerin aroması çok güzel olduğu için Pekmez ve Pestil de çok büyük ilgi görüyor.” diye konuştu.

 

Elazığ yöresinde yetiştirilmekte olan üzümün tarihiyle aynı olduğunu tahmin ettiğimiz ve üzümün yan ürünlerinden olan; doğal, lezzetli ve kış gecelerinin aranan yiyeceği olan orcik, yapımı oldukça zahmetli ve sabır gerektiren bir ürün olarak biliniyor.

Özellikle Hoş, Mığı, Oymaağaç, Serince, Karataş, Göllübağ ve Kıraç yetişmekte olan şilfoni üzümünün sıkılması sonucu elde edilen şıranın kaynatılarak bulamaç yapılmasıyla başlar orciğin serüveni… 

İplere takılan Cevizlerin bulamaca batırılıp asılması ile son bulan serüven, sofralarda özellikle uzun kış gecelerinde her Elazığlının olmazsa olmazıdır orcik.