Aslan Payı Malatya'nın
DSİ 9. Bölge Müdürlüğü Elazığ'da olmasına ve yıllardan beri Uluova ve Kuzova'yı suyla buluşturma konusunda bir adım dahi atmazken, Malatya'ya Elazığ'a yapılan yatırımın iki katı bir kaynak aktarıldı. 19 yılda Elazığ'a 2 milyar 850 milyon yatırım yapılırken Malatya'ya 4 milyar 562 milyon 210 bin 396 liralık yatırım gerçekleştirildi.
Karayolları, DSİ, Orman, Meteoroloji, İLBANK, Tapu Kadastro, Devlet Malzeme Ofisi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi birçok önemli kurumun Bölge Müdürlükleri Elazığ’da olmasına rağmen, bu kurumların yatırım ve hizmetlerinde aslan payının Malatya’nın alması tartışmalara sebep oluyor.
DSİ’NİN MALATYA YATIRIMLARI
DSİ’nin Malatya’ya 19 yıl süre içerisinde gerçekleştirdiği yatırımlar, Malatya milletvekillerinin de katıldığı bir toplantıyla kamuoyuna duyuruldu.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Lütfi Akca, devam eden yatırımlar hakkında bilgi almak için Malatya'da toplantıya katıldı.
Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, Akca ve beraberindeki heyet DSİ 92. Şube Müdürlüğünde AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Bülent Tüfenkci, Ahmet Çakır, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri Cemal Nogay, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, İlçe Belediye Başkanları, AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca, AK Parti İlçe Başkanları ve Sulama Birlik Başkanları’nın katılımları ile düzenlenen koordinasyon toplantısında Malatya’daki yatırımlar görüşüldü.
Akca, koordinasyon toplantısında Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü görev alanında kalan, tamamlanmış ve devam eden projelerin durumu hakkında Bölge Müdürü Kenan Akyürek'ten brifing aldı.
ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTIK
Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Akca, "Son 20 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizin dört bir tarafında olduğu gibi Malatya'da da çok önemli projelere imza attık.”
4 MİLYAR 562 MİLYON HARCAMA
Genel Müdürlük tarafından 2003-2022 yılları arasında Malatya'da 4 milyar 562 milyon 210 bin 396 liralık yatırım yapılarak, 90 adet tesis hizmete alındığını ifade eden DSİ Genel Müdürü Akca, “Bu tesislerin; 14 adedi Baraj, 1 adedi Gölet, 1 adedi Yeraltı Depolaması, 12 adedi Sulama Tesisi, 4 adedi Arazi Toplulaştırma ve TİGH, 48 adedi Taşkın Koruma Tesisi, 10 adedi HES Tesisidir. Baraj depolama kapasitesi 228,86 milyon m³ hacmine ulaşmıştır. Gölet depolama kapasitesi 0,31 milyon m³ hacmine ulaşmıştır. Toplam 401.300 dekar arazi sulamaya açılmış ve yıllık 250.994.081 TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. Toplam 1.071.470 dekar alanda ATTİGH tescili yapılmıştır. 46 yerleşim yeri ve 4.682 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur” ifadelerini kullandı.
AKÇA: “GIDA VE SU HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”
DSİ Genel Müdürü Akca, gıda ve suyun hayati önem taşıdığı bir yüzyıla girildiğini vurgulayarak, DSİ olarak son 20 yılda devasa su yapılarını inşa ettiklerini ve milletin istifadesine sunduklarını belirtti.
Bu yapılarda depolanan suların iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çeken Akca, şunları kaydetti:"2023 yılından itibaren planlamalarımızı bu minvalde yapmalıyız. Özellikle yeraltı su kaynaklarımızı korumamız lazım. Bugün yeraltından kullandığımız her bir damla su, torunlarımızdan hatta onların da torunlarından ödünç aldığımız sulardır, gelecek nesillerimizin kaynağıdır. Dolayısı ile gelecek nesillerin kaynaklarını bugün bizim kullanmamız doğru değildir. Tarımsal sulamanın bilinçli ve tasarrufa yönelik yapılması çok büyük önem arz etmektedir. Tarımsal üretimde küresel ısınmaya bağlı olarak hem sulama hem de bitki çeşidi bakımından tasarruflu olanların tercih edilmesi su kaynaklarının verimli kullanılması açısından önemlidir. Gıda güvenliğini de riske atmadan, su kaynaklarımızı, havza bazında planlayarak kullanmamız gerekiyor."
ELAZIĞ’A MALATYA’NIN YARISI KADAR OLAN 2 MİLYAR 850 MİLYON YATIRIM
DSİ Genel Müdürünün Malatya Milletvekilleri ile yaptığı basın açıklamasında bu ildeki projelere toplamda 4 Milyar 562 Milyon 210 Bin 396 liralık yatırım yaparken bölge müdürlüğünün merkezinin olduğu Elazığ’a bunun yarısı olan 2 milyar 850 Milyon TL yatırım yaptı.
DSİ ÇOK ÇALIŞMIŞ…
DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, geçtiğimiz aylarda yayınladığı basın açıklamasıyla Elazığ’a yönelik hizmetlerini şu cümlelerle kamuoyuna duyurmuştu; “Elazığ’a son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Elazığ’ın bereketli topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir. Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 19 yılda Elazığ’da inşa edilen 9 sulama tesisi ile 137 bin 220 dekar zirai arazinin sulamaya açıldı. Böylece Elazığ’da topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 205 Milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık. Elazığ için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 7 adet sulama tesisi inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 7 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 178 bin 280 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Elazığ zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır. Doğu’nun ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Elazığ’da ziraatın daha da gelişmesi için son 19 yılda kente 87 adet Tesis ile 2 milyar 850 Milyon TL yatırım yaptık. Elazığ’da son 19 yılda 15 baraj ve 3 yeraltı depolaması inşa ettik.”
BEREKETLİ TOPRAKLAR, SUYA HAMASETLE Mİ KAVUŞACAK?
DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Elazığ’da yapılan hizmetlerin anlatıldığı basın açıklamasında;
“Elazığ’a son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Elazığ’ın bereketli topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir”
“Böylece Elazığ’da topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 205 Milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.”
“Bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Elazığ zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır.” gibi bir basın açıklamasından öte hamaset kokan cümlelerle işi geçiştirmeye çalışılması, bu konularda bir başarısızlığın da göstergesi oldu.
OVALARIN SUSUZLUĞU GERÇEĞİ PERDELENMEYE Mİ ÇALIŞILIYOR?
İlimizin tarımsal üretim sahası olan ve bereketli topraklara sahip olan Uluova ve Kuzova’nın 20 yıldan beri suya kavuşturulamamış olması, bu amaçla DSİ tarafından yapılan yüksek maliyetli olması dolayısıyla dönemin DSİ Genel Müdür Veysel Eroğlu tarafından ilimiz Milletvekili Metin Bulut’a ifade edilen yanlış projelerle yıllarca suya hasret kalan ovalarımız ile ilgili hala bir projenin olmaması ise eleştiri konusu oluyor.
KURUMLAR MI SİYASİLER Mİ SUÇLU?
İlimiz sulama projelerinin bugüne kadar hayata geçirilememesinde DSİ’n in mi yoksa siyasilerin mi kusuru olduğu tartışması hep yapıldı. Ancak geçtiğimiz gün DSİ Genel Müdürü Lütfi Akca ile birlikte basının karşısına çıkan AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Bülent Tüfenkci, Ahmet Çakır’ın bulunduğu resim de gösteriyor ki sorunların en önemli çözüm noktası siyasilerin bakanlıklar nezdindeki çalışmaları.
BAKANLIK VE GENEL MÜDÜRLÜKLER NEZDİNDE ETKİN ÇALIŞMA
Malatya’da DSİ Genel Müdürü Lütfi Akça ve Malatya Milletvekilleri; Öznur Çalık, Bülent Tüfenkci, Ahmet Çakır’ın katılımlarıyla gerçekleştirilsen basın toplantısı da gösteriyor ki milletvekilleri Bakanlıklar ve DSİ Genel Müdürlüğü nezdindeki çalışmalarının semeresinin alındığını şehir halkına duyurmak amacıyla böyle bir toplantı düzenlediler.
Milletvekillerinin uzun uğraş sonucu elde ettikleri hizmetleri hem duyurmak hem de sahiplenmek amacıyla yapılan bu toplantı da gösteriyor ki Malatya siyaseti, Ankara’da çok etkin ve hizmetleri şehre taşıma konusunda işbirliği yapmanın olumlu karşılığını alıyor.
ELAZIĞ SİYASETİ ANKARA’DA ZAYIF MI?
Masaya milletvekillerinin bakanlıklar nezdinde ortak girişimleri sonucu elde ettikleri hizmetlere karşılık Elazığ siyasetinin Ankara’da çok etkin olamadığı, zaman zaman ortak ziyaretler yapılsa da bunun şehre somut bir yansımasının olmadığına dikkat çeken vatandaşlar, Elazığ siyasetinin daha etkin olması gerektiği görüşünde birleşiyorlar.