Ana Muhalefet Değişiyor mu?

Ankette ortaya çıkan sonuç şu ki Ak Parti geriliyor, CHP yerinde sayıyor,  fakat İYİ Parti sürekli yükseliyor. İyi Parti'ye Ak Parti'den oy gitme ihtimali varsa da bu en düşük oranda kalır. İyi Parti'nin oylarının belirli bir periyotta ve düzenli artmasıyla, MHP'nin oylarının aynı periyotta düşüşe geçmesiyle doğru bir orantının olduğu çok net görülüyor. MHP de bu gerçeği görüyor olacak ki  adım adım il ve ilçeler gezilerek hem bunun önüne geçilmek isteniyor hem de  yapılacak seçimlerin stratejik önemine ve aksi durumda ülkemiz ve halkımız aleyhinde  oluşabilecek sorunlara dikkat çekiliyor.

Ana Muhalefet Değişiyor mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2023 yılının Haziran ayında yapılması planlanan seçimler öncesinde anket şirketleri de devamlı  çalışmalar yapıyor. Son olarak ORC Araştırma, 1-5 Haziran tarihleri arasında 45 ilde 4 bin 620 kişi ile gerçekleştirdiği Siyasi Durum Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı.

2018 seçim sonuçlarını en doğru tahmin eden anket şirketi ORC, 45 ili kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre;  AK Parti'nin oy oranı yüzde 27.7, CHP'nin oy oranı yüzde 23.8, İYİ Parti'nin oy oranı ise yüzde 20.6 olarak ölçüldü.

İyi Parti, MHP’den sonra en önemli oyu bayanlardan alıyor. Özellikle geçmişte oy verdiği siyasi partilerden memnun olmayan ve mutfaktaki yangını bizzat gören ve yaşayan bayanların tercihi de İYİ Parti oluyor.

Ve yine ilginçtir, İyi Partili milletvekillerinin şehit yakınına küfretmesi, Kılıçdaroğlu’nun alevi kimliğinden dolayı seçilemeyeceğinin  söylenmesi ve diğer gaflara rağmen parti büyümeye devam ediyor. Bu durum da ayrı bir sosyolojik araştırma konusu olarak uzmanlarını bekliyor.

Genel Başkan Akşener’in Başbakanlıktan başka herhangi bir vaadi  ve söylemi bulunmadığı halde İYİ Parti’nin önümüzdeki aylarda CHP’nin de önüne geçmesi ve ana muhalefet olması içten bile değil.

İyi Parti’nin ana muhalefet partisi olması demek, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığının da suya düşmesi demek. Görünen o ki çanlar Kılıçdaroğlu için çalıyor. 

Ak Parti azda olsa İyi Partiye kaptırdığı oylar için ne düşünür, nasıl bir çalışma yapar bilmeyiz ama partiden ayrılan ancak hala kararsız duran yüzde 20 gibi büyük bir kesim için ne düşünür, ne adım atar ya da bu gerçeği görüp  “bazı konularda hatamız oldu” gibi bir erdemlilik gösterip gönül almaya çalışır mı bilemiyoruz.

Ancak görünen o ki böyle bir yol ve yöntem hala gündemde yok. Hizmet siyasetiyle seçim kazanılacağı umut ediliyor. “Bizden önce şu var mıydı, bu var mıydı” cümlelerinin toplumda nasıl karşılandığını, bu söylemlerin kendi parti tabanı da dahil insanları nasıl kızdırdığından   bile habersiz danışmanlar olduğu sürece İYİ Parti büyümeye devam edecektir.